• Turkhane Logo

Cumhur İttifakı fiilen dağıldı: 40 yerde seçimleri kendi adayları yüzünden kaybettiler

AKP'nin seçimlerdeki oy kaybının ilk nedeni olarak YRP'nin yükselişi gösteriliyor. Peki durum her yerde böyle mi? İşte Cumhur İttifakı'nın kendi kendine kaybettirdiği yerlerin listesi.

14:40 05 Nisan 2024 Cuma
Cumhur İttifakı fiilen dağıldı: 40 yerde seçimleri kendi adayları yüzünden kaybettiler
AKP'nin seçimlerdeki oy kaybının ilk nedeni olarak YRP'nin yükselişi gösteriliyor. Peki durum her yerde böyle mi? İşte Cumhur İttifakı'nın kendi kendine kaybettirdiği yerlerin listesi.

AKPnin 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde yaşadığı oy kaybının ve belediyeleri kaybetmesinin nedenlerinden biri olarak Yeniden Refah Partisinin (YRP) yükselişi gösteriliyordu. Aynı tabana sesleniyor olmaları ve AKP ile birlikte Milli Görüş geleneği olarak tarif edilen Necmettin Erbakan ekolünden geliyor olmaları da buna sebep olan etmenler arasında sayılıyor. 
Özellikle de AKPnin Filistin başlığında İsrail karşısında yeterli tepki örmemesi ve ticari anlaşmaların devam ediyor olması YRPnin seçim meydanlarında gündeme getirdiği başlıkların ilkini oluşturmuştu. Bunu AKP kadrolarının egolu tavırları ve haklarındaki yolsuzluklar takip etmişti.
Peki durum gerçekten sadece bundan mı ibaret? 
Yakından bakıldığında AKP ve MHP arasındaki seçim rekabetinin Cumhur İttifakına kaybettirdiğini gösteren birden fazla örneğe rastlıyoruz. 2024 yerel seçimlerinde rekabetin Cumhur İttifakında yarattığı kayıplar YRPnin yükselişini gölgeleyecek cinsten. 
Örneklere yakından bakalım. 
Kütahya: AKP-MHP yarışı 602 oyla kaybetmelerine neden olduKütahyada AKP ile MHPnin girdikleri yarışta 602 oy farklı CHPnin adayının seçimleri kazandığı görülüyor. Seçimlerde birinci olan CHP adayı Eyüp Kahveci 40 bin 712 oy alırken ikinci parti olan MHPnin adayı Alim Işık ise 40 bin 110 oy aldı. Ancak seçimlerde bunun yanı sıra üçüncü parti olan AKP adayı Kamil Saraçoğlu da 37 bin 992 oy aldı. Normal şartlarda AKP-MHP ittifakının Kütahyadaki toplam oyu yaklaşık yüzde 60u bulurken partilerin ayrı ayrı listelerde yer alması ittifaka kaybettirmiş oldu.

Kilis: MHPnin taktığı çelme CHPye fark attırdıCHPnin aradan sıyrılarak birinciliğe yerleştiği örneklerden birisi de Kiliste yaşandı. Kiliste CHP adayı Hakan Bilecen 23 bin 467 alırken ikinci parti olan AKP 15 bin 250 oyda kaldı. Ancak MHPnin aldığı oy ise 13 bin 274. AKP ve MHP oylarının toplamı CHP adayının oylarını geçiyor.
Kiliste CHPnin seçimleri kazanması CHPli seçmenlerde dahi şaşkınlık yaratırken AKP ve MHPnin aldığı oyların toplamı Kiliste de CHPnin aldığı oyları geçiyor. Akıllara da dolayısıyla Cumhur İttifakının fiilen dağıldığı sonucu geliyor. 
İşte Kilis sonuçları:

Bir örnek de AmasyadanAmasyada CHP yıllar sonra ilk kez belediyeyi kazanmış ve özellikle CHPnin Amasyadaki seçmenlerin böylesi bir sonuç beklemedikleri basına yansımıştı. Amasyada da AKPnin yarışı kaybetmesinde en önemli faktörün MHP olduğu görülüyor. 
CHP adayı Turgay Sevindi 25 bin 352 oy alırken AKPnin oyları 18 bin 405te kaldı. Rakibine yüzde 5 kadar fark atan CHP adayını üçüncü sıradan takip eden MHP ise 14 bin 618 oy aldı. Yani neredeyse AKP kadar oy alan MHP, AKPnin kaybetmesine neden olmuşa benziyor. Aradaki yarıştan sıyrılan CHP uzun yıllar sonra kentte tekrar belediyeyi almış oldu.

Sadece MHP değil, Hüda-Par da AKPye kaybettirdiCumhur İttifakının fiilen bittiğini gösteren örnekler sadece AKP ile MHP arasında yaşanmadı. Birçok ilde Hüda-Par da AKPye yarışı kaybettirmiş görünüyor. 
Şanlıurfanın Hilvan ilçesinde DEM Parti adayı Serhan Paydaş 6 bin 960 oy olarak seçimleri birincilikte tamamladı ve belediyeyi kazandı. İkinci parti olan AKP ise 6 bin 439 oy aldı. Seçimlerde beşinci parti olan Hüda-Parın oyu ise bin 197. Kentte normalde 2014 ve 2019 seçimlerinde AKP, rakibi olan DEM Partiye (2019/HDP- 2014/BDP) büyük farkla kazanmıştı.

Hüda-Parın AKPye çelme taktığı bir diğer örnek de Diyarbakırın Hani ilçesinde. 
Hanide seçimleri kazanan DEM Parti adayı Besile Narin 5 bin 261 oy alırken ikinci parti olan AKP 4 bin 279 oyda kaldı. Üçüncü parti olan Hüda-Parın ise tam 3 bin 182 oyu var. 

Hüda-Pardan sonra bir küçük ortak örneği daha: Büyük Birlik PartisiCumhur İttifakının bir diğer bileşeni de Büyük Birlik Partisi (BBP). BBP seçimlerde bazı örneklerde AKPye bazı örneklerde de MHPye kaybettirmiş durumda. 
Artvinin Yusufeli ilçesi genelde AKP ya da MHP oylarının hakim olduğu Erzurum sınırında bir yerleşim. Özellikle son zamanlarda Yusufeli Barajı inşaatı bahanesiyle iktidarın markaja aldığı ve büyük rantların döndüğü bir ilçe. 
Yusufelinde CHPnin adayı Barış Demirci bin 965 oy ile birinci olurken ikinci parti bin 918 oy ile AKP oldu. AKPye kaybettiren oy farkı sadece 47. BBPnin aldığı oy ise 87.

BBPnin, ittifakın kaybetmesine neden olduğu bir diğer örnek de MHP ile girdiği yarıştan, Bingölün Yedisu ilçesinden. 
Bingöl Yedisuda İYİP adayı Sedat Uçar 265 oy alarak seçimi birinci olarak tamamlarken, MHPli aday 257 oy ile onu takip etti. Aradaki fark sadece 8 oy. BBPyse ilçede üçüncü parti olurken 159 oy aldı. 
Örneklerin sayısı artarken sosyal medyada benzer listeler paylaşan YRP üyeleri ise Bizi günah keçisi göstermeden önce içinizdeki sorunları çözün demiş oluyor. 
Liste ise uzayıp gidiyor. İlk bakışta bu örneklere denk düşen tam 40 farklı il ya da ilçe düzeyinde örnek mevcut.

Son güncelleme: 14:40 05.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı