• Turkhane Logo

Belçika Başbakanı De Croo, Hizmet Gönüllülerinin iftar organizasyonuna katıldı

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Belçika Aktif Dernekler Federasyonu’nun (Fedactio) iftarında konuştu: Bu sevgi dolu ortama katılmama vesile olduğunuz için size minnettarım.

13:50 13 Mart 2024 Çarşamba
Belçika Başbakanı De Croo, Hizmet Gönüllülerinin iftar organizasyonuna katıldı
Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Belçika Aktif Dernekler Federasyonu’nun (Fedactio) iftarında konuştu: Bu sevgi dolu ortama katılmama vesile olduğunuz için size minnettarım.





Belçika Aktif Dernekler Federasyonu (Fedactio) tarafından, bu yıl 14’üncüsü düzenlenen geleneksel iftar programı Belçika’nın Anvers şehrinde yapıldı. İftara onur konuğu olarak Belçika Başbakanı Alexander De Croo katıldı.



/



İftar öncesi Fedactio ve Betiad yetkililerinden, derneklerin Belçika’daki faaliyetlerine ilişkin sunumu dinleyen De Croo “İnsanların birbirinden uzaklaştığı, savaşların olduğu, kutuplaşmaların had safhaya vardığı bir dönemde toplum için faydalı ve önemli işler yapıyorsunuz, bu çok değerli, devam edin” dedi.



/



“Sınırlarımızın ötesine geçip kendimizi başka fikirlere açmaya cesaret ettiğimizde toplum olarak ilerliyoruz. Biz farklı dillerin, kültürlerin ve görüşlerin ülkesiyiz. Bu bir dezavantaj değil, zenginliktir.” ifadelerini kullanan Başbakan De Croo şunları söyledi:



”Oruç tutma ritüeli birçok kültürde bulunur. Her zaman bireysel düşünce anları ve özüne dönüş anlarıdır. Kendiniz hakkında düşünmek, inancınızı düşünmek ve yaşamınızı düşünmek için fırsatlar sunar. Bu nedenle, tüm kültürlerde oruç tutma dönemleri aynı zamanda barış ve uzlaşma dönemleridir.



Ve siz bunu açığa çıkarmak için öncü oldunuz. Az önce videonuzda “iftarmee” örneğini gösterdiniz. “İftarmee”, bir ailenin tanımadığı bir aileyi iftar için kendi evine davet etme projesi. Başlangıçta cesur bir girişim olarak düşünülmüş olabilir. Ancak komşuların birbirleri hakkında değil, birbirleriyle konuşmasını ve sonunda birbirlerini tanımak için zaman ayırmasını sağlıyorsunuz. Toplumumuzda genellikle bilinmeyen bir şey sevilmeyen bir şeydir. Bu bilinmeyenleri güvenilir ve dostça bir şeye dönüştüren projeniz için sizi tebrik ediyorum. Ve bugünün toplumunda, inanılmaz bir karmaşıklık ve büyük belirsizlik olduğu zamanlarda, önyargılarımızın kovuklarında kamp yapmak kolaydır. Siz bunu kırdınız ve bu akşam gibi bir akşam, bunun nasıl kırıldığına dair bir örnektir.



Bu iftar organizasyonu ve benzeri girişimler, daha önce hiç olmadığı kadar önemli, sizin bunu bir kez daha düzenlediğiniz için sizi tebrik etmek istiyorum.



/



Bu nedenle, bu tür girişimler çok önemlidir! İnsanları bir araya getirir, insanları diyaloga teşvik eder ve bize anlayış kazandırır ve en önemlisi, diğer fikirlerin bize sağladığı bilgiyle kendi anlayışlarımızı güçlendirir. Başka fikirler kendi fikirlerimizi sadece daha fazla güçlendirirler. Bu Ramazan’ın duvarları yıkan ve köprüler inşa eden, yeni dostluklar kurulmasını sağlayan ve eski dostlukları sürdüren bir Ramazan ayı olmasını diliyorum. Ve hepimizin birbirimizi her zaman insan olarak görmemiz gerektiğini unutmamalıyız. Nefrete karşı cekebileceğimiz en iyi set, birbirimizi insan olarak görmek ve insan olarak ele almaktır ve bu şekilde ayrılığı durdurmaktır. Hepinize harika, ilham verici ve huzurlu bir Ramazan diliyorum! Ramazanınız mübarek olsun. Teşekkür ederim.”



Gazze’de yaşanan insanlık dramına da değinen Belçika Başbakanı, İsrail’in tutumunu tasvip etmediklerini söyledi: “Çok sayıda masum çocuğu, çok sayıda masum sivili kaybettik. Gerçekten çok fazla! Her gün yüzlerce çocuk ölüyor! Bunu sesli bir şekilde dile getirmeye devam etmeliyiz! Biz Belçika olarak hem Gazze’deki sivillere yardım ediyoruz hem de bu savaşın durması için uluslararası kurumlar nezdinde girişimlerde bulunuyoruz”



/



Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi’nden Michel De Mulder de yaptığı konuşmada, “Türkiye’de binlerce insan haksız yere ve adil bir süreç işletilmeden hapse atıldı ve atılmaya devam ediyor.  Bu insanların kendilerini savunma hakki olmadı, bunlardan bazıları 7 yıldır hapiste, bazıları hücrelere atıldı, maalesef kimse bunlardan bahsetmiyor. Ben salonda bulunan herkesten Türkiye’de haksız yere hapiste olanlar için en azından bir dakikalık saygı durusunda bulunulmasını istiyorum” dedi.



/



Fedactio Başkanı İbrahim Anaz ise şunları söyledi: “Girişimcileri, sanatçıları, işçileri, politikacıları, farklı felsefelere sahip insanları, farklı görüşlere sahip insanları buraya davet ettik. Hepsini insanlığın büyük bir ailesi olarak bir araya getirmek istiyoruz. Çünkü iftarın temeli birlikteliktir. Demokrasi, kutuplaşma ve popülizm nedeniyle baskı altında. Demokrasiye sahip çıkmalıyız ve mazlumlara destek olmalıyız. Fedactio, çeşitliliği ihtiva eden bir toplumu destekleyerek ve ihtiyaç sahipleriyle dayanışma göstererek bu gerçeğe aktif olarak katkıda bulunmak istiyor.”







İftar programına Belçika Başbakanı Alexander De Croo’nun yanı sıra; Adalet Bakanı Paul van Tichgelt, ⁠Open Vld Partisi Genel Başkanı Tom Ongena, Federal milletvekili Marianne Verhaert, Federal milletvekili Nahima Lanjri, İnsan Hakları Savunma Ligi Başkanı Kati Verstrepen, Avrupa Parlamentosu Milletvekili adayları Liesbeth Sommen (CD&V) ve Willem-Alexander Schiltz (Open VLD), sanatçı Eva de Roovere ve Siyaset bilimleri profesörü Dave Sinardet da katıldı.



İftar programı Makam Duo müzik grubunun performansı ve katılımcıların birbirleriyle tanışmaları için hazırlanan “network moment” ile sona erdi.

Son güncelleme: 13:50 13.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı