• Turkhane Logo

Almanya Erdoğan’a yeşil ışık yakmayacak: F-35’ten sonra Eurofighter da riske girdi

17:00 17 Kasım 2023 Cuma
Almanya Erdoğan’a yeşil ışık yakmayacak: F-35’ten sonra Eurofighter da riske girdi

İsveç’in NATO üyeliği gibi krizlerden dolayı ABD ile F-16 satışı konusunda ilerleme kaydedemeyen AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya ziyaretinin gündeminde, Avrupa’dan almak istediği 40 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağı da bulunuyor. Ancak Erdoğan’ın bugün ziyaret edeceği Almanya’nın bu talebe sıcak bakmadığı öne sürüldü. ABD medyasına göre Almanya Başbakanı Scholz bu satışı engellemeyi planlıyor.



AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün başlayacağı Almanya ziyaretinde ele alınması beklenen konulardan birinin de Türkiye’nin, Avrupa’dan satın almak istediği 40 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağı olması bekleniyor.



Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, geçtiğimiz günlerde bir soru önergesi üzerine Türkiye’nin ‘Eurofighter Typhoon’ satın almak için çalışmalar yürüttüğünü belirtmişti. Güler “Bu uçaklar İngiltere, Almanya ve İspanya ile ilgili. Hem İngiltere hem İspanya ‘evet’ diyor, şimdi Almanya’yı razı etmek için onlar çalışıyorlar. O sorunu İngiltere ve İspanya ‘Biz çözeceğiz’ diyorlar. Olursa 40 tane Eurofighter uçağı almayı planlıyoruz” demişti.



Bu açıklama, Türkiye’nin ABD ile F-16 satışı konusunda ilerleme sağlayamamasının ardından gelirken, F-16’dan vazgeçilmiş olabileceği yorumları yapılmıştı.



Ancak Almanya’nın da Türkiye’ye savaş uçağı satma konusunda isteksiz olduğu iddia edildi. Bloomberg’in haberine göre Türkiye, Avrupa’dan 40 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağı almak istiyor ama Almanya Başbakanı Scholz bu satışı engellemeyi planlıyor.



Habere göre 2020’den bu yana ilk kez Almanya’yı ziyaret eden Erdoğan, Almanya’dan uçakların Türkiye’ye satışı konusundaki engeli kaldırmasını talep edecek. Ancak Scholz’un Erdoğan’ın talebine ‘yeşil ışık’ yakmayacağı belirtiliyor.



İngiltere ve İspanya, Türkiye’ye Erofighter Typhoon savaş uçaklarının satışına onay verirken, Almanya ise olumsuz yaklaşıyor. Bloomberg’in Türk yetkililere dayandırdığı haberine göre; Erdoğan Scholz ile görüşmesinde muhtemelen Şansölye’den savaş uçaklarının satışına yönelik engeli kaldırmasını talep edecek.



Türkiye, Rusya’dan S-400 satın almasının ardından F-35 savaş uçağı projesinden çıkarıldı.



Alman yetkililere göre ise Başbakan Scholz buna rıza göstermeyecek. Alman yetkililer ret gerekçesi olarak ABD öncülüğündeki NATO ile Türkiye arasında Rusya yapımı hava savunma sistemleri, TSK’nın Suriye’deki askeri operasyonları ve İsveç’in NATO üyeliğinin TBMM’de onaylanmasının geciktirilmesi gibi nedenlerle yaşanan gerilime gönderme yapıyor. Ayrıca Erdoğan’ın İsrail’i ‘terör devleti’ olarak ilan edip Hamas’ı Gazze’nin seçilmiş yöneticileri ve savunucuları olarak nitelendirmesinin kaygıları artırdığını belirtiliyor.



Gazeteci Murat Yetkin de bugün T24’te yayınlanan köşe yazısında bu konuya değindi. Yetkin, “Türkiye F-35’ten sonra (ki Güler zaten alınmasına karşıyım diyor) ABD’nin İsveç’in NATO üyeliğine bağladığı F-16 satışından da umudu kesti mi? (Bu arada, TBMM Dışişleri Komisyonu, dün İsveç’in NATO üyeliği görüşmelerine başlayıp, ardından belirsiz bir tarihe erteledi.) Eurofighter Typhoon NATO standardında bir etkili ama pahalı bir savaş uçağı. Sadece ortak imalatçısı dört ülke tarafından değil, Avusturya, Suudi Arabistan, Kuveyt, Oman ve Katar hava kuvvetlerince de kullanılıyor. En gelişmiş modeli olan Tranche4 sadece Almanya ve İspanya’da var. Avusturya’nın Tranche1 ve Tranche 2 modellerinin tanesi için 2008’de 114 milyon Avro ödediği öne sürülüyor. F-35 programından çıkarılınca ABD’de kalan 1,4 milyar doları (Kongre engeline takılan) en az 10 milyar dolarlık F-16 alımına saydırmak isteyen Erdoğan kabinesi Avrupa konsorsiyumundan 40 Typhoon almak için ne kadar bütçe öngörüyor?”

Son güncelleme: 17:00 17.11.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı