• Turkhane Logo

Bakan Uraloğlu açıkladı: Türkiye’den İsrail’e 3 ayda 701 gemi gitti

15:50 11 Ocak 2024 Perşembe
Bakan Uraloğlu açıkladı: Türkiye’den İsrail’e 3 ayda 701 gemi gitti





Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Gazze’nin bombalanmaya başlandığı 7 Ekim sonrası Türkiye limanlarından İsrail’e 701 geminin gittiğini açıkladı.



Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Türkiye limanlarından İsrail’e günde 8 gemi seferi yapıldığını ifade ederek, İsrail limanlarında gemi trafiğinin yüzde 30 oranında düşüş yaşandığını söyledi. 7 Ekim’den bu yana İsrail’e giden gemi sayısının 701 olduğunu açıklayan Uraloğlu, Filistin’e ise 3 gemi insani yardım gönderildiğini açıkladı.



TÜRK LİMANLARINDAN 701 GEMİ GİTTİ



Aljazeera’dan Kemal Öztürk’ün haberine göre, Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu Türk limanlarından İsrail’e giden gemilerin durumuyla ilgili dikkat çekici ifadeler kullandı. Gazze saldırılarından sonra İsrail’e giden gemi sayısının azaldığını savunan Bakan Uraloğlu, “7 Ekim-31 Aralık 2023 tarihleri arasında, Türkiye limanlarından İsrail’e 701 gemi sefer yapmıştır. Bu da günde ortalama 8 gemiye tekabül etmektedir. Bu rakamlar gerek ülkemizden direk İsrail limanına giden, gerekse transit olarak bizim limanımıza uğrayarak İsrail’e giden gemi sayısının toplamıdır” dedi.



BUNUN GİZLİSİ SAKLISI YOK



Gemi sayısının daha yüksek olduğuna dair yorumlar olduğu hatırlatılan Uraloğlu, “Burada kimseyi yanıltma imkanımız yok. Gemi trafiği tüm dünya ülkeleri tarafından görülüyor zaten. Bunun gizlisi saklısı yok. Net rakamları açıklıyorum, günde 8 gemi” yanıtını verdi. Bakan Uraloğlu’na yöneltilen bazı sorular ve cevapları şöyle:



Bunların ne kadarı Türkiye’den yük taşıyor, ne kadarı transit geçiş yapan ülkeler?



Yaklaşık olarak üçte biri transit, üçte ikisinin ilk kalkış yeri Türkiye diyebiliriz. Yani Türkiye’den 7 Ekim’den bu yana 480 gemi direk, 221 gemi transit olarak İsrail’e gitti.



7 Ekim’de savaşın başladığı tarihten önceye kıyaslarsak artış mı var, düşüş mü?



Bunu tespit etmek için bir önceki yılın aynı dönemine ait rakamlarla kıyaslamamız gerek. Bir önceki yıla göre İsrail limanlarına giden gemilerde toplam yüzde 30’luk bir düşüş var. Toplamda 2.8 Milyon ton mal taşınırken, şimdi 1.9 Milyon ton mal taşınıyor.



FİLSİTİN’E 3 GEMİ İNSANİ YARDIM GÖNDERİLDİ



Bu gemilerin bir kısmı Filistin Devletine de yük taşıyor sanırım. Bunun ayrı bir istatistiği tutulabiliyor mu?



Bunu ayırt edemiyoruz maalesef. 1967 anlaşmasına göre tüm sahil şeridini ve limanları İsrail kontrol ediyor. Bu yüzden Filistinli kardeşlerimizin bir özgürlüğü yok. Filistin’e gidecek her türlü mal İsrail’in kontrolü ile gidebiliyor. Ancak bu savaş ortamında Filistin’e giden mal miktarının az olduğunu söyleyebiliriz.



Giden malların içeriği ile ilgili bakanlığınızın bilgisi var mı?



Biz gemi trafiğini yönetiyoruz. Doğrudan giden malların kontrolü Ticaret Bakanlığımız, Gümrükler tarafından yapılıyor.



Türkiye Gazze’ye insani yardım gönderdi. Bunu gemiler aracılığı ile yaptı sanırım?



Evet üç gemi insani yardım gönderdik şu ana kadar. Bunların içinde gıdadan tıbbi malzemeye, ambulanstan barınmaya kadar çok sayıda ihtiyaç maddesi var. Gemiler Mısır’ın Arish limanına yüklerini boşalttı. Orada Mısırlı yetkililere teslim ettik. Talep edilmesi halinde daha fazla yardım göndermeye de hazırız

Son güncelleme: 15:50 11.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı