• Turkhane Logo

Netanyahu: Hamas'la anlaşma olsa da olmasa da Refah'a saldıracağız

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 206'ncı güne girilirken 7 aydır süren savaştan kaçan yüz binlerce Filistinli, Gazze Şeridi'nin Refah kentine sığınmış durumda. BM dahil uluslararası toplum, İsrail'in Refah'a saldırı başlatmasının 'onulmaz insani felakete' yol açacağı uyarısında bulunuyor.

18:55 30 Nisan 2024 Salı
Netanyahu: Hamas'la anlaşma olsa da olmasa da Refah'a saldıracağız
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 206'ncı güne girilirken 7 aydır süren savaştan kaçan yüz binlerce Filistinli, Gazze Şeridi'nin Refah kentine sığınmış durumda. BM dahil uluslararası toplum, İsrail'in Refah'a saldırı başlatmasının 'onulmaz insani felakete' yol açacağı uyarısında bulunuyor.

Euronewste yer alan habere göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistinli gruplarla ateşkes ve esir takası anlaşması olsa da olmasa da Gazze Şeridinin Refah kentine kara harekatı başlatacaklarını söyledi.

Analistlere göre, İsrail ile Hamas arasındaki dolaylı ateşkes müzakereleri son günlerde yeniden bir ivme kazanıyor.

İsrailin Gazzeye yönelik saldırılarında 206ıncı güne girilirken 7 aydır süren savaştan kaçan yüz binlerce Filistinli, Mısır sınırındaki Refah kentine sığınmış durumda.

Tikva Forumu kapsamında Gazzedeki İsrailli esirlerin yakınlarının temsilcileriyle bir araya gelen Netanyahu, Refaha saldırı açıklamasını, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinkenin, ateşkes görüşmelerini müzakere etmek üzere İsraile gelmesinden birkaç saat önce yaptı.

ABD, Katar ve Mısırın girişimi, rehinelerin serbest bırakılması, Gazze halkının ihtiyaçlarının karşılanması ve İsrail ordusunun Refaha saldırarak, buraya sığınan sivillere zarar vermesini önlemeyi amaçlıyor.

Başbakan Binyamin Netanyahu ise, rehinelerin kurtarılması için ateşkes anlaşması sağlansa da sağlanmasa da İsrailin Refaha girerek Hamas birliklerini yok edeceğini söyledi.

Uzmanlara göre, Netanyahunun açıklaması, ülke tarihindeki en aşırı sağcı ve milliyetçi iktidar ortaklarını yatıştırmaya yönelik gibi görünse de, Hamas ile herhangi bir anlaşma üzerinde etkisi olup olmayacağı net değil.

İsrail Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, Netanyahunun Savaşı tüm hedeflerimize ulaşmadan durdurma fikri söz konusu bile olamaz. Anlaşma olsun ya da olmasın Refaha gireceğiz ve Hamasın oradaki birliklerini yok ederek tam zafere ulaşacağız. ifadelerine yer verildi.

Netanyahu, İsrailin Hamasın son büyük kalesi olduğunu iddia ettiğ Refahı işgal etmesini engelleyebilecek bir anlaşma yapmaması için hükümet ortaklarının baskısıyla karşı karşıya.

Zira siyaset uzmanlarına göre, kabinenin sertlik yanlısı üyeleri Refaha saldırılmasını talep ettiğinden, anlaşmayı kabul etmesi halinde hükümeti tehlikeye girebilir.

Netanyahu gün içerisinde koalisyon ortaklardan Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile bir araya geldi ancak bu görüşmenin detayları açıklanmadı.

Bu arada Mısırlı bir yetkiliye göre ABD, Mısır ve Katarın arabuluculuğunda görüşülen mevcut anlaşma, ilk aşamada çatışmaların altı hafta süreyle durdurulması karşılığında onlarca rehinenin serbest bırakılmasını öngörüyor. İsrail tarafından tutulan yüzlerce Filistinli mahkûm da bu sürede serbest bırakılacak.

Uluslararası toplumdan İsraile, Refaha saldırma uyarısı

Gazzenin 2,3 milyonluk nüfusunun yarısından fazlası Refahta barınırken, İsrailin en güçlü müttefiki olan ABD dahil uluslararası toplum, Tel Aviv yönetimini, İsraili, sivilleri riske atacak herhangi bir saldırıya karşı uyarıyor.

İsrail, savaşın başladığı ilk günlerde, kuzeyde ve merkezde operasyon başlatacağı için güvenli bölge olarak Refahı göstermiş, Gazzeli bir buçuk milyonu aşkın sivil de bu bölgeye sığınmıştı.

İsrail ordusu, Refah kentini sık sık hava saldırılarıyla hedef alıyor.

İsrailin Refah kentine kara saldırısı başlatması halinde sivillerin Gazze Şeridinde sığınacak bir yerinin kalmayacağından endişe ediliyor.

Uluslararası uyarılara rağmen Refaha saldırı planını onayladığını defalarca yineleyen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 8 Nisanda yaptığı açıklamada saldırı için tarih belirlendiğini belirtmişti.

Kamu yayın kuruluşu KAN, İsrail ordusunun Refaha kara saldırısını çok yakında başlatacağı yönünde haber yapmıştı.

Son güncelleme: 18:55 30.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı