• Turkhane Logo

AİHM’den önemli HSYK kararı: 2014’teki kanun değişikliği ile ilgili Türkiye’yi mahkum etti

15:50 26 Mart 2024 Salı
AİHM’den önemli HSYK kararı: 2014’teki kanun değişikliği ile ilgili Türkiye’yi mahkum etti





Strazburg’da bulunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 26 Mart Salı günü bir önemli karara daha imza attı. 2014 yılında yapılan kanun değişikliği ile görevi sona erdirilen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Adem Kartal’ın başvurusunu değerlendiren AİHM, Türkiye’yi bir kez daha mahkum etti.



KaranlıktakiAydınlık’ten Ensar Nur’un haberine göre, AİHM 10 yıl sonra verdiği kararında, Kartal’ın görevinin kanunla sona erdirilmesine karşı itiraz edebilecek etkili bir hukuk yolu bulunmadığı gerekçesiyle Sözleşmesi’nin 6’ncı maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar verildi.



AİHM, başvurucunun Teftiş Kurulu’ndaki görevinin yasal müdahale yoluyla sonlandırılmasının hukukun üstünlüğü ile uyumlu olmadığını ve yargının bağımsızlığını tehdit edebileceğini ifade etti.



Mahkeme, 7 bin 800 Euro manevi tazminata hükmederken, 1,767 Euro da yargılama gideri ödenmesine karar verdi.



Dava, 2014 yılında Yüksek Yargı Konseyi Kanunu’nda yapılan kanun değişikliği ile, HS(Y)K bünyesinde çalışan hakim ve müfettişlerin görev sürelerinin sona erdirilmesiyle ilgili. AİHM’in, bu kapsamda gelen başvuruları Kartal kararına atıf yaparak kısa zamanda sonuçlandırması bekleniyor.



AKP hükümetinin 17-25 Aralık operasyonlarının ardından yargıyı dizayn etmek için çıkardığı kanunlar ile pek çok değişiklik yapılmıştı.



Meclis’ten geçen düzenlemeye göre, genel sekreter ve yardımcıları, Teftiş Kurulu Başkan ve yardımcıları, Tetkik Hakimler ve idari personelin görevi sona erdirilmişti.




AİHM, başvurucunun Teftiş Kurulundaki görevinin yasal müdahale yoluyla sonlandırılmasının hukukun üstünlüğü ile uyumlu olmadığını ve yargının bağımsızlığını tehdit edebileceğini düşünmektedir (par. 96). https://t.co/L917VxxuTm— Dr. Oktay BAHADIR (@Bahadir_Dr) March 26, 2024

Son güncelleme: 15:50 26.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı