• Turkhane Logo

Avrupa Birliği Rusya’nın gazını tamamen kesiyor

AB ülkeleri 2025’te Ukrayna üzerinden Rus gazı alımını tamamen durduracak.

15:07 06 Mart 2024 Çarşamba
Avrupa Birliği  Rusya’nın gazını tamamen kesiyor
AB ülkeleri 2025’te Ukrayna üzerinden Rus gazı alımını tamamen durduracak.

TURKHANE.COM- MOSKOVA 
Avrupa Enerji Komiseri Kadri Simson, Avrupa Birliğinin 2025ten itibaren Ukrayna üzerinden Rus gaz geçişini durduracağını söyledi.
AB Enerji Konseyi toplantısının ardından açıklama yapan Simson, “Avrupa Birliği, Rusya ile gaz transit anlaşmasını uzatmakla ilgilenmiyor, ancak Ukrayna gazını ve Ukrayna gaz taşıma sistemini, gaz depolama tesislerini gaz depolamak için kullanma olasılığını araştırıyoruz. Avrupalı şirketler zaten geçen yıl Ukrayna gaz depolama tesislerini kullanıyordu” dedi.
AB aynı zamanda gaz rezervlerini depolamak için Ukraynanın depolama tesislerini kullanma olasılığını da araştırıyor. Aynı zamanda Avrupa Komiseri, ABnin Rusyadan LNG alımına yönelik yasağı desteklemediğini kaydetti.
Kadri Simsona göre Rusyanın 2023 yılında ABye gaz arzındaki payı yüzde 22den yüzde 15e düştü. Geçen yıl Ukrayna üzerinden Avrupa Birliğine 14 milyar metreküp Rus gazı verildi.
4 Martta, Ukrayna Başbakanı Denis Shmygal, Ukraynanın Rus gazının geçişini uzatmaya hazır olduğunu ancak Avrupa Birliğinin talebine veya birliğe üye ülkelerin arabuluculuğuna tabi olduğunu söyledi. Aynı zamanda bu konuyla ilgili doğrudan Rusya ile müzakere yapılmayacağını da ekledi.

Son güncelleme: 15:07 06.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı