• Turkhane Logo

‘Bolluk’ kuyrukları uzuyor; halkın ‘kurtuluş’ savaşı!

AKP rejiminin ekonomide denediği yeni ‘yöntem’ kur ve enflasyonun fırlamasına neden oldu. Dolayısıyla girdi maliyetleri de katlandı. Türk Lirası’ndaki kasıtlı ‘değersizleştirmeye’ bağlı olarak alın gücü eriyen halk artık daha fakir.

10:37 29 Kasım 2021 Pazartesi
‘Bolluk’ kuyrukları uzuyor; halkın ‘kurtuluş’ savaşı!
AKP rejiminin ekonomide denediği yeni ‘yöntem’ kur ve enflasyonun fırlamasına neden oldu. Dolayısıyla girdi maliyetleri de katlandı. Türk Lirası’ndaki kasıtlı ‘değersizleştirmeye’ bağlı olarak alın gücü eriyen halk artık daha fakir.



KaranlıktakiAydınlıkten Yusuf Derelinin haberine göre Recep Tayyip Erdoğan, kalıcı hale gelen yoksulluğun üzerini ‘ekonomik kurtuluş’ savaşı söylemleriyle örtmeye çalışıyor. Ancak Türkiye’de asıl kurtuluş savaşını ekmeği 50 kuruş daha ucuza alabilmek için Halk Ekmek büfelerinin önünde uzun kuyruklar oluşturan halk ile çiftçi ve esnaflar veriyor.
  Ankara Sincanda Halk Ekmek kuyruğu. Ülkeyi getirdikleri durumun özetipic.twitter.com/XQhq6BT5cn — Kaç Saat Oldu? (@kacsaatolduson) November 27, 2021
İktidar temsilcilerinin açıklamalarına göre ekonomide hiç bir sıkıntı yok. Türkiye’yi dünyanın en büyük 3. ekonomisine sahip olan Japonya ile kıyaslayan AKP temsilcileri bile var. Onlara göre her zam öncesinde yaşanan benzin kuyruklarını ‘araç’ bolluğundan kaynaklanıyor. Bir baka AKP’li vekil, ekonomik krizin çaresini şöyle açıklıyor: “Ayda iki kilo et yemeyin, yarım kilo alın. Domatesi kiloyla değil iki tane alın.”


/

‘BOLLUK’ KUYRUKLARI UZADIKÇA UZUYOR!

Ekmeğim fiyatının 2,5 liraya çıkması, iki yıl önce 35 lira olan 5 litrelik ayçiçek yağının bugün 110 liradan satılması, insanların 50 kuruş daha az ödeyerek ekmek alabilmek için saatlerce Halk Ekmek büfelerinin önünde kuyrukta beklemesi, 50 kiloluk ekmeklik unun fiyatının iki ayda 180 liradan 400 liraya çıkması bile sorun değil!

Aylardır yazılıyor ancak iktidar temsilcileri görmemekte ısrar ediyor; Türkiye çiftçisi perişan. Artan tohum, mazot, ilaç ve özellikle gübre maliyetleri nedeniyle çiftçiler üretim yapamaz hale geldi. Geçtiğimiz haziran ayından bu yana gübre 37 kez zamlandı.

/

ÜRE GÜBRENİN TONU 13 BİN LİRA OLDU!

Geçtiğimiz yıl tonu 2 bin 100 lira olan DAP gübre, 30 Ekim’de 7 bin 400 liraydı. Şu anda 11 bin liradan satılıyor. Üre gübrenin fiyatı ise 1 yılda 1.800 liradan 13 bin liraya çıktı. Tonu 1.000 TL olan Can gübresi ise son zamlarla birlikte 8 bin liraya yükseldi. Gübresiz tarım seçenek olmaktan çıktı, zorunluluk haline geldi. Ancak bu durumda da verimlilik yüzde 50 civarında azalıyor. Dolayısıyla ekim yapmak manasız bir hale geliyor.




1 DEKAR BUĞDAY İÇİN GÜBRE MALİYETİ 1.000 LİRA!

Buğday üretiminde 1 dekar için sulu tarımda gübre masrafı 1.000 lirayı aştı. Devletin verdiği gübre desteği artmış haliyle sadece 20 lira! Sulu tarımda çiftçi, 1 dekar buğday üretimi için toplam 2 bin 100 lira civarında masraf yapıyor. Peki devlet ne kadar destek veriyor; 76 TL! Devede kulak bile değil.

1 KİLO BUĞDAYIN ÜRETİM MALİYETİ 5 TL’Yİ AŞTI

Türkiye’nin önünde cidd bir ‘kıtlık’ tehlikesi var. Resmi rakamlara göre Türkiye’de, 10 yıllık buğday verim ortalaması dekara 275 kg. Sulu tarımda herşey yolunda giderse çiftçi bir dekar alandan 350-400 kilo arasında buğday alıyor. Toplam 2 bin 100 lira masraf eden çiftçinin en iyi ihtimalle 400 kilo buğday aldığını varsayarsanız, 1 kilo buğdayın üretim maliyeti 5 lira 25 kuruş oluyor. TMO geçtiğimiz yıl çiftçden ürününü 2 lira 25 kuruştan almıştı! Gelecek yıl kaçtan alacak belli değil. En iyi ihtimalle 4 liradan bile alsa çiftçi zarar edecek.
  Maliyet kalemlerinin şu anki mevcut fiyatlarıyla yaptığım hesaplamaya göre
1 kilogram

Son güncelleme: 10:37 29.11.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı