• Turkhane Logo

85 milyon vatandaşın bilgileri çalındı: Saray, ‘e-Devlet’ten değil’ açıklaması yaptı

Milyonlarca yurttaşın kimlik numarası, ana-baba adı, telefon numarası gibi kişisel bilgilerinin bir internet sitesine yüklenmesi skandalının ardından ilk resmi açıklama geldi.

18:50 16 Haziran 2023 Cuma
85 milyon vatandaşın bilgileri çalındı: Saray, ‘e-Devlet’ten değil’ açıklaması yaptı
Milyonlarca yurttaşın kimlik numarası, ana-baba adı, telefon numarası gibi kişisel bilgilerinin bir internet sitesine yüklenmesi skandalının ardından ilk resmi açıklama geldi.









Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Siber Güvenlik Dairesi Başkanı Salih Talay, verilerin e-Devlet’ten sızmadığını savundu ancak söz konusu veri sızıntısının kaynağına dair de somut hiçbir şey söylemedi.



Birgün gazetesinin haberine göre Talay, e-Devlet Kapısı’nda veri sızıntısı iddialarına ilişkin Türksat Gölbaşı yerleşkesinde açıklama yaptı.



Son dönemde “85 milyon kişinin e-Devlet verisinin çalındığına” ilişkin iddiaların ortaya atıldığına işaret eden Talay, halihazırda e-Devlet Kapısı kullanıcısı sayısının 63 milyon olduğunu bunun da iddiaların asılsız olduğunu gösterdiğini iddia etti.



Talay, e-Devlet’in vatandaşların kamu hizmetlerine ulaşmaları noktasında bir geçiş kapısı niteliğinde olduğunu dile getirerek, “Sistemde, kullanıcılara ilişkin profil bilgileri ve kullanıcı hesapları dışında herhangi bir veri tutulmuyor. Dolayısıyla (sızdığı iddia edilen) bu verilerin teknik olarak e-Devlet Kapısı’ndan çalınmış olması mümkün değil.” dedi.



“HEM İDARİ HEM DE HUKUKİ SÜRECİ BAŞLATACAĞIZ”



Çalındığı iddia edilen verilerin satışa çıkartıldığı web sitelerini incelediklerinde, söz konusu sitelerin ağırlıklı olarak oltalama içerikli siteler olduğunu gördüklerini belirten Talay, gerek e-Devlet Kapısı gerekse Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin, konuyla ilgili farklı dönemlerde ortaya çıkan asılsız iddiaları yalanlayarak kamuoyunu bilgilendirdiğini söyledi. Talay, yaşanan son olaya ilişkin hem idari hem de hukuki süreci başlatacaklarını söyledi.



‘e- DEVLET KAPISINI İKİ FAKTÖRLÜ KİMLİK DOĞRULAMAYLA KULLANIN”



Bireylere uyarılarda da bulunan Talay, şöyle konuştu: “e-Devlet Kapısı’ndaki hesap ve profil bilgilerimiz olduğundan bahsettik. Bunların güvenliği için tıpkı bankacılık uygulamalarına girişte olduğu gibi iki faktörlü kimlik doğrulama seçeneğini kullanabiliriz. Vatandaşlarımız, e-Devlet Kapısı’na girişte iki faktörlü kimlik doğrulama özelliğini aktif hale getirerek, kişisel hesaplarının güvenliğini sağlayabilirler. Vatandaşlarımızın da bu gibi konularda yalnızca resmi kurumlarca yapılmış açıklamaları takip etmesi ve kişisel verilerini işleme izni verdiği tarafları özenle seçmesi gerekiyor.”



Türksat e-Devlet Kapısı Siber Güvenlik Yönetimi Direktörü Mehmet Ali Erkul ise, Türksat Bilişim olarak e-Devlet Kapısı’nın güvenliğini sağlamakla sorumlu olduklarını belirtti.

Son güncelleme: 18:50 16.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı