• Turkhane Logo

Çavuşoğlu-Blinken görüşmesi: ABD 'uyardık' dedi, Çavuşoğlu 'olumlu geçtiğini' savundu

Brüksel’deki NATO karargahında gerçekleşen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu görüşmesi sona erdi.

16:06 24 Mart 2021 Çarşamba
Çavuşoğlu-Blinken görüşmesi: ABD 'uyardık' dedi, Çavuşoğlu 'olumlu geçtiğini' savundu
Brüksel’deki NATO karargahında gerçekleşen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu görüşmesi sona erdi.


Görüşmenin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Türkiye’ye S-400 ve insan hakları konusunda uyarı yapıldığı belirtilirken, Çavuşoğlu ise Görüşmeler olumlu geçti açıklamasında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Brüksel’deki NATO karargahında bir araya geldi.


İki ülkenin heyetleri, Blinken’in göreve gelmesinin ardından ilk kez yüz yüze görüştü.

S-400, Doğu Akdeniz, Yunanistan’la yapılan istikşafi görüşmeler gibi başlıkların masaya yatırıldığı görüşmeyle ilgili Çavuşoğlu ‘olumlu geçti’ derken, Blinken, insan hakları konusunda uyarıda bulunduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise S-400ler konusunda uyarı yapıldığını duyurdu.

Çavuşoğlu ise görüşmelerden sonra basın mensuplarına açıklama yaparak, S-400 meselesiyle ilgili, “O iş bitti, S-400’leri satın aldık” ifadelerini kullandı.

GÖRÜŞ FARKLILIĞIMIZIN OLDUĞU SIR DEĞİL

Görüşmenin ardından Twitter hesabından bir açıklama yapan Blinken, Bugün Brükselde Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüm. NATO Müttefikimiz Türkiye ile terörle mücadele konusunda işbirliğinin devam etmesini arzuluyorum. Yunanistanla istikşafi görüşmelere olan desteğimizi dile getirdim. Ayrıca demokrasinin ve insan haklarının önemini vurguladım dedi.

GÖRÜŞ FARKLILIĞIMIZ SIR DEĞİL

Blinken, toplantıdan önceki açıklamasında Türkiye ile aralarında görüş ayrılığının sır olmadığını belirterek, şunları söylemişti.

“S400ler (Rus füze sistemi) ve Doğu Akdenizdeki bazı eylemler de dahil olmak üzere Türkiye ile farklılıklarımızın olduğu bir sır değil. Keza Türkiyenin uzun süredir devam eden değerli bir müttefik olduğu da bir sır değil. Türkiyenin NATOya olan bağlılığının sürmesini destekliyoruz. Bunun Türkiyenin de çıkarına olduğuna inanıyorum. Bu noktada, NATOnun son zamanlarda bazı anlaşmazlık alanlarıyla ilgili, özellikle de Doğu Akdenizdeki problemlerle baş etmede etkinliğini kanıtladığını düşünüyorum. NATO çatışmayı durdurma, gerilimi azaltma ve ileriye doğru bir yol bulma aracı olarak hizmet ediyor. Bu çok olumlu bir örnek. Ama çalışmaya devam etmeliyiz. Bunu yapmaya kararlıyız. Biz NATOya olan güçlü bağlılığımızı teyit ediyoruz. İttifaklar ve ortaklıklarımızı tekrar canlandırmak istiyoruz. Hiçbir ülke mevcut sınamalarla tek başına mücadele edemez diye konuştu.

Son güncelleme: 16:06 24.03.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı