• Turkhane Logo

Cihat Yaycı, Erdoğan'a kızıp canlı yayını terk etti: Çok canım sıkıldı

Cihat Yaycı, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yunanistan ziyaretinin ardından sarf ettiği

12:54 10 Aralık 2023 Pazar
Cihat Yaycı, Erdoğan'a kızıp canlı yayını terk etti: Çok canım sıkıldı
Cihat Yaycı, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yunanistan ziyaretinin ardından sarf ettiği

AKPli Cumhurbaşkanı Erdoğanın Yunanistan ziyaretinin ardından sarf ettiği Doğu Akdenizde kapsayıcı, adil bir paylaşım mümkündür. sözleri eski Tümamiral Cihat Yaycıya soruldu. Yaycı, Anladığımız kadarıyla Yunanistan bu görüşmeden Doğu Akdenizden pay almıştır. Bu gerçekten kabul edilemez bir şeydir. Libya anlaşmasını çöpe atmak demektir dedi. Canının sıkıldığını söyleyen Yaycı canlı yayından ayrıldı.

ERDOĞAN: DOĞU AKDENİZDE ADİL BİR PAYLAŞIM MÜMKÜNDÜRErdoğan, Yunanistan ziyareti dönüşü uçakta gündeme ilişkin değerlendirme yaptı, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Doğu Akdeniz ve Yunanistanla ilişkilere yönelik önemli mesajlar veren Erdoğan, Ege Denizi üzerinde Türkiye ve Yunanistanın it dalaşları konusunda Biz artık bu sayfayı kapatalım, bitirelim bu işi dedik. Bunları Sayın Miçotakise de, ondan önce görev yapan Başbakanlara da hep söyledik. Biz dostluğa ağırlık verelim istiyoruz. Dost kazanmanın gayreti içerisindeyiz. Bölgemizin doğal zenginliklerinin hakça paylaşımı noktasındaki tutumumuz başından beri aynı. Kimsenin hakkında hukukunda gözümüz olmadığı gibi, haklarımızı da kimseye çiğnetmeme irademiz sağlamdır. Kaldı ki Doğu Akdenizde kapsayıcı, adil bir paylaşım mümkündür. Yeter ki bunu sağlayacak zemini inşa edip, doğru yol haritaları oluşturalım ve provokasyonlara fırsat vermeyelim. Düzenlenmesini önerdiğimiz bu konferans işte o zeminin oluşturulması için doğru bir yaklaşım olacaktır. dedi.
YAYCI: YUNANİSTAN TAAHHÜT ALMIŞSA BU KABUL EDİLEMEZ
Bu açıklamaların sorulduğu Cihat Yaycı, Yunanistanın Doğu Akdenizde hiçbir hakkı olmadığını belirterek şunları söyledi: Doğu Akdenizde hakça paylaşım yapabiliriz... Yani Yunanistanın Doğu Akdenizde deniz yetki alanı olabilir. Kim bunu sayın Cumhurbaşkanına söylediyse konuyu bilmiyor demektir. Ben anlatayım, Yunanistanın tezlerinin dünyada eşi benzeri görülmeyecek şekilde hukuksuz olduğunu. Anladığımız kadarıyla Yunanistan bu görüşmeden Doğu Akdenizden pay almıştır. Yunanistan bir taahhüt almıştır. Yunanistan Doğu Akdenizde ben deniz alanı alacağım gibi bir taahhüt almışsa bu gerçekten kabul edilemez bir şeydir. Eğer Yunanistan Doğu Akdenizden pay alacaksa Türkiye-Libya anlaşması ne olacaktır? Libya-Türkiye anlaşması varken Doğu Akdenizde Yunanistanın pay alması mümkün değildir. Libya anlaşması çöpe gidecektir.
PAYLAŞIM VARSA LİBYA ANLAŞMASI ÇÖPTÜRDevletler arasındaki ilişki kazan kazandır. Ben bu görüşmeden ne kazandığımızı anlamadım. Doğu Akdenizde hakça paylaşım mümkündür lafı, Libya anlaşmasını rafa kaldırmıştır. Libya anlaşmasından sonra Yunanistan Dışişleri resmen açıklamıştır; Türkiye-Libya anlaşmasının iptal edilmesi ve Türkiyenin Libyadaki varlığına son verilmesi... Bu iki politikayı gütmektedir. Eğer Doğu Akdenizde Yunanistan ile bir paylaşım söz konusu ise Libya anlaşması çöptür. Libya anlaşması mevcutken Yunanistanın Doğu Akdenizde bir pay alması hukuken mümkün değildir.
HAYATİ BİR TEHLİKE İÇİNDEYİZNeden? Yunanistan bir takım ada devleti değildir. Sınırları adaların ucundan geçmez. Ana karasından geçer. Yunanistan adaları olan bir yarım ada devletidir. Bunu birisinin izah etmesi lazım. Hayati bir tehlike içindeyiz. Yunanistana Doğu Akdenizde pay vermek demek, Türkiyenin Doğu Akdenizdeki bütün zeminini kaybetmesi demektir. Libya anlaşması mevcutken, Yunanistana Doğu Akdenizde müzakere edilemez.

Son güncelleme: 12:54 10.12.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı