• Turkhane Logo

Beş kişi hayatını kaybetti: Faciaya '10 numara yağ' mı neden oldu?

Balıkesir’in Edremit ilçesinde Kamil Koç firmasına ait yolcu otobüsünde seyir halinde çıkan yangın 5 kişinin ölümüne, 15 kişinin yaralanmasına yol açtı.

20:11 03 Ağustos 2019 Cumartesi
Beş kişi hayatını kaybetti: Faciaya '10 numara yağ' mı neden oldu?
Balıkesir’in Edremit ilçesinde Kamil Koç firmasına ait yolcu otobüsünde seyir halinde çıkan yangın 5 kişinin ölümüne, 15 kişinin yaralanmasına yol açtı.





Yangında, Sivas Yıldızeli nüfusuna kayıtlı Fatma Kızılöz (81), Bursa Kestel nüfusuna kayıtlı Özlem Yılmaz (17), Çanakkale Gelibolu nüfusuna kayıtlı İlhan Adalı (71), Bursa Osmangazi nüfusuna kayıtlı Huzeyfe Yavuz (5) ve Trabzon Maçka nüfusuna kayıtlı Sibel Akkaya (56) hayatını kaybetti.


Yanan otobüsün şoförleri Nihat Demir (48) ve Hüseyin Hakkıoğlu (41) tutuklandı. Otobüs faciası akıllara 10 numara yağ kullanımını getirdi.
  Tesadüf eseri bu trajik olaya tanık oldum sürücü inmişti ve içeride insanlar çığlık atıyodu bu ihmali yapanlar bu acıya neden olan Kamil Koç firması çalışanlar en ağır şekilde cezalandırılmalı.. pic.twitter.com/ObyVIOWcLg — Ümit DURGUN (@dtumitdurgun) August 2, 2019
Akaryakıt fiyatlarının artışı nedeniyle otobüs şoförleri ve firmaları maliyeti düşürmek ve düşük bilet fiyatlarıyla rekabet etmek için 10 numara yağ kullanıyor. Yolcu otobüslerinde 10 numara yağ kullanımı ilk kez 2011de Radikal gazetesi tarafından ortaya konmuş ve 10 numara yağ dolumu yapan otobüslere suçüstü yapılmıştı.

Özellikle Esenler Otogarının alt katları, 10 numara yağ istasyonuna dönüşmüş durumdaydı. Polisin yetersiz denetimi, 10 numara yağ kullanımına artıran bir diğer etken. Haberin ardından Esenler Otogarına baskın yapılmış ve seyir halindeki otobüslerden yakıt numunesi alınmıştı. Otobüslerin bir çoğunda 10 numara yağ tespit edilmesine rağmen 10 numara yağ kullanımı devam etti.

Polisin yaptığı baskınlarda 10 numara yağ dolumu yapan Kamil Koça ait bir otobüs de suçüstü yakalanmıştı.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri İbrahim M. Tataroğlu, yangında bir numaralı şüphelinin 10 numara yağ olduğunu öne sürdü.

Ticari araçlarda mazot yerine 10 numara yağ kullanımının yangın riskini kat be kat artırdığına dikkat çeken Tataroğlu “Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz ve hemen her kaleme gelen büyük fiyat artışları akaryakıt fiyatlarına da yansımaktadır. 10 numara yağ sorunu ve yol açtığı ölüm ve zararların nedeni akaryakıt fiyatlarındaki artış ve denetimsizliktir” açıklamasında bulundu.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Tataroğlu, araçlara kaçak 10 numara yağ satışının ve doldurulmasının ve bu yağı yakacak düzenekleri yapan merdiven altı servislerin engellenemediğine değindi.

Son güncelleme: 20:11 03.08.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı