• Turkhane Logo

Biden'ın 'görev onay' oranında sert düşüş

Başkan Joe Biden'ın popülaritesi göreve başladığı günden bu yana en düşük seviyede olduğu açıklandı

10:17 02 Ekim 2021 Cumartesi
Biden'ın 'görev onay' oranında sert düşüş
Başkan Joe Biden'ın popülaritesi göreve başladığı günden bu yana en düşük seviyede olduğu açıklandı

Associated Press (AP) haber ajansının Chicago Üniversitesi bünyesindeki NORC Araştırma Merkeziyle ortak yaptığı yeni anket, ABDyi birleştirme ve ülkeyi ustalıkla yönetme sözüyle işbaşına gelen Başkan Joe Bidenın popülaritesinin, son haftalarda ABD içinde ve dışında yaşanan bazı zorluklar nedeniyle gerilediğini ortaya koyuyor.
Ankete katılanların yüzde 50si Bidenın icraatlarını onayladıklarını, yüzde 49uysa onaylamadıklarını belirtti. Ağustos ayındaki ankette Bidena görev onayı verenlerin oranı yüzde 54, Temmuz ayındaysa yüzde 59du. ABDnin Afganistandan geri çekilme sürecini aceleye getirmesi ve tahliye operasyonunda görev alan 13 ABD askerinin intihar saldırılarında hayatını kaybetmesi, Meksika sınırındaki görevlik görevlilerinin Haitili göçmenlere kötü muamelesi, Delta varyantı nedeniyle Corona vakalarının artması, Demokrat Partinin altyapı ve diğer önceliklerini içeren yasa tasarılarını Kongreden geçirilmede zorlanmasının son anketin sonuçlarına yansıdığı gözleniyor.
Temmuz ayından bu yana Bidenın kamuoyundan aldığı görev onayı Demokrat Partili seçmenler arasında yüzde 92den yüzde 85e geriledi. Bağımsız seçmenler Temmuzda Bidena yüzde 62 oranında güvenirken bu oran şimdi yüzde 38e düştü. Cumhuriyetçi Partili seçmenlerinse sadece yüzde 11i Bidenın icraatlarını onaylıyor. Bu oran, Temmuz ayında kaydedilenle aynı seviyede.
Beyaz seçmenlerin Bidena verdiği onay yüzde 49dan yüzde 42ye gerilerken Bidenın icraatlarını destekleyen siyah seçmenlerin oranı yüzde 86dan yüzde 64e indi.
Bidenın başkanlık koltuğunda gösterdiği performans hakkında karışık hislere sahip olan seçmenlerle daha sonra yapılan görüşmelerde bu seçmenlerin yine de Bidenı eski Başkan Donald Trumpa tercih ettikleri anlaşılıyor. Seçmenler, Bidenın eski Başkan Trump döneminde başlayan bir pandemiyle mücadele ettiğini, Trump adına müzakere edilen Afganistandan çekilme süreciyle uğraştığını ve Trumpın vergi indirimleri nedeniyle şirketler ve zengin kişilere fayda sağlayan bir ekonomi devraldığını düşünüyor.
Bidena oy veren ancak şu anda Bidena çok sıcak bakmayan 41 yaşındaki Atlantalı sağlık çalışanı Acarla Strickland, Şu anda olup bitenlerin çoğunda Trumpın parmağı var diyor.
Dört çocuk annesi olan Acarla Strickland, Bidenın 1,9 trilyon dolarlık Corona paketinin parçası olan aylık çocuk kredisi ödemelerinden yararlandığını söylüyor. Ancak Strickland, hükümetin halka yardım için daha fazlasını yapması gerektiği görüşünde. Lisansüstü eğitimi için 66 bin dolar borç alan Strickland, şimdi bu borcu hiçbir zaman ödeyememe korkusu çekiyor.
“Nüfusun sadece yüzde 34’ü ülkenin doğru yolda ilerlediği görüşünde”
Amerikalıların sadece yüzde 34ü ülkenin doğru yolda ilerlediğine inanıyor. Bu oran, Bidenın başkanlığının ilk aylarında bunın iki katıydı. Larry Schuth gibi Trump destekçileri, Bidenın hükümeti büyüterek ve Meksika sınırındaki göçmen meselesini iyi idare etmeyerek ülkeye zarar verdiğini düşüyor. Schuth, Kanadaya gitmek istediğini, ancak salgın önlemleri nedeniyle gidemediğini de kaydediyor.
“Bu ülkeyi mahvetmek ve bölmek için bir plan yapsanız bu işi bundan daha iyi nasıl becerirdiniz bilemiyorum” diyen 81 yaşındaki Trump destekçisi, “Çok fazla para harcıyoruz. Daha da harcamayı planlıyoruz. Güneyimizde de bir sınır yok” diyor.
Ankete göre Amerikalıların yüzde 47si, Bidenın ekonomi yönetimini onaylıyor. Mart ayında bu oran yüzde 60 olarak kayda geçmişti, ancak Ağustosta şu ankine benzer orandaydı.
Bidenın Corona yardım paketlerinin ilk başta kamuoyuna aşıladığı iyimserlik havasıysa yerini işverenlerin eleman bulamaması, enflasyonun beklenenden yüksek olması ve tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılara bıraktı. Tedarik zincirindeki aksaklıklar otomobil, elektrikli ev eşyası ve diğer birçok ürünün arzında sorunlara neden oluyor. Delta varyantı ve bazı Amerikalıların aşı olmak istememedeki ısrarı da Ağustos ayında işe alımları yavaşlatan bir etken olarak ortaya çıkıyor.
Miamide yaşayan 70li yaşlardaki öğretmen Roni Klass, Trumpın başkan olmadığına sevindiğini söylese de enflasyonun artması nedeniyle kaygılı.“Markete gittiğimde fiyatların çok yükseldiğini görüyorum” diyen Klass, Elime geçen parayı harcamalarıma yetiremiyorum. Masrafları elimden geldiği kadar kesmem gerekiyor diyor.
Biden en yüksek notu pandemiyle mücadele alanında alıyor
Ankete katılanların yüzde 57siyse Bidenın Corona pandemisiyle mücadele çabalarını onaylıyor. Bu oran, Ağustos ayına benzer olsa da Temmuz ayında kaydedilen yüzde 66yla kıyaslanınca oldukça düşük. Ancak pandemiyle mücadele yine de Bidenın ankete göre en güçlü olduğu alan. Her 10 Demokrat Partili seçmenin 9u Bidenın pandemi politikalarını onaylarken her 10 Cumhuriyetçi Partili seçmenin sadece 2si Bidena bu konuda destek veriyor.
Temmuz ayındaki ankette her 10 Cumhuriyetçiden 3ü Bidenın pandemiyle mücadeleyi iyi yürüttüğü görüşünü dile getiriyordu.
Bidenın ABDdeki kamu çalışanlarının çoğunun Corona virüsüne karşı aşılanması ya da düzenli teste tabi olması kararını destekleyenlerin sayısı da karşı çıkanlara göre daha yüksek. Yüzde 51, bu kararı onaylarken yüzde 34, aşı zorunluluğuna karşı tavır alıyor. Her 10 Demokrat seçmenin 8i, her 10 Cumhuriyetçi seçmenin de 6sı, aşı zorunluluğunu destekliyor.
Dış siyasette puan kaybı
Başkan Biden, dış siyasetle ilgili bazı meselelerde kamuoyu desteği toplamakta zorlanıyor. Anket katılımcılarının yüzde 43ü Bidenın dış politikasını destekliyor. Afganistandaki durumu onaylayanların oranıysa yüzde 34te kalıyor. Demokrat Partili seçmenler arasında bile sadece yüzde 54lük bir kesim, Bidenın Afganistan meselesine yaklaşımını onaylıyor. Bu oran, Cumhuriyetçiler arasındaysa yalnızca yüzde 10.
Ancak aynı zamanda Ağustos ayı sonunda Afganistanda kalan son ABD askerlerinin de geri çekilmesi kararını destekleyen Amerikalıların sayısı, desteklemeyenlerden biraz yüksek. Yüzde 45, çekilme kararını onaylarken yüzde 39, buna karşı çıkıyor. Demorat seçmenlerin üçte ikisi asker çekme kararına destek veriyor. Aynı oran, Cumhuriyetçiler için dörtte bir seviyesinde. Cumhuriyetçilerin üçte ikisiyse Afganistandan asker çekme kararını desteklemiyor.
Bidenın ulusal güvenlik politikalarını destekleyen Amerikalıların oranı yüzde 46yken desteklemeyenlerin oranı, yüzde 52 olarak kayda geçiyor.AP-NORC anketi, Fransayla ABD arasında, Avustralya denizaltı sözleşmesi nedeniyle gerginliğin tırmanmasından hemen sonra yapıldı. Buna rağmen Amerikalıların yüzde 50si, Bidenın ABDnin müttefikleriyle ilişkilerini iyi yönettiğini düşünüyor.
Göçmenlik Bidenın en zayıf olduğu noktalardan biri
Amerikalıların sadece yüzde 35i Bidenın göçmenlik politikasını onayladığı görülüyor. Göçmenlik meselesi, Başkan Bidenın en düşük performansı gösterdiği alanlardan biri. Nisan ayında Bidena bu alanda verilen destek, yüzde 43 seviyesindeydi. Demokrat Partili seçmenlerin yüzde 60ı, Cumhuriyetçilerinse sadece yüzde 6sı Bidenın göçmenlik politikalarını onaylıyor.
Biden, insan onuruna yakışan göçmenlik politikaları sözü vermiş olsa da Haitili göçmenlerin Meksika sınırından ABDye akışı, göçmenlikle ilgili hararetli tartışmalara ve rahatsızlık verici görüntüler ortaya çıkmasına yol açtı.Göçmenlik, ABD kamuoyunda en çok tartışılan meselelerin başında geliyor. Bunun nedeni, seçmenlerin yabancılara kucak açılması ve hükümetin kendi vatandaşlarının meselelerini çözmeye daha çok odaklanması arasında bölünmüş olmasından kaynaklanıyor.
Michigan eyaletinin Lansing kentinden 48 yaşındaki Anthony Beard, Kendi insanlarınıza bakacak yeterli paramız yokken neden başka ülkelerin insanlarına bakmak zorunda olalım? diyor.
23-27 Eylül tarihleri arasında 1099 yetişkinin katılımıyla yapılan AP-NORC anketinin yanılma payı 4,2 puan olarak kaydedildi.

Son güncelleme: 10:17 02.10.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı