• Turkhane Logo

THY sendikadan rahatsız oldu: Sendikal faaliyetler zararlı, cezalandırılacak

Hava-Sen’in Atatürk Havalimanı içerisindeki sendika odası kapatıldı.

20:09 10 Nisan 2018 Salı
THY sendikadan rahatsız oldu: Sendikal faaliyetler zararlı, cezalandırılacak
Hava-Sen’in Atatürk Havalimanı içerisindeki sendika odası kapatıldı.

Havayolu Çalışanları Sendikası (Hava-Sen) adlı bağımsız bir sendikanın faaliyete geçmesi üzerine Türk Hava Yolları (THY) tarafından personele gönderilen mailde, mesai saatleri içerisinde sendikal çalışmalar nedeniyle uçuş emniyetinin tehlikeye girdiği, bu nedenle mesai saatlerinde havalimanında, uçakta ve konaklanan otellerde izinsiz sendikacılık faaliyetinin cezalandırılacağı bildirildi.

Hava-Sen’in Atatürk Havalimanı içerisindeki sendika odası kapatıldı.

Hava-Sen Başkanı İskender Çarkçı, fazla mesai nedeniyle uçuş güvenliğinin tehlikeye düştüğünü belirterek, “Havada yorgunluktan bayılan, sinir krizi geçiren pilot oluyor” demişti.


Hürriyet’ten İsmail Saymaz’ın haberine göre, THY’den kaptan ve kabin çalışanlarına gönderilen mailde; uçak içi, havalimanı ve konaklanan otellerde sendikal faaliyetler sebebiyle uçuş personeli arasında huzursuzluk yaşandığı ileri sürüldü.

‘Huzursuz çalışma ortamı’ndan ötürü ‘verimli bir uçuş için bilgi, donanım ve insan gibi kaynakların kullanımı’ anlamına gelen CRM’nin bozulduğu yönünde pek çok bildirimin geldiği iddia edildi. İş Kanunu ve Sendikalar Kanunu’na göre çalışma saatlerinde sendikal faaliyet yürütmenin işveren iznine tabi olduğu belirtilerek, şöyle dendi: “İzin almaksızın çalışma saatleri içerisinde işyerinde yürütülen sendikal faaliyetler sebebiyle yaşanan olumsuzluklar uçuş personelimizin motivasyonuna zarar vererek, huzursuz çalışma ortamına neden olmakta ve CRM’i bozarak uçuş emniyetini tehlikeye sokmaktadır. İletişimin ve CRM’in özellikle uçuş personeli için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatır, ortaklığımızın izni olmaksızın çalışma saatlerinde işyerlerinde bu tür faaliyetlerde bulunan kişilerin belirlenmesi veya şikayete konu olması halinde idari yaptırım uygulanacağı hususunda bilgilerinizi rica eder, emniyetli uçuşlar dileriz.”

‘F..Ö’cü olduğumuzu yayıyorlar’

Hava-Sen’in yöneticileri arasında yer alan bir kaptan, üye sayıları 4 bine ulaşınca THY’nin eski sendikayı korumak adına harekete geçtiğini savunarak şunları söyledi: “Diğer sendikanın kaybettiğini görünce THY ortaya çıktı. Kanunen suç işliyorlar. Bizleri yıldırmak istiyorlar. Bizim hakkımızda ’Bunlar Alman ajanı. Üçüncü havalimanını istemiyorlar’ diye dedikodu yayıyorlar. F..Ö’cü olduğumuzu yayıyorlar. Oysa bizler TSK’dan ayrılıp THY’ye katılmış pilotlarız. Biz ayrıldıktan sonra TSK’da kalanların ne halt olduğu 15 Temmuz’da ortaya çıktı.”

‘Diğer sendikayla sorun yaşamıyoruz’

Adını açıklamak istemeyen kaptan, Atatürk Havalimanı’nda açılan sendika odasının THY’nin baskısı üzerine, yer hizmetlerini yürüten TAV tarafından polis zoruyla kapatıldığını söyledi.

Bir THY yetkilisi ise odanın TAV’ın tasarrufuyla kapatıldığını belirterek, THY çalışanlarına gönderilen maile ilişkin yetkili şunları söyledi: “Sendika, kurumdan izin alınmaksızın, uçuş ekiplerin olduğu yerde çalışma yapamaz. Düşünün, uçuştan iki saat önce uçuş toplantısı yapılması gerekirken, sendikal faaliyetlerle ilgili konuşuluyor. Diğer sendikayla hiç böyle bir sorun yaşamıyoruz.” 

THY’de yalnızca ‘sarı sendika’ Türk-İş’e bağlı Hava-İş Sendikası yetkili olarak faaliyet yürütüyor.

 

Son güncelleme: 20:09 10.04.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı