• Turkhane Logo

AB’den 3 bebek tepkisi: Ahlakın ve insan haklarının gereğini yapın

Avrupa Birliği, Ege Denizi’nde boğulan 3 çocuğa cenaze aracı verilmemesi ile ilgili, "cenaze işlemlerinin ailelerinin talebi çerçevesinde gerçekleşmesinin ahlakın ve insan haklarına saygının gereği olduğunu" belirtti.

14:29 31 Temmuz 2018 Salı
AB’den 3 bebek tepkisi: Ahlakın ve insan haklarının gereğini yapın
Avrupa Birliği, Ege Denizi’nde boğulan 3 çocuğa cenaze aracı verilmemesi ile ilgili, "cenaze işlemlerinin ailelerinin talebi çerçevesinde gerçekleşmesinin ahlakın ve insan haklarına saygının gereği olduğunu" belirtti.


 
Avrupa Birliği, Ege Denizi’nde boğulan 3 çocuğa cenaze aracı verilmemesine tepki gösterdi. AB Komisyonu bebeklerin cenaze işlemlerinin ailelerinin talebi çerçevesinde gerçekleşmesinin ahlakın ve insan haklarına saygının gereği olduğunu vurguladı. 

Yunanistan’a geçmeye çalışırken babaları ile birlikte boğulan bebekler Bursa’ya getirilmiş ancak Bursa Belediyesi bebeklerin babasının ‘F...’cü olduğu iddiasıyla cenaze aracı vermeyi reddetmişti. HDP Kocaeli milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun olayı duyurması üzerine kamuoyunda ciddi tepkiler oluşmuştu. 


Bir soru üzerine açıklama yapan AB Komisyonu, aralarında 3 bebeğin olduğu 6 kişinin Yunanistan’a geçmeye çalışırken hayatlarını kaybetmelerinden ‘derin üzüntü’ duyduğunu açıkladı. AB, kurbanların teamüllere uygun şekilde cenaze işlemlerinin gerçekleştirileceğini umduğunu belirtti. 

/

AB Komisyonu geçen yılki ilerleme raporunda Gülen Cemaati mensuplarının ‘toplu cezalandırmaya’ muhatap oldukları tespiti yapmıştı.

Kamuoyunda oluşan infial üzerine açıklama yapan Bursa Belediyesi, cenazelerin ailelerin talebi üzerine kendi imkanlarıyla taşındığını duyurmuş ancak Gergerlioğlu açıklamanın gerçek dışı olduğunu, Belediye yetkililerinin kendisine ‘F...’cülere araç verilmediğini söylediklerini belirtmişti. Bugün Cumhuriyet gazetesine açıklama yapan bebeklerin amcası da Gergerlioğlu’nu doğruladı. 

EŞİNİ VE OĞLUNU DEFNETMEDEN CEZAEVİNE KONULDU

Yunanistan’a gitmek üzere çıktıkları yasa dışı yolculukta, bindikleri şişme botun alabora olması sonucu Ege Denizi’nde boğularak can veren 6 Türk vatandaşının kimlikleri belli oldu. Bursa Belediyesi ise yaşamını kaybedenlere cenaze aracı vermemekle suçlandı. Avrupa Birliği de kurbanlara cenaze aracının verilmesinin insan haklarına saygının gereği olduğunu açıkladı.

Faciada yaşamını kaybedenlerin bebek Baha Aksoy, bebek Nurbanu Yeni, bebek Burhan Yeni, Baba Gökhan Yeni ve öğretmen Sena Aksoy ile öğretmen Sümeyye Avcı olduğu tespit edildi.

Batan teknede, aralarında KHK ile ihraç edilen ve hakkında soruşturma başlatılan öğretmen, doktor, iş adamı ve bu kişilerden bazılarının eş ve çocukları dahil toplam 16 kişi bulunuyordu.

Sahil Güvenlik Birimi’ne bağlı ekiplerinin denizden sağ çıkardığı 9 kişi, ilçe emniyet müdürlüğüne götürüldü.

/

Bu arada daha önce Bartın’da bir lisede yöneticiyken KHK ile ihraç edilen ve hakkında soruşturma başlatılan öğretmen Hasan Aksoy, ilçe emniyet müdürlüğüne götürülenler arasındaydı.

Daha sonra adliyeye sevk edilen Hasan Aksoy, eşi Sena Aksoy ve oğlu Baha Aksoy’un naaşları toprağa verilmeden tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Sekiz aylık kızı Nurbanu Yeni, iki buçuk yaşındaki oğlu Burhan Yeni ve eşi Gökhan Yeni’yi kaybeden Gülfem Yeni de gözaltına alındı. Gülfem Yeni’nin mahkemeye çıkarılacağı belirtildi.

CENAZE ARACI TEPKİSİ

Bu arada Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın Ege’de boğulan Gökhan, Nurbanu ve Burhan Yeni için cenaze aracı tahsis edilmemesi yönünde talimat verdiği iddiası tepkilere neden oldu.

HDP Kocaeli milletvekili, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu Twitter hesabından yaptığı açıklamada, durumu skandal olarak tanımladı.

BURSA BELEDİYESİ’Nİ AİLE DE YALANLADI

Konuyla ilgili Euronews‘ün sorularını cevaplayan Bursa Adli Tıp yetkilileri, Bursa Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın ‘cenaze aracı verilmemesi’ yönünde bir talimatının olmadığını belirterek, hayatını kaybedenler için cenaze aracı verildiğini söyledi. Yetkililer bu yönde çıkan haberleri de yalanladı.



Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından da benzer bir açıklama yapılması üzerine insan hakları aktivisti ve milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, twitter adresinden yeni bir açıklama yaparak, Bursa Belediyesi’ne bağlı cenaze işleri müdürü ile yaptığı görüşmeye ilişkin kayıtların bulunduğunu belirtti. Gergerlioğlu, belediye yetkililerin tepkilerin büyümesi üzerine kararını değiştirdiklerini söyledi.

Son güncelleme: 14:29 31.07.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı