• Turkhane Logo

ABD yaptırımları: Türk Akım ve Kuzey Akım 2 projeleri hakkında neler biliniyor?

ABD Başkanı Donald Trump’un senatodan geçen ve içerisinde Türkiye’ye yönelik bir dizi yaptırım uygulanmasını öngören savunma bütçesini onaylamasının yakınları sürüyor.

19:06 22 Aralık 2019 Pazar
ABD yaptırımları: Türk Akım ve Kuzey Akım 2 projeleri hakkında neler biliniyor?
ABD Başkanı Donald Trump’un senatodan geçen ve içerisinde Türkiye’ye yönelik bir dizi yaptırım uygulanmasını öngören savunma bütçesini onaylamasının yakınları sürüyor.

Yaptırımlar arasında dikkat çeken bir ayrıntı ise Türk Akımı projesiyle ilgili oldu. 


Bütçede kabul edilen yaptırımların bir diğer hedefi ise Rusya’ya yönelik gerçekleşti. Rusyanın doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupaya taşımasını amaçlayan Türk Akım ve Baltık Denizinden Almanyaya uzanan Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı projeleri de yaptırım konusu oldu.


BBC Türkçe’ye göre yaptırımlar, boru hatlarının inşasında yer alan şirketleri, özel olarak da deniz seviyesinden 30 metre (100 feet) derinliğe boru döşemede kullanılan gemilerin sahibi kişi ve şirketleri, bunların ABDye girişlerinin engellenmesi ve mal varlıklarına el konulmasını hedefliyor.

Türk Akımı projesi açık deniz boru hattı olması özelliğine sahip. Bu hat, Rusyada Anapa kıyısından başlayıp Karadeniz altından 930 kilometre boyunca ilerleyerek Trakya kıyısında Türkiyeye ulaşıyor.

Türk Akımı, Rusyadaki doğalgaz rezervlerini doğrudan Türkiyenin doğalgaz dağıtım şebekesine bağlayarak Türkiye, Güney ve Güneydoğu Avrupaya naklini amaçlıyor.

Türkiye ile Rusya arasında Türk Akımı’na yönelik anlaşma 10 Ekim 2016da imzalandı.

Projenin bir diğer hedefi ise Rus gazının Türkiye toprakları üzerinden Avrupaya nakli.

Deniz ve kara bölümünden oluşan boru hattının deniz bölümünde yer alan iki hattın inşası ve işletimi Rusya tarafından yapılıyor.

BBC Türkçe’nin aktarımına göre kara bölümündeki hatlardan biri sadece Türkiyeye doğalgaz taşıyacak. Bu hat BOTAŞ tarafından inşa edilecek. Kara bölümünde Avrupaya gaz taşıyacak diğer hat ise inşası ve işletimi yüzde 50 oranında ortaklık payı ile iki ülkenin ilgili şirketlerince kurulan Türk Akım Gaz Taşıma Anonim Şirketi tarafından yapılacak.

Bakanlığın internet sayfasında, Türkiyeye doğalgaz arzı sağlayacak ilk hattın 2019 yılı sonunda işletmeye alınmasının planlandığı belirtiliyor.

Kuzey Akım 2 gaz boru hattı da Rusyanın Baltık Denizi kıyısından başlayarak deniz boyunca Almanyaya kadar iniyor. Bu hat ile Avrupaya gaz arzının güvenceye alınması konusunda ilerleme kaydedilmesi hedefleniyor. Projeye ilişkin 1855 km boru döşendiği, böylece boru hattının yüzde 75inin tamamlandığı biliniyor.

Trump’ın imzaladığı bütçe, Rusyanın Almanyaya doğalgaz ihracatını artırmayı hedefleyen ve Baltık Denizinden geçerek Almanyaya uzanan Kuzey Akım 2 boru hattının inşasında yer alan firmalara yaptırım uygulanmasını öngörüyor.

ABD bu boru hattını Avrupanın enerji güvenliği açısından risk olarak görüyor. Trump yönetimi, Rusyanın Avrupa enerji piyasası üzerindeki kontrolünü artıracağı ve ABDnin Avrupaya sıvılaştırılmış doğalgaz satışını olumsuz etkileyeceği kaygısıyla 11 milyar dolarlık Kuzey Akım 2 projesine karşı çıkıyor. Trump, Rusyanın Gazprom şirketinin kontrolündeki 1225 kmlik boru hattı ile Almanyayı rehin alabileceğini ifade ediyor.

Söz konusu yaptırım kararlarına Almanya ve Rusya’dan tepki geldi. Almanya yaptırımları Avrupada alınan özerk kararlara müdahale olarak değerlendirirken, Rusya da ABD’yi küresel rekabeti engelleyen bir ideolojiyi desteklemekle suçladı.

Son güncelleme: 19:06 22.12.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı