• Turkhane Logo

DHKP-C'nin "Almanya sorumluları" hakim karşısına çıkıyor

Almanya'da DHKP-C örgütünün Almanya sorumlusu olduğu iddia edilen Özgül E. ile iki bölge sorumlusu

11:32 14 Haziran 2023 Çarşamba
DHKP-C'nin
Almanya'da DHKP-C örgütünün Almanya sorumlusu olduğu iddia edilen Özgül E. ile iki bölge sorumlusu

Almanyada yabancı terör örgütü olarak kabul edilen ve 1998 yılından beri yasak olan Devrimci Halk Kurtuluş Cephesine (DHKP-C) yönelik son yıllardaki en önemli davalardan biri 14 Haziran Çarşamba günü Düsseldorf Eyalet Yüksek Mahkemesinde başlıyor.
58 yaşındaki Türk vatandaşı İhsan C., 42 yaşındaki Türk vatandaşı Özgül E. ve 36 yaşındaki Alman vatandaşı Serkan K. yabancı terör örgütüne üye olmak suçundan ilk kez hakim karşısına çıkacak.
İddianamede neler var?Davanın iddianamesini terör davalarına bakan Federal Başsavcılık Ocak ayı sonunda hazırlayarak mahkemeye sundu. Başsavcılığın iddianamesine göre sanıklardan Özgül E. Ocak 2003ten bu yana DHKP-C örgütünün üyesi. Örgütün Amsterdamdaki merkez basın bürosunda yöneticilik yapmak, örgüt içi iletişimi ve bilgilerin aktarılmasını sağlamakla suçlanıyor. Sanık E.nin, örgüt için toplanan paraları teslim aldığı, sahte kimlik belgelerinin ilgili kişilere iletilmesini sağladığı da iddialar arasında. 2014 yılında Almanyada geliri örgüte aktarılan bir konseri organize ettiği iddia edilen E.nin 2015 Aralık ayından 2016 Şubatına kadar örgüt adına İstanbulda farklı görevler üstlendiği belirtiliyor. Bu sırada örgüt üyelerinin eğitilmesi, gerilla eğitimi programlarının hazırlanması gibi çalışmalarda yer aldığı iddia ediliyor. E.nin en geç 2017 Ocak ayından itibaren örgütün Almanya sorumlusu görevini üstlendiği, özellikle bağışlar ve haftalık propaganda dergilerinin satışıyla örgüte gelir temin etmede önemli rol üstlendiği bilgisine yer veriliyor. Örgüt üyelerine sahte kimlik temin etmek ve ülkeye giriş-çıkışlarını sağlamakla da suçlanan sanık E.nin Şubat 2022ye dek Almanyada örgütün propaganda etkinliklerinde yer aldığı savunuluyor. 

İki sanık Kuzey ve Güney sorumlusuydu   58 yaşındaki sanık İhsan C.nin ise 2015 Eylülünden bu yana DHKP-C örgütünün Almanyanın Frankfurt, Darmstadt, Saarbrücken, Stuttgart, Ulm, Münih, Augsburg ve Nürnberg kentlerini kapsayan Güney Bölgesi Sorumlusu olarak görev yaptığı iddia ediliyor. C.nin örgütün Almanya ve Avrupa yöneticilerinden aldığı talimatları kendi altındaki kadrolara ilettiği, bölgesindeki gelişmeler hakkında da üst düzey yöneticilere bilgi verdiği savunuluyor. Ayrıca örgüt için mali kaynak ve örgüt üyeleri için sahte kimlik belgeleri temin etmek, örgüt üyelerine barınmaları için ev bulmakla da suçlanıyor. Bölge sorumlusu görevinden Şubat 2022de ayrılması sonrasında ise C.ye örgütün propaganda etkinliklerinde yer alma suçlaması yöneltiliyor.
Davanın üçünca sanığı ise Alman vatandaşı Serkan K. 36 yaşındaki K.nın 2014 yazından itibaren önce örgütün gençlik komitesi üyeliğini yaptığı, 2015 yazında ise Hamburg, Bremen ve Berlinin yer aldığı Kuzey Bölgesi Sorumlusu görevine getirildiği belirtiliyor. İddianamede K.nın görevi boyunca örgütün Almanya ve Avrupa yönetici kadrolarının talimatlarını yerine getirdiği ve kontrolü altındaki bölgedeki gelişmeleri yöneticilerine rapor ettiği savunuluyor. Örgüte mali kaynak temin etmenin yanı sıra örgüt üyelerine sahte kimlik temin edilmesi ve örgüt üyelerinin kaçak yollarla ülkeye girip çıkmasına destek olduğu da iddialar arasında. Serkan K.nın 2018 sonuna dek bölge sorumlusu görevini sürdürdüğü, sonrasında ise örgütün propaganda faaliyetlerinde görev yaptığı bilgisine yer veriliyor.
Federal Başsavcılık, DHKP-Cnin, Türk devletini silahlı mücadele yoluyla ortadan kaldırmayı ve Marksist-Leninist bir rejim kurmayı hedeflediğine dikkat çekiyor. Örgütün 1994 yılında kurulmasından bu yana ve yakın tarihte Türkiyede çok sayıda cinayet işlediği, silahlı ya da bombalı saldırılar düzenlediği belirtiliyor. Başsavcılığa göre birçok kez intihar saldırıları da düzenleyen örgüt Avrupayı arka cephe olarak terörist faaliyetlerini finanse etmek, örgüt üyesi sağlamak ve eğitmek, silah ve askeri teçhizat temin etmek için kullanıyor.
19 duruşma yapılacak Üç zanlı geçen yıl Mayıs ayında düzenlenen operasyonlarda Almanyada gözaltına alınarak tutuklandı. 14 Haziran Çarşamba günü görülmeye başlanan dava için mahkeme toplam 19 duruşma öngördü. Davanın son duruşması 31 Ağustos 2023 tarihinde yapılacak. Alman Ceza Kanununun terör örgütü üyeliğini düzenleyen 129. maddesi bu suçu işleyenlere bir yıldan başlayarak 10 yıla kadar hapis cezası verilebilmesini öngörüyor. 
DHKP-Cnin Almanyadaki faaliyetleriAlmanyada DHKP-C örgütü 6 Ağustos 1998 tarihinden bu yana yasak. Yasaklanma gerekçesi ise Almanyanın iç güvenliğini tehdit etmesi. Örgüt, Avrupa Birliğinde (AB) 2002, ABDde ise 1997 yılından beri terör örgütleri listesinde yer alıyor. 
Almanyada iç istihbarattan sorumlu Federal Anayasayı Koruma Teşkilatının (BfV) son raporuna göre aşırı solcu DHKP-Cnin ülkede yaklaşık 650 üyesi bulunuyor. Raporda 2021 yılında DHKP-Cnin Almanyada ağırlıklı olarak tutuklularla dayanışma eylemleri düzenlediği belirtildi. Ancak örgütün Almanyadaki yürüyüş, gösteri ya da mitinglere taraftarlarının katılmasını sağlamakta zorluk çektiği tespitinde bulunuldu. 2020 yılında Türkiyede bazı cezaevlerindeki ölüm oruçlarının kamuoyunda örgütün siyasi propaganda faaliyetlerine desteği artırdığı ancak bu durumun geçici olduğunun görüldüğü tespitine yer verildi. 
Raporda DHKP-Cnin 2021de geleneksel olarak düzenlediği Yaz ve Aile Kampına katılımın 2020 ve 2019 yıllarına oranla azalma kaydettiği belirtilerek, Avrupa genelinden 200 yerine 150 kişinin etkinlikte yer aldığı ifade edildi. 25 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında Güney Fransada yapılan etkinlik kapsamında günlük tartışma ve eğitim etkinliklerinde katılımcılara belirli görüşlerin aşılanmaya çalışıldığı kaydedildi.    

Son güncelleme: 11:32 14.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı