• Turkhane Logo

Emine Bulut’u korumayan 4 polis Soylu’ya soruldu: Valilik soruşturmaya neden izin vermedi?

Emine Bulut'un öldürülmeden önce sığındığı karakoldaki görevli şüpheli 4 polis hakkında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya soru önergesi verilen HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, "Valilik soruşturmaya neden izin vermedi?" dedi.

14:08 06 Ekim 2020 Salı
Emine Bulut’u korumayan 4 polis Soylu’ya soruldu: Valilik soruşturmaya neden izin vermedi?
Emine Bulut'un öldürülmeden önce sığındığı karakoldaki görevli şüpheli 4 polis hakkında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya soru önergesi verilen HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, "Valilik soruşturmaya neden izin vermedi?" dedi.



Emine Bulut’un öldürülmeden önce sığındığı Cumhuriyet Polis Merkezi’nde görevli şüpheli 4 polis hakkında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya soru önergesi verildi.

Şüpheli dört polis hakkında başlatılan soruşturmaya Kırıkkale Valiliği’nin engel olduğu hatırlatılan  önergede Soylu’ya, “Tutanağı tutan polis memurları hakkında gerekli yasal ve idari soruşturma başlatılacak mı?” sorusu yöneltildi.


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili ve Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, 18 Ağustos 2019 günü Kırıkkale’de boşandığı Fedai Varan tarafından öldürülen Emine Bulut’un karakol polisleri tarafından korunmamasına ilişkin Meclis’e soru önergesi sundu.

“POLİSLER, 6284’TEN YARARLANMAK İSTEMEDİĞİNİ İDDİA ETMİŞ”

Başaran önergede, “Kırıkkale Emniyet Müdürlüğü talimat üzere Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği tutanakta, ‘Emine Bulut’un 6284’ten yararlanmak istemediğini’ iddia etmiştir. Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ise Emniyet’in gönderdiği tutanağın ardından polislerin ifadeleri ve Bulut’un karakola giriş çıkışını gösteren kamera kayıtları incelenmiştir” dedi.

KARAKOLDA SIĞINDIKTAN 4 SAAT SONRA ÖLDÜRÜLDÜ

Başaran, “Buna göre öldürülmeden 4 saat önce 14:20’de sığındığı karakoldan saat 14:49’da şikâyetçi olmadan ayrıldıktan sonra Bulut hakkında tutanak tutulmuştur. Bulut’un imzası olmadan hazırlanan ve dört polisin imzası bulunan tutanak saati 15.00 olarak kayıtlara geçmiştir. Emine Bulut, karakola sığındıktan sadece 4 saat sonra öldürülmüştür.” ifadelerine yer verdi.

TUTANAĞIN “CİNAYETTEN SONRA HAZIRLANDIĞI” ŞÜPHESİ

Tutanağın Bulut karakoldan ayrıldıktan sonra hazırlandığını hatırlatan Başaran, “Karakol tutanağının Bulut’un imzası olmadan karakoldan çıktıktan sonra hazırlanması ‘cinayetten sonra hazırlandığına’ dair şüphe oluşturmaktadır. Kırıkkale Valiliği ise olayda polis ihmalinin olmadığını iddia etmiş ve Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılmak istenen soruşturmaya izin vermemiştir” dedi.

KARAKOL TUTANAKLARINDA “İMZADAN İMTİNA” İBARESİ BULUNUYOR MU?

Karakolda yaşananların bakanlık tarafından soruşturulup soruşturulmadığının cevaplanması istenilen önergede, Soylu’ya yöneltilen sorular şöyle:

-Emine Bulut imza atmak istemese dahi yasal olarak “imzadan imtina ettiği” ibaresi tutanakta neden yer almamaktadır? Bu durum açıklanacak mıdır?

-Emine Bulut’un boşandığı erkekle tartışmasından sonra gittiği karakolda neler olduğu Bakanlık tarafından soruşturulmuş mudur?

-Kırıkkale Valiliği ortadaki soru işaretlerine rağmen Başsavcılık tarafından açılmak istenen soruşturmaya neden izin vermemiştir?

-Tutanağı tutan polis memurları hakkında gerekli yasal ve idari soruşturma başlatılacak mıdır?
Şiddet gören kadınların başvurdukları karakollarda güvenli bir şekilde şikâyetlerini dile getirebileceği zemin oluşturulacak mıdır?

-Türkiye genelinde özellikle kadın davalarında “imzasız’’ ve ‘‘imzadan imtina’’ ibaresinin olmadığı hallerde bile işleme konulan tutanaklar bulunmakta mıdır? Bu durum prosedürlere aykırı değil midir? Durumun yaptırımı nedir?

Ne olmuştu?

Emine Bulut, 18 Ağustos 2019 tarihinde boşandığı erkek Fedai Varan tarafından Kırıkkale’de öldürüldü. Varan’a, 21 Ekim 2019 tarihinde Kırıkkale 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada “kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezası verildi.

Bulut’un öldürülmeden 4 saat önce Varan’dan kaçarak sığındığı Kırıkkale Cumhuriyet Polis Merkezi’nde görevli biri amir, dört polis hakkında ise “görevi kötüye kullanma” iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

Gazete Karınca’nın Sibel Yükler imzalı haberine göre, polislerin Bulut karakoldan çıktıktan sonra tutanak hazırladığı, “6284 Sayılı Kanun kapsamında herhangi bir risk görmediği” ve bu yüzden “tedbir almadığı” ortaya çıktı.

Şüpheli ört polis hakkında soruşturma başlatan Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığı, polislerin emniyette verdiği ifadelerin ardından soruşturmayı tamamlamak için Kırıkkale Valiliği’nden izin istedi. Ancak Valilik, 6284 Sayılı Kanun kapsamında “herhangi bir risk görmedikleri için” tedbir almayan polislerin “görevlerini ihmâl etmediklerini” ileri sürerek soruşturmaya izin vermedi.

Son güncelleme: 14:08 06.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı