• Turkhane Logo

AB'den Erdoğan'a mesaj: 'Ciddi bir rota değişikliği yapılmalı, henüz vizesiz rejim yok, '

Avrupa Birliği, Türkiye'nin,

15:20 19 Temmuz 2023 Çarşamba
AB'den Erdoğan'a mesaj: 'Ciddi bir rota değişikliği yapılmalı, henüz vizesiz rejim yok, '
Avrupa Birliği, Türkiye'nin,

Avrupa Parlamentosu, Türkiyenin AB katılım müzakerelerini yeniden başlatmak için ciddi bir rota değişikliği yapması gerektiğini açıkladı.

Avrupa Parlamentosunun dış ilişkiler komitesi, Türkiyenin birliğe katılma teklifinin mevcut koşullar altında devam edemeyeceğini söyledi.
AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiyenin, İsveçin NATO üyelik başvurusuna onay verdiğini duyurmasından bir gün önce 50 yılı aşkın süredir AB kapısında bekletilen Türkiye var. Türkiyenin ABde önünü açın. Biz de Finlandiyanın önünü nasıl açtıysak İsveçin de önünü açarız ifadelerini kullanmıştı.
Erdoğanın sözleriyle ilgili bir raporda Avrupalı milletvekilleri, Türkiyeden demokratik değerlere, hukukun üstünlüğüne, insan haklarına saygı göstermesinin ve AB yasalarına, ilkelerine ve yükümlülüklerine uymasının beklendiğini belirttiler.
SOMUT EYLEMLER GÖRMEK İSTİYORUZAvrupa Parlamentosunun Türkiye raportörü Nacho Sanchez Amor ise, Son zamanlarda Türk hükümetinin AB katılım sürecini yeniden canlandırmaya yönelik ilgisinin arttığını görüyoruz ifadelerini kullandı.
Sanchez, Erdoğanın sözlerine ilişkin, Bu, jeopolitik pazarlıkların bir sonucu olarak değil, Türk yetkililerin temel özgürlükler ve hukukun üstünlüğü alanında süregelen gerilemeyi durdurmak için gerçek bir ilgi göstermesiyle gerçekleşecektir. Eğer Türk hükümeti bu konuda samimiyse bunu somut reformlar ve eylemlerle göstermelidir dedi.
Bu hafta içinde Avrupa Parlamentosunda oylamaya sunulması beklenen raporda, üyelik sürecinde çıkmaza bir son verilmesi ve AB-Türkiye ilişkilerinde paralel ve gerçekçi bir çerçeve oluşturulması bekleniyor.
Türkiye-AB arasındaki birliğe katılım görüşmeleri 2018 yılında askıya alınmıştı.
SAATLER DEĞİL, YILLAR ALIYORAvrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, Türkiyenin ABye üyelik sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Peter Stano, katılım sürecinin zaman aldığı için Türkiyenin 2024 yılında ABye kabul edilmeyeceğini söyledi.
Stanoya göre, ülkelerin Avrupa Birliğine katılma süreci saatler değil yıllar alıyor.
Stano ayrıca, ABnin, Türkiyeye henüz vizesiz rejim vermeyeceğini de kaydetti.

Son güncelleme: 15:20 19.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı