• Turkhane Logo

Afrika’nın en büyük altın rafinerisini Rusya kuruyor

Rusya’nın altın rezevleri çalışmasına Mali eklendi. Varılan anlaşma ile Afrika’nın en büyük altın rafinerisi Rusya tarafından kurulacak.

16:28 24 Kasım 2023 Cuma
Afrika’nın en büyük altın rafinerisini Rusya kuruyor
Rusya’nın altın rezevleri çalışmasına Mali eklendi. Varılan anlaşma ile Afrika’nın en büyük altın rafinerisi Rusya tarafından kurulacak.

TURKHANE.COM- MOSKOVA 
Rusya Devlet Haber Ajansı RIA’nın haberine göre Mali Ekonomi ve Maliye Bakanı Alousseni Sanou, başkentte yıllık 200 ton kapasiteli Batı Afrikanın en büyük altın işleme tesisinin inşası için mutabakat zaptı imzaladığını söyledi.
Bakan, ulusal TV kanalı ORTMde yaptığı açıklamada, mutabakatın dört yıl süreyle geçerli olduğunu ve tüm altın üretiminin kontrol edilmesine imkan sağladığını belirtti.
Ağustos ayında Mali, devletin yeni madencilik projelerinde %35e kadar hisse almasına olanak tanıyan yeni bir madencilik yasasını kabul etti. Afrikanın en büyük altın üreticilerinden Mali Cumhuriyetinde 2023 yılı sonuna kadar endüstriyel altın üretimi, bir önceki yılki 66,2 tona kıyasla 67,7 tona ulaşması bekleniyor. Malinin ekonomik gelirlerinin yaklaşık dörtte birini altın oluştururken çıkarılan altının büyük kısmı Güney Afrika, İsviçre ve Avustralya gibi ülkelere ihraç ediliyor.
Rus bütçesine altın motivesi
Mali ile Rusya arasındaki ilişkiler, özellikle 2021de Malideki iktidar değişimi sonrası ve Fransız kuvvetlerinin geçen sene Barkhane Harekatını durdurmasının ardından artış gösterdi.
Rusya gümrük verilerine göre, geçen yıl Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Türkiye ve Çin Rus altınının önemli ithalatçıları oldu. Ayrıca Rusya altın rezervini 384ten 2 bin 332 tona çıkardı.
Reutersin ticari bir tedarikçiden alınan Rusya gümrük verilerine dayandırdığı haberine göre, geçen yıl Rus altınının BAEye ithalat hacmi 4,3 milyar dolar değerinde 75,7 tona ulaşırken, bir yıl önce bu rakam sadece 1,3 tondu.
Reuters, Türkiye ve Çinin Rus altın ithalat hacmini önemli ölçüde artırdığını, ülkelerin 24 Şubat 2022den 3 Mart 2023e kadar her birinin 20şer ton ithal ettiğine dikkat çekiyor.
Reutersin aktardığı verilere göre, belirtilen dönemde Rusya toplamda 116,3 ton değerli metal ihraç etti ve bu üç ülke, değerli metal ihracatının %99,8ini gerçekleştirdi.
Bloomberg’de AB ve G7 ülkeleri tarafından yaptırımların uygulanmasının ardından Rus altınının ağırlıklı olarak Birleşik Arap Emirlikleri, Hong Kong ve Türkiye dahil olmak üzere Asya pazarlarına yönlendirilmeye başladığını bildirmişti.

Altına talep artınca, Rusya’da altın üretimi rekor arttı
Rusya, satın alımlarda vergiyi kaldırdığı altında üretim hacimlerini de artırdı. Federal İstatistik Servisi Rosstat, 2023’ün ilk yarısında altın üretim hacimlerinin bir önceki yıla göre yüzde 10,8 daha fazla olduğunu açıkladı.
Uzmanlar, hükümetin vergi indirimleri sayesinde altına yatırımda artış yaşandığını, 2023’ün sonunda vatandaşların bireysel altın alımlarının rekor seviyeye ulaşarak 100 ton seviyesine ulaşabileceği tahmininde bulunuyor. Rusların altına olan talebinin artmasının en büyük nedeni, ülkede dövize olan erişim kısıtlamaları ve borsanın karlılık oranının düşük olması olarak gösteriliyor.

Son güncelleme: 16:28 24.11.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı