• Turkhane Logo

Bu da oldu: Sahte mahkeme kararlarıyla internet sitelerine haber sildirmeye çalışıyorlar

Bilişim Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, “Bu kadar ancak Türkiye’de olur” dedirten bir sahtekârlığı deşifre etti.

11:23 11 Eylül 2021 Cumartesi
Bu da oldu: Sahte mahkeme kararlarıyla internet sitelerine haber sildirmeye çalışıyorlar
Bilişim Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, “Bu kadar ancak Türkiye’de olur” dedirten bir sahtekârlığı deşifre etti.



Buna göre bazı kişi ya da kişiler, mahkemeden karar çıkmış gibi sahte evrak düzenleyerek internet sitelerine karar gönderip haberleri yayından kaldırmaya çalışıyor. İstanbul’da bu yolla iki sahtekarlık olayı tespit edildi.
Akdeniz, internet sitelerine gönderilen sahte kararlarla haberlerin kaldırılmaya çalışıldığını belirtti. Akdeniz, Twitter hesabında bir dizi paylaşım yaparak sahte mahkeme kararlarının örneğini paylaştı. “Bugüne kadar kamuoyu ile ilgili hep gerçek erişimin engellenmesi kararları paylaştığını” kaydeden Akdeniz bu kez 2 farklı sahte kararı takipçileriyle paylaştı. “Bu sahte kararlar haber sitelerine gönderiliyor ve bazı haberlerin kaldırılmasına çalışılıyor” diyen Akdeniz, “Bugüne kadar birbirine benzer ve aynı kişiler tarafından gönderilen 2 farklı kararla karşılaştık. Bu kararlar Temmuz ayında Gazete Duvar’a ve eylül ayı içinde ise Diken’e gönderildi” dedi.


Gazete Duvar’ın 4 Haziran 2021 tarihinde yayınlanan “Dayıdan yeğene dava: Süper asker ilacı ile dolandırıldık” başlıklı haberi ile ilgili sahte kararın aynı gün içinde gönderildiğini kaydeden Akdeniz, Diken’in 9 Ağustos 2019 tarihli “Keskin Holding’in 30 villası icra yoluyla satılacak” başlıklı haberi ile ilgili sahte kararın 3 Eylül 2021 tarihinde gönderildiğini kaydetti.
  4. Dikenin ise 09 Ağustos 2019 tarihli Keskin Holding’in 30 villası icra yoluyla satılacak başlıklı haberi ile ilgili SAHTE karar ise 03 Eylül 2021 tarihinde gönderildi: https://t.co/vOqgEThMBY — Yaman Akdeniz (@cyberrights) September 10, 2021
“BU İSİMLE BİR HAKİM YOK”

Her 2 sahte kararın da Bakırköy 2. Sulh Ceza Hakimliğinden gelmiş gibi gözüktüğünü ve her 2 kararda da hakim isminin “Esma Canıbeyaz Şengül” olarak gözüktüğünü aktaran Akdeniz, “Bakırköy adliyesinde ise bu isimde bir hakim yok. Karar sayıları da dikkat ederseniz aynı” ifadelerine yer verdi. Hakim Esma Canıbeyaz Şengül’ün ve adı geçen katibin halen Gaziosmanpasa Sulh Ceza Hakimliğinde görevli olduğunu belirten Akdeniz, “Diken’e gönderilen sahte kararın sahte tebligat zarfı da var. Bu sahte zarfın üstündeki PTT takip numarası sorgulandığı zaman gönderenin Gaziosmanpaşa 3. Sulh Ceza Hakimliği olduğu anlaşılıyor. Fakat sahte zarf üstünde Bakırköy 2. Sulh Ceza Hakimliği yazıyor” dedi.
  6. Sayın Hakim Esma Canıbeyaz Şengül halen Gaziosmanpasa Sulh Ceza Hakimliğinde görevli bir hakim.

Son güncelleme: 11:23 11.09.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı