• Turkhane Logo

Alman Sol Parti Vekili: Erdoğan kanlı kurallarını Avrupa ülkelerinde de uygulamak istiyor

Almanya Sol Parti (Die Linke) Milletvekili Cansu Özdemir, Almanya-Türkiye hükümetleri arasındaki ilişkilerin, Türk hükümetini cesaretlendirdiğine dikkat çekti.

15:35 11 Ocak 2018 Perşembe
Alman Sol Parti Vekili: Erdoğan kanlı kurallarını Avrupa ülkelerinde de uygulamak istiyor
Almanya Sol Parti (Die Linke) Milletvekili Cansu Özdemir, Almanya-Türkiye hükümetleri arasındaki ilişkilerin, Türk hükümetini cesaretlendirdiğine dikkat çekti.

Alman Sol Parti (Die Linke) Milletvekili Cansu Özdemir, Almanya ile Türkiye hükümetleri arasındaki ilişkilerin, Türk hükümetini cesaretlendirdiğini söyledi. Özdemir, Cumhurbaşkanı Erdoğanı da kanlı kurallarını Avrupa ülkelerinde uygulamak istemekle suçladı.Türkiye-Almanya arasındaki diplomatik ilişkiler, 2017 yılında tarihinde hiç olmadığı kadar gerildi. Arka planla ekonomik ilişkiler daha da büyütülürken, karşılıklı restleşmelerle başlayıp, seyahat uyarıları, Nazi suçlamaları ve yolcuların köpekle aranması gibi uygulamalarla kendisini gösteren siyasi kriz, Almanyanın İncirlik Üssündeki askerlerini çekip, Ürdündeki El Azrak Üssünde konuşlandırmasına kadar vardı. Geride bırakılan yılda bunlar yaşanırken, yeni yılın ilk günlerinde başka bir tablo karşımıza çıktı.
 
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabrielin 2 Ocak günü evinde ağırladığı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğluna eliyle çay ikramında bulunduğu kamuoyuna yansıdı. 
 
Almanya ile Türkiye arasında başlayan bu siyasi yakınlaşma ile birlikte, Almanyada yaşayan Türk gruplarının girdiği ırkçı yapılanmalar ve Amedspor futbolcusu Deniz Nakiye yapılan silahlı saldırıyı Alman Dıe Lınke (Sol Parti) Milletvekili ve Die Linke Hamburg Meclisi Grup Başkanı Cansu Özdemir, Mezopotamya Ajansına (MA) değerlendirdi.
 
GERÇEK ANLAMDA BİR KRİZ YAŞANMADI
 
Almanya-Türkiye ilişkilerinde gerçek anlamda bir kriz yaşanmadığını dile getiren Özdemire göre, geçen yıl Eylül ayına kadar, yani Federal Meclis seçimlerine kadar hükümet partileri olan CDU ve SPD, Alman toplumunun ve kamuoyunun Türk hükümetine dönük tepkisini görünce sert bir dille karşılık vermek zorunda kaldı. 
 
Seçim sürecinin ardından ise, Alman hükümetinin kullandığı dilin yumuşamaya başladığını belirten Özdemir, Secim süreci geçtiğine göre, tekrar ortak hükümet oluşturmaya çalışan CDU ve SPD partileri, artık halkın ve kamuoyunun tepkisini dikkate almak zorunda kalmadığını düşünüyor. Kafa tuttuğu ve ilişkileri aşırı derecede bozulan devletlerle ilişkilerini düzeltmeye çalışıyor. Siyasi gücünün yeteceğini, boyun eğdirtebileceğini düşündüğü Erdoğanın güçsüzlüğünün farkına vardı. Türkiyenin de yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle Almanya ile yakınlaşmaktan başka seçeneği kalmadı. Çünkü Alman yatırımlarına ihtiyacı var ve Almanları Antalya sahillerin de görmek istiyor dedi.
 
ÇIKAR İLİŞKİSİ KURULDU
 
Sol Parti Milletvekili Özdemir, Türkiyenin sadık dostu olarak tanımladığı Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabrielden ise zaten farklı bir yaklaşım beklenemeyeceğini ifade etti.
 
Alman Dışişleri Bakanı Gabrielin daha önce Deniz Yücel bırakılsın, biz de Türkiyeye silah ihracatına onay veririz diyerek kamuoyunu yanıltmaya çalıştığını, fakat bunu başaramadığını söyleyen Özdemir, şunları söyledi: Almanya ile Türkiye arasında krizin olduğu 2017 yılının ilk dört ayında, Türk ordusu Alman silah firmalarından 5 milyon 600 bin Euro değerinde silah ve mühimmat satın aldı. Yani silah satışı bunca diplomatik krize rağmen durdurulmadı. Rehinelerin serbest bırakılmasını panzer fabrikasıyla ödüllendirmek isteyen Gabriel, Çıkar ilişkilerimizi geliştirelim, kimin cezaevinde olması, kimin katledilmesi, hangi muhalifin Almanya sınırları içerisinde suikast saldırısına uğraması umurumda değil politikası uyguluyor. 
 
HER ZAMAN KÜRTLERİ KURBAN ETMEYE ÇALIŞTILAR
 
Alman hükümetinin Türkiyedeki insan hak ihlallerini hiçbir zaman ciddi anlamda dile getirmediğini ve eleştirmediğini vurgulayan Özdemir, Alman devleti diplomatik ilişkilerinde ahlaki ve etik olarak davransaydı, Türkiyeyle ilişkilerini düzeltmeye çalışmazdı. Gabriel kendi evinde Çavuşoğlunu ağırlamazdı ve önünde resmen diz çökmezdi ifadelerini kullandı. 
 
Özdemir, Alman hükümetini Türkiyedeki insan hakları ihlallerini hiçbir zaman ciddi anlamda dile getirip, eleştirmemekle de suçladı. 
 
Ne 90lı yıllarda Kürt köyleri yakılıp yıkılırken, ne Kürtler katledildiğinde ne de Cizrede insanlık suçu işlenirken. Bu kirli pazarlıklar uğruna her zaman Kürtleri kurban etmeye çalıştılar diyen Özdemir, Türk devletinin terör örgütü IŞİDi desteklediği bilinmesine rağmen, bu konuda bile eleştiriler de bulunulmadığını kaydetti.
 
SİYASİ, DİNİ VE SİLAHLI AĞ KURULDU
 
Özdemir, uzun süredir göz yumulduğu için Cumhurbaşkanı Erdoğanın, Almanyada rahat bir şekilde bir ağ kurabildiğini ve bunu gittikçe de güçlendirdiğini belirterek, ülkede çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu ırkçı gruplara dikkat çekti.
 
Özdemir, Bu ağın üç kolu var; siyasi, dini ve silahlı. Silahlı ve en tehlikeli kolunu oluşturan Osmanen Germania (Almanyalı Osmanlılar) isimli çete grubu, 2015 yılında oluşturuldu ve devreye konuldu. AKP Milletvekili Metin Külünkün bu çeteye para aktardığı ortaya çıktı. Bu parayla silah satın alındı dedi.
 
ERDOĞAN KANLI KURALLARINI AVRUPA ÜLKELERİNDE DE UYGULAMAK İSTİYOR
 
Özdemir, HDP Milletvekili Garo Paylannın gündeme getirdiği tetikçi grupların suikast için Avrupaya gönderildi yönündeki sözleri üzerinde de durdu. Özdemir, Paris katliamında üç Kürt kadın siyasetçinin katledilmesinde, Kongreya Civakên Demokratîk a Kurdîstaniyên Eurupa (KCDK-E) Eş Başkanı Yüksel Koça yönelik suikast planlarını ortaya çıkardığımızda ve son olarak Deniz Nakiye yönelik suikast girişiminde bunu görebildik. Ölüm listesinde yazan bütün kişileri öldürmek istiyorlar, muhalifleri susturmak ve aynı zamanda muhaliflere gözdağı vermek istiyorlar. Erdoğan, kendi kanlı kurallarını Avrupa ülkelerinde de uygulamak istiyor. Alman devleti bunca yıl bu ciddi tehlikeye susarak ve göz yumarak çıkar ilişkilerini ön plana koydu. Eğer Alman devleti tedbir alsaydı, Yüksel Koça yönelik suikast planlarını Kürt kurumları ve Kürt kitlesi değil, koskoca güvenlik makamları ortaya çıkarırdı ve önlerdi. Eğer tedbir alınsaydı ve kaç yıldır ifade ettiğimiz ve sağlam kanıtlar sunduğumuzda ciddiye alınsaydı, belki Naki böylesi bir saldırıya maruz kalmazdı diye konuştu.
 
TEHLİKE ARTIK FARK EDİLDİ
 
Amedpsorlu oyuncu Deniz Nakiye yönelik silahlı saldırı olayını kamuoyu ve Alman gazetecilerin yakından takip ettiğini belirten Özdemir, Türk oluşumlarının geldiği tehlikeli boyutun artık fark edildiğini dile getirdi. 
 
Nakiye dönük saldırıyla ilgili görüştükleri gazetecilerin şok içinde olduğunu ve inanmakta zorluk çektiğini aktaran Özdemir, kendilerine Böylesi bir saldırı nasıl olur da Almanya sınırları içinde yaşanabilir? sorusunun sık sık yöneltildiğini paylaştı.
 
UYARIDA BULUNDU!
 
Gazeteciler tehlikenin ciddiyetini anlarken, güvenlik makamları ve hükümetin ise hala durumu ciddiye almayıp, farklı yönlere çekmeye çalıştığını belirten Özdemir, Deniz Naki, dik duruşu, kimliği, barışa ve insan haklarına ilişkin yaptığı açıklamalarıyla Türk devletinin hedefindeydi. Bu saldırılar kesinlikle bağımsız saldırılar/yönelimler değil. Nakinin silahlı saldırıya uğraması, korkutma ve tehdit amaçlı değil, öldürme amaçlıydı. Çünkü susturulmak istendi ve böylece diğer muhaliflere de gözdağı verilmek istendi. Alman hükümetinin henüz bir açıklama yapmaması ve olayı farklı yönlere çekmek istemeleri, Türk hükümetini açıkça cesaretlendiriyor. Eğer, Almanya bu saldırıdan sonra da bu tehlikeyi yeterince ciddiye almazsa, nice saldırılara maruz kalanlar olacak uyarısında bulundu.
(mezopotamya ajansı)

Son güncelleme: 15:35 11.01.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı