• Turkhane Logo

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey: Türkiye Soçi mutabakatından çok şey kazanmadı

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, Türkiye ile Rusya arasında Soçi’de varılan mutabakatla ilgili konuştu. Soçi Mutabakatı’nın “boşluklarla dolu” olduğunu söyledi.

14:08 23 Ekim 2019 Çarşamba
ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey: Türkiye Soçi mutabakatından çok şey kazanmadı
ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, Türkiye ile Rusya arasında Soçi’de varılan mutabakatla ilgili konuştu. Soçi Mutabakatı’nın “boşluklarla dolu” olduğunu söyledi.





Özel Temsilci James Jeffrey, Senato Dış İlişkiler Komitesi üyelerinin sorularını yanıtladı. Soçi Mutabakatı’nı değerlendiren Jeffrey, “Türkiye bundan çok fazla şey kazanmadı. Rusya’dan ABD’den aldığından daha azını aldı. YPG oyun dışı kalmadı” dedi.


Jeffrey, ABD Senatosu’nın Dış İlişkiler Komitesi’nde senatörlerden gelen soruları yanıtladı. Türkiye’nin Suriye harekatı için “Üst üste yapılan uyarılara ve Trump yönetimi tarafından üst üste teklif edilen teşviklere rağmen ne yazık ki Türkiye akıllıca hareket etmedi” dedi.

RUSYA’DAN DAHA AZINI ALDI

Rusya ve Türkiye arasındaki Soçi Mutabakatı’nı değerlendiren Jeffrey, “Rusya bizim Türkiye ile yaptığımız anlaşmadan kopya çekerek pek çok açıdan bizimkine benzeyen bir anlaşma yaptı. Ama Türkiye bundan çok fazla şey kazanmadı. Türkiye Rusya’dan ABD’den aldığından daha azını aldı. Ama bu süreçte Suriye’nin kuzeydoğusunu karıştırdı, IŞİD mücadelesinin altını oydu, Rusları ve rejimi herkes için trajik olacak şekilde dahil etti” ifadelerini kullandı.

SOÇİ İLE YPG OYUN DIŞI KALMADI

James Jeffrey, Soçi mutabakatını Türkiye’nin Suriye’deki hedefleri açısından değerlendirirken “YPG geri çekildi ama tam anlamıyla yenilgiye uğratılmadı ya da oyun dışı kalmadı. Yani Türkiye’nin amaçlarından biri gerçekleşmedi” şeklinde konuştu.

BOŞLUKLARLA DOLU

Jeffrey, soru cevap kısmında Soçi Mutabakatı için, “Bence boşluklarla dolu. Türklerin yol almasını durduracaktır” ifadelerini kullandı. “Bildiğim tek şey bu mutabakatın Türklerin daha da ilerlemesini durduracak olması. Ruslar YPG’yi, kontrol ettikleri alanların dışında tutacaklarını söylüyor. Bu çok muğlak bir taahhüt. Yerine getirecekler mi, bilmiyorum” dedi.

MUHALİFLER EN AZ BİR KEZ SAVAŞ SUÇU İŞLEDİ

Suriye’de Türkiye’nin operasyonu sırasında savaş suçu işlenip işlenmediği sorusuna karşılık Jeffrey, “Türkiye destekli ve Türkiye komutasında bulunan muhalif güçlerin en az bir kere savaş suçu işlediklerini söyleyebiliriz. Türkiye’den bu konuda açıklama talep ettik” dedi.

ŞAHSEN BANA DANIŞILMADI

Suriye Özel Temsilcisi, Başkan Trump’ın Suriye’nin kuzeyinden çekilme kararı öncesinde kendisine danışılmadığını belirtti. Suriye’nin kuzeyinden çekilme kararı konusunda kendisine önceden şahsen danışılmadığını, Başkan Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında 6 Ekim’de gerçekleşen telefon görüşmesinde odada olmadığını ancak görüşmenin içeriğine ilişkin kapsamlı bir şekilde bilgilendirildiğini söyledi.

IŞİD MİLİTANLARI SERBEST KALDI

James Jeffrey, Türkiye’nin Suriye’de Barış Pınarı Operasyonu’nu başlatmasında bu yana ‘düzinelerce’ IŞİD militanın serbest kaldığını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da geçen hafta yaptığı bir açıklamada operasyon nedeniyle yakalanan IŞİD militanlarının kaçtığını ifade etmişti.

Son güncelleme: 14:08 23.10.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı