• Turkhane Logo

Belçika’da tehlikeli gerginlik: Türk ve Kürt gruplar çatıştı, biri ağır 6 yaralı var

16:25 25 Mart 2024 Pazartesi
Belçika’da tehlikeli gerginlik: Türk ve Kürt gruplar çatıştı, biri ağır 6 yaralı var





Belçika’da Kürt bir grubun Leuven şehrinde Nevruz’u kutladıktan sonra Heusden-Zolder’a gitmesi ve Türk çoğunluğun olduğu mahallelerde ellerinde terör örgütü PKK’yı simgeleyen bayrakları ile dolaşması sonrası Türk grup ile Kürt grup arasında gerginlik yaşandı. Aralarında fanatik ülkücülerinde bulunduğu yüzlerce Türk, Kürt grubun sığındığı eve saldırdı.



Pazar günü öğleden sonra Leuven şehrinde Nevruz’u kutlayan Kürt bir grup ellerinde ve araçlarında PKK bayrakları ile Heusden-Zolder bölgesinde konvoy halinde dolaşmaya ve PKK’yı destekleyen sloganlar atmaya başladı.



Heusden-Zolder’a komşu Houthalen-Helchteren’in belediye başkanının açıklamasına göre, araçlı grubun geçişi sırasında bir genç göstericiler tarafından tartaklandı. Bu haberin bölgede çok hızlı bir şekilde yayıldığı, yüzlerce Türk’ün sokağa inmesinin ardından konvoydaki Kürtlerin bölgedeki bir eve saklandığı, Türk grubun Kürtlerin saklandığı eve saldırdığı belirtildi.



VRT muhabiri Kerlijne Everaet, Kürtlerin oluşturduğu konvoy ile ilgili “Türk mahallelerinde bayraklarla biraz zorlayıcı bir şekilde dolaştılar” dedi. Bölgede tansiyonun giderek arttığı, yüzlerde insanın sokaklara döküldüğü, araba camlarının kırıldığı, bayrakların ateşe verildiği ve bazı saldırı vakalarının olduğu ifade edildi.



Polis tazyikli su ve helikopter kullanmak zorunda kaldı



Polis Kürtlerin saklandığı eve saldırmak isteyen Türk grubu engellemek için evi kordon altına aldı. Bazı arabaların camlarının kırıldığı ve birçok kişinin darp edildiği  belirtilirken, polis insanları dağıtmak için tazyikli su ve bir helikopter kullanmak zorunda kaldı. Olayların kontol altına alınabilmesi için diğer bölgelerden birçok polis bölgeye yönlendirilirken Lindeman bölgesi kapatıldı.



Kürtler tahliye edildi



Houthalen-Helchteren Belediye Başkanı Alain Yzermans, akşam saatlerinde yaptığı açıklamada “Evdeki insanlar tahliye edildi. Arabaları çekildi ve el konuldu. Polis bütün gece burada devriye gezecek. İsyancılar şu anda maden sahalarına doğru ilerliyor gibi görünüyor, çünkü Kürtlerden oluşan otobüslerin buraya doğru yola çıktığı söyleniyor. Yani durum kesinlikle henüz kontrol altında değil.” dedi.



Bir evde saklanan Kürtlerin akşam 7 civarında tahliye edildiği, yaşanan olaylarda birinin durumu ağır olmak üzere en az 6 kişinin yaralandığı aktarıldı. Yaralılar arasında bıçaklananlar olduğu bildirildi.



Belediye Başkanı: Durum kontrol altına alındı



Yzermans daha  sonra yaptığı açıklamada, “Ortalık sakinleşti ancak polis bu gece de hazır bekliyor. Durum yakından takip ediliyor. Polis müdahale planı açıklanmıştır. Herkesi sükunetini korumaya ve olay yerindeki talimatlara uymaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.



Bölgeye PKK destekçilerinin bulunduğu bir otobüsün gelmesi için çağrı yapıldığı iddiaları ile ilgili Yzermans, “Bu çağrılar çok yakından takip ediliyor. Önemli yol ağları ve çıkışlar izleniyor. Aldığımız bilgiler derhal olay yerine giden ekipler tarafından takip ediliyor.” dedi.



Heusden-Zolder’in nüfusunun yaklaşık 33 bin olduğu bilinirken, bölgede yaklaşık 10 bine yakın Türkiye kökenli göçmen yaşıyor.



Kürtler protestoya hazırlanıyor



Heusden-Zolder’deki Sultan Ahmet Camii  yönetiminin yaptığı açıklamada, “Maalesef provokasyon sonucunda kesinlikle istemediğimiz olaylar yaşandı. Polis artık durumu kontrol altına aldı ve herkesi sakin olmaya, evlerine dönmeye ve kimsenin oyununa alet olmamaya davet ediyoruz. Mübarek Ramazan ayında huzura ve sükunete ihtiyacımız var, lütfen huzuru bozacak hiçbir adıma izin vermeyin” denildi.



Avrupa’daki Kürt örgütleri, yaşanan olayları protesto etmek için Pazartesi günü saat 12:00’de Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu önünde bir gösteri düzenleneceğini duyurdu. (KaranlıktakiAydınlık)

Son güncelleme: 16:25 25.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı