• Turkhane Logo

Enflasyon kontrolden çıktı; TÜİK’in kapıları sürgülendi

TÜİK’in açıkladığı ve hiçbir inandırıcılığı olmayan enflasyon rakamları sabırları taşırdı. TÜİK’e göre kasım ayında enflasyon sadece yüzde 3,51 artmış. Yıllık enflasyon ise yüzde 21,3 olarak açıklandı.

11:11 05 Aralık 2021 Pazar
Enflasyon kontrolden çıktı; TÜİK’in kapıları sürgülendi
TÜİK’in açıkladığı ve hiçbir inandırıcılığı olmayan enflasyon rakamları sabırları taşırdı. TÜİK’e göre kasım ayında enflasyon sadece yüzde 3,51 artmış. Yıllık enflasyon ise yüzde 21,3 olarak açıklandı.



TÜİK’in açıkladığı ve hiçbir inandırıcılığı olmayan enflasyon rakamları sabırları taşırdı. TÜİK’e göre kasım ayında enflasyon sadece yüzde 3,51 artmış. Yıllık enflasyon ise yüzde 21,3 olarak açıklandı. Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise yıllık enflasyonu yüzde 58,65 olarak açıkladı. TÜİK’in rakamlarının neredeyse 3 katı! İyi Parti’nin açıkladığı yıllık enflasyon oranı ise yüzde 51’e yakın…

TÜİK tarafından açıklanan oranlara tepki gösteren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bilgi almak için kuruma gitti ancak içeriye alınmadı. Kılıçdaroğlu’nun ‘Geliyorum’ dediği paylaşımın ardından TÜİK’in demir dış kapısı bile kapatıldı. İşçiye, emekliye TÜİK’in açıkladığı veriler üzerinden zam yapıldığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, “TÜİK’in rakamları 84 milyonu ilgilendiriyor. TÜİK, bir devlet kurumu olmaktan çıkmış, bir Saray kurumu haline dönüşmüştür.” dedi.



/

Türkiye ekonomisi tamamen raydan çıktı. Dolar 14 TL’ye dayandı. MB, dolar 14 lirayı aşmasın diye 3 günde ikinci kez doğrudan müdahale etti. Ancak kısa süreli olarak 13,42’ye gerileyen doların tekrar 13,80’e çıkması sadece 1 saat sürdü. 16 Aralık’taki PPK toplantısında politika faizinin en azından 100 baz puan indirilmesi bekleniyor. Dolayısıyla doların 14 TL’yi aşması hatta 15 TL’ye doğru tırmanması sürpriz olmayacak.

Türkiye ekonomisinin en önemli sorunu enflasyon. TÜİK’in tartışmalı rakamlarına göre bile enflasyon yüzde 21,31 ile Kasım 2018’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. TÜİK’e göre bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar sırasıyla, yüzde 28,90 ile lokanta ve oteller, yüzde 27,11 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 25,14 ile ev eşyası oldu.

/

TÜİK, ENFLASYONU NASIL HESAPLIYOR?

Kasım ayında ayçiçek yağı yüzde 20 civarında zamlandı. Şeker ise yüzde 25. Unun fiyatı da yüzde 50 civarında arttı. Otomobil fiyatlarına gelen zam ise yüzde 40’ın üzerinde. Benzin, mazot ve LPG’ye de yine kasım ayında yüzde 20’nin üzerinde zam geldi. Ancak bütün bunlara rağmen TÜİK, kasım ayı enflasyonunun yüzde 3,5 olduğunu savunuyor.



ÜFE VE TÜFE ARASINDAKİ FARK 33 PUANIN ÜZERİNE ÇIKTI

Yıllık üretici fiyatları yüzde 54,62 ile 19 yılın zirvesine çıktı. Tüketici ve üretici enflasyonu arasındaki makas 33,31 puana çıkarak rekor kırdı. ÜFE’nin yüzde 54,6 olması enflasyonun önümüzdeki aylarda da artmaya devam edeceğini gösteriyor.
  ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Kasım ayında %9.91 arttı

E-TÜFE’deki son 12 aylık artış oranı ise %58.65 olarak gerçekleşti. — ENAG (@ENAGRUP) December 3, 2021
ENAG: YILLIK ENFLASYON YÜZDE 58

Ancak gerçek TÜİK’in rakamlarından daha felaket. Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) da yıllık ve aylık enflasyon oranlarına ilişkin verileri açıkladı. ENAG’a göre kasım ayı enflasyonu yüzde 9.91 arttı. Yıllık enflasyon oranı ise yüzde 58.65 olarak gerçekleşti. ENAG’la TÜİK’in verileri arasında neredeyse 3 kat fark var.
  #MilletinEnflasyonunu Genel Başkanımız sayın @meral_aksenerin katılımıyla hesapladık.

Yıllık enflasyonumuz %50,76 çıktı.

Sayın Erdoğanı üzmeyen TÜİK ise utanmadan yıllık #enflasyon rakamını %21,31 açıklayarak yine görevini başarıyla tamamladı...https://t.co/8Dhzj00LSk pic.twitter.com/zpYjR7h4DE — İYİ Parti (@iyiparti) December 3, 2021
İYİ PARTİ’NİN HESABI: YILLIK ENFLASYON YÜZDE 50,7

Peki hangisi doğru? Zira iki kurumun rakamları arasında uçurum var.

İyi Parti de enflasyon verilerini açıkladı. Genel Başkan Meral Akşener, partisinin yürüttüğü ‘Vatandaşın Gerçek Enflasyonu’ çalışması kapsamında alışverişe çıktı. İyi Parti Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, her ay pazara alışverişe çıkarak aynı ürünleri alıyor. Akşener, Dikbayır’la birlkte yaptığı pazar ve market alışverişi sonrası yaptığı hesapla kendi Kasım ayı yıllık enflasyon rakamlarını duyurdu. Buna göre yıllık enflasyon yüzde 50,76 olarak hesaplandı.

İyi Parti’nin oranlarının ENAG’a yakın olması dikkat çekici. Yani TÜİK verilerinin gerçeklerle uzaktan yakından ilgisi yok!

TÜİK, İŞÇİNİN EMEĞİN GASP EDİYOR

TÜİK’in enflasyon rakamları önemli zira milyonlarca insanın alacağı ücret bu verilere göre belirleniyor. TÜİK’in enflasyon rakamlarını, gerçekte olandan daha az göstermesi insanların daha da yoksullaşması anlamına geliyor. Özellikle son 5 yıldır emekçinin ücreti, TÜİK eliyle gasp ediliyor. Enflasyon yüzde 50’nin bile üzerindeyken işçiye yüzde 20 zam yapılıyor. Emekçi, enflasyon karşısında eziliyor.
  Basın Açıklaması https://t.co/0dY3M6qVuv — Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) December 3, 2021
KAPILAR SÜRGÜLENDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tam da bu nedenle dün TÜİK’in kapısına dayandı. Randevu talebi reddedilmişti. Kılıçdaroğlu ve CHP yetkililerinin gittiği TÜİK, kapılarını açmadı. Dış demir kapıdan bile içeri alınmayan Kılıçdaroğlu, “Bu tablo Türkiye’nin nereye geldiğini göstermek için önemli bir tablodur. Kapılar kapanıyor. TÜİK rakamları küçültüyor, doğru diye paylaşıyorsa bu şu anlama geliyor: memura, işçiye, emekliye daha az vereceğim. Milyonların hakkını savunmak bizim temel görevimizdir. TÜİK, bir devlet kurumu olmaktan çıkmış, bir Saray kurumu haline dönüşmüştür.” dedi.

ENFLASYON GEÇİCİYMİŞ!

AKP rejimi, neden olduğu ekonomik krizden ülkeyi çıkartabilir mi? Enflasyonun kısa vadede düşme ihtimali var mı?

Maalesef yok! Çözüm makamında olanlar, ‘felaketin’ farkında bile değil… 

ABD Merkez Bankası Başkanı Powell, bir kaç gün önce yaptığı açıklamada, “Kalıcı yüksek enflasyon riskinin açıkça arttığını görüyoruz.” dedi. Uluslararası Para Fonu (IMF), enflasyon konusunda Türkiye’yi uyardı. ‘Yükselen enflasyona rağmen gevşetilen para politikasıyla birlikte’ enflasyon beklentilerinin ‘çıpasını kaybetme’ ihtimalinin belirdiğini belirtti.

Ancak Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, iki gün önceki açıklamasında, “Şu andaki fiyat artışlarının geçici olduğunu ve enflasyona dönüşmeyeceğini düşünüyorum.” ifadelerini kullanmıştı. Kavcıoğlu’nun hangi verilerle bu açıklamayı yaptığı bilinmiyor. ÜFE’nin yüzde 54’ü aştığı bir ortamda enflasyonun düşeceğini söylemek mümkün mü?

Hiç eğip bükmeden söyleyelim; zam yağmuru henüz yeni başlıyor. Kasım ayında akaryakıt, un ve şekere yapılan zamlar tam anlamıyla yansımadı. Asıl zamlar bu aydan sonra yaşanacak.

Son güncelleme: 11:11 05.12.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı