• Turkhane Logo

Düşünceyi açıklamak suç olmaktan çıkıyor mu?

1 Ekim’de açılacak olan Meclis’in en önemli gündem maddesi Yargı Reformu paketi olacak. Meclis’in açılmasına yakın Yargı Reformu paketinin de ayrıntıları netleşmeye başlıyor.

08:43 23 Eylül 2019 Pazartesi
Düşünceyi açıklamak suç olmaktan çıkıyor mu?
1 Ekim’de açılacak olan Meclis’in en önemli gündem maddesi Yargı Reformu paketi olacak. Meclis’in açılmasına yakın Yargı Reformu paketinin de ayrıntıları netleşmeye başlıyor.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gülün başkanlığında hazırlanan Yargı Reformu’nun dört paket halinde Meclis’e gelmesi bekleniyor. Birinci paket ise MHP’den sonra bugün CHP’ye verilecek.

Sözcü’den Saygı Öztürk’ün haberine göre önemli yenilikler içeren taslakla haber verme sınırlarını aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç olmaktan çıkaran düzenlemeler yer alıyor. Taslağa göre tutukluluk süreleri de azalacak.

“Terör örgütü propagandası” suçu, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılabilecek. Haber verme sınırlarını aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmayacak.


Taslağa göre altı ayı aşmayan suçlarda dava açılmasını önleyecek düzenlemeler geliyor. Buna göre failin on gün içinde talep etmesi koşuluyla, soruşturma aşamasında para cezası ödemesi ile bu soruşturmaya devam edilmeyecek. Para cezası üç taksitle ödenecek. Taksitler süresinde ödenmez ise soruşturmaya devam edilecek.

Uzun tutukluluk sürelerinin olduğu Türkiye’de yeni paketle bu sürelerin kısalması bekleniyor. Soruşturma evresinde tutukluluk süresi, ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işler bakımından altı ayı, ağır ceza mahkemesinin görevine giren işler bakımından ise bir yılı geçmemesi öngörülüyor.

Ancak, anayasal düzene karşı işlenen suçlar, millete ve devlete karşı işlenen suçlar, Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar ve toplu işlenen suçlar bakımından bu süre en çok bir yıl altı ay olup, gerekçesi gösterilerek altı ay daha uzatılabilecek. 

Bu maddede öngörülen tutukluluk süreleri, fiili işlediği sırada 15 yaşını doldurmamış çocuklar bakımından yarı oranında, 18 yaşını doldurmamış çocuklar bakımından ise dörtte üç oranında uygulanacak.

Taslağa göre çocuk ya da mağdurların ifadeleri özel ortamda uzmanlar/psikologlar aracılığıyla alınacak. Mağdur çocuğun beyan ve görüntüleri kayda alınacak. Kayda alınan beyan ve görüntüler dava dosyasında saklanacak, gizliliği için gerekli tedbirler alınacak.

Paket seri yargılama usulü de getiriyor. Tecavüz, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, trafik güvenliğini tehlikeye sokma, parada sahtecilik, resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan gibi suçlar, hızlı yargılama usulüne göre yapılacak.

Kısa süreli hapis cezalarına da erteleme geliyor. Mahkemece, koşulları bulunması halinde; kısa süreli hapis cezası seçenek yaptırımlara çevrilebilecek veya hapis cezası ertelenebilecek. Verilen kararlara itiraz edilebilecek. İtiraz üzerine duruşma yapılacak ancak taraflar gelmese de karar verilebilecek. Bu kararlara da itiraz mümkün olacak.

Son güncelleme: 08:43 23.09.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı