• Turkhane Logo

'Caminin içinde yalanın yeminin bini bir para'

Camilerde toplanan paraların nereye gittiği, hangi dernek ya da cemaatlerin işin içinde olduğu, yardım karşılığı neden makbuz verilmediği gibi konulardaki tartışma devam ediyor.

14:46 10 Kasım 2018 Cumartesi
'Caminin içinde yalanın yeminin bini bir para'
Camilerde toplanan paraların nereye gittiği, hangi dernek ya da cemaatlerin işin içinde olduğu, yardım karşılığı neden makbuz verilmediği gibi konulardaki tartışma devam ediyor.

Yeniçağ Gazetesi yazarı Batuhan Çolak, son yazısında bu konuyu ele aldı ve bu konuda yazdığı ilk yazıya atıfla, camilerde toplanan yardım paraları ile ilgili şeffaf olunmadığı yönündeki şikayet ve eleştirileri köşesine taşıdı.

İlk yazısından sonra 50den fazla, camilerde yardım ve şeffaflık eksikliği ile ilgili şikayet aldığını belirten Çolak, Konuyla ilgili olarak okuyucularımızın yaşadıkları; rant ve yolsuzluk olayları hayret verici bir noktada. Müftülüklere ve Diyanete yapılan şikayetlerden de herhangi bir dönüş olmadığına dikkat çekiliyor. Vatandaş bu yüzden çok rahatsız ve muzdarip durumda yorumunu yaptı.

Çünkü camilerde toplanan yardımların nasıl kayıt altına alındığı ve ne şekilde kullanıldığına ilişkin çok fazla bilgilendirme yapılmıyor eleştirisi getiren Çolak, yardımlar için makbuz kesilmesi gerektiği yönündeki yasanın uygulandığını hatırlattı. 


Çolak, kendisine gelen şikayetler ışığında, eleştirilerini şöyle sürdürdü:

Cami derneklerinin statüsü de büyük bir belirsizlik içinde. Hesap vermedikleri gibi, toplanan paraları harcama yetkisi de tamamen derneğe bırakılmış.

Bir diğer konu da Diyanetin memuru olan imamların her Cuma hutbesinde Filanca Kuran kursu için yardımlarınızı bekliyoruz şeklindeki çağrıları.

Peki, bu hangi Kuran kursu, bir tarikat-cemaat bağlantısı var mı? Hocalar bu çağrıları Diyanete sorarak mı yapıyor? Bir de bu paralar gerçekten Kuran kursuna mı gidiyor? Bu soruların da cevabını bulamıyoruz. Çünkü denetim yok.

Konuyla ilgili olarak, Hikmet Turansoy isimli okuyucumuzun yorumu oldukça çarpıcı; Yıllar önce bir esnaf yakınım anlatmıştı, dernek başkanı geldi, benden kırtasiye faturası istedi. Kutsal görev yapıyor edası ile komşu bana iki farklı tarihte, 4500 TLlik ve 3850 TLlik kırtasiye faturası verir misin dedi. Aman arkadaş bu kadar kırtasiye nasıl ihtiyaç dedim. Mal almayacağız fatura ver yeter dedi. Vergisi deyince, Yahu cami için dedi. Gelinen durum bu.

Bir başka okuyucumuz KKTCde ziyaret ettikleri Lala Mustafa Paşa Camisinde başına gelenleri anlatıyor: KKTC Lala Mustafa Paşa Camisini ziyaret ettik. Çocuklar Baba müzenin parasını vermeyi unuttun dediler. Ben de o köşedeki amcanın bağış topladığını anlattım. Çocuklar, Bağış yapmak istiyoruz deyince de 20 TL verdim. Ellerinde birer liralık makbuzlarla geri döndüler. Gittim neden 20 TL alıp, 2 TLlik makbuz kesiyorsunuz diye sorduğumda, caminin içinde yalanın/yeminin bini bir para! Allahtan çocuklar hırsızlığı ve yapanın görevini kavrayamayacak kadar küçüktüler. Anlasalar çocuklar camilerden bile soğuyabilirdi.

Toplanan tüm bu paralara rağmen camilerin temiz olmadığını ve havalandırmaların çalıştırılmadığını aktaran Çolak, bu durumun hastalığa davetiye çıkardığını aktardı.

Abdest alma yerlerinin bakımsız olduğuna da işaret eden Çolak, toplanan yardım paraları ile yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:

- Özellikle Cuma günleri toplanan yardımlar hesaplandıktan sonra, toplam tutar cami girişlerine ya da bilgilendirme panolarına asılmalı,

- Camilerde toplanan her kuruş kayıt altına alınması gerektiği için makbuz kesilmeli, vergisi verilmeli. Yardımı yapan kişi istesin veya istemesin o makbuzlar kesilmeli,

- Namaz devam ettiği sırada kapı önlerinde camiye yardım bağrışlarına son verilmeli,

- Cami derneklerinin yasal statüsü netleştirilmeli, denetim sistemi getirilmeli,

- Camilerin temizlik ve hijyen problemlerinin giderilmesi için Diyanet müfettişleri denetimler sağlamalı,

- Camilerde kapalı ayakkabılıklar oluşturulmalı,

- Cami havalandırma sistemleri özellikle cemaat namazlarından iki saat önce aktif edilmeli,

- Cami derneğinin yöneticileri para toplamak için seferber olmak yerine, cami avlusuna doluşan dilenci ve para isteyen kişileri caminin dışına çıkarmalı. Çünkü ana-baba gününe dönüyor,

- Camilerde kadınlara ayrılan bölümler son derece bakımsız ve kenara iliştirilmiş durumda. Bunların doğru-düzgün düzenlenmesi kadınlarımızın da camilere rahat bir şekilde girebilmesinin önü açılmalı.



Son güncelleme: 14:46 10.11.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı