• Turkhane Logo

Cumartesi Anneleri’nin adalet arayışı: 951. haftasında da gözaltı

951. haftasında da gözaltı

13:50 17 Haziran 2023 Cumartesi
Cumartesi Anneleri’nin adalet arayışı: 951. haftasında da gözaltı
951. haftasında da gözaltı





Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 1995 yılından bu yana İstanbul’daki Gatasaray Meydanı’nda oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri ve hak savunucuları adalet arayışlarının 951. haftasında da polisler tarafından engellendi.



Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) İstanbul Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Cengiz Çiçek, Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın da katıldığı eylemde çok sayıda kayıp yakını ve insan hakları savunucusu gözaltına alındı.




951. haftamızda gözaltına alınanlar:

Hanife Yıldız
İkbal Eren Yarıcı
Maside Ocak
Hanım Tosun
Mikail Kırbayır
Ali Ocak
Eren Keskin
Gülseren Yoleri
Leman Yurtsever
Cihan Kaplan
Hatice Onaran
Fırat Akdeniz
Nazım Dikbaş
İsmail Yücel
Hünkar Hüdai Yurtsever
Arda Yüksel
Meryem Bars pic.twitter.com/FhbQhMyA2a— Cumartesi Anneleri (@CmrtesiAnneleri) June 17, 2023




17 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI 



“Cumartesi Anneleri” isimli sosyal medya hesabından verilen bilgiye göre bugünkü eyleminde, Hanife Yıldız, İkbal Eren Yarıcı, Maside Ocak, Hanım Tosun, Mikail Kırbayır, Ali Ocak, Eren Keskin, Gülseren Yoleri, Leman Yurtsever, Cihan Kaplan, Hatice Onaran, Fırat Akdeniz, Nazım Dikbaş, İsmail Yücel, Hünkar Hüdai Yurtsever, Arda Yüksel ve Meryem Bars gözaltına alındı.



Cumartesi Anneleri ve hak savunucularına yönelik gözaltılar Anayasa Mahkemesi (AYM) kararına rağmen yapılıyor. 



AYM KARARI NEYDİ?



Cumartesi Anneleri’nden Maside Ocak, 700. haftadaki (25 Ağustos 2018) polis müdahalesini AYM’ye taşıdı.



Ocak, başvurusunda “24 yıldır süren etkinliğin barışçıl bir şekilde yapıldığını, yasaklamaya ilişkin herhangi bir tebligat yapılmadığını ve bunun yanı sıra kolluk gücünün orantısız güç kullanarak toplantıyı dağıttığını, müdahale ve gözaltı sırasında yaralandığını belirterek kötü muamele yasağı ile toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğini” dile getirdi.

Yüksek mahkeme “kötü muamele” iddiasını reddederken, Anayasa’nın 34. maddesinde düzenlenen toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Maside Ocak’a 13 bin 500 TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Karar oy çokluğuyla çıktı. Karara karşı oy kullanan tek isim ise İçişleri Bakanı yardımcısı iken AYM üyeliğine atanan Muhterem İnce oldu.

Son güncelleme: 13:50 17.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı