• Turkhane Logo

Sinop’ta “nükleer” sevinci: Japonlar projeyi askıya aldı

Türkiye’de Sinop nükleer santralinin inşaatından sorumlu olan Mitsubishi firması nükleer santrali yapmaktan vazgeçtiği iddiaları Japon basınında bir kez daha yer aldı.

20:18 22 Ocak 2019 Salı
Sinop’ta “nükleer” sevinci: Japonlar projeyi askıya aldı
Türkiye’de Sinop nükleer santralinin inşaatından sorumlu olan Mitsubishi firması nükleer santrali yapmaktan vazgeçtiği iddiaları Japon basınında bir kez daha yer aldı.

Japan Times gazetesinin haberine göre nükleer santral inşaatlarında artan maliyetler ve Japon iç piyasasından kaynaklı artan ekonomik baskı, bu kararda etkili oldu. Bu haber Sinop’ta sevinçler karşılandı. 

Türkiye’de uzun yıllardır tartışılan ve çevre örgütleriyle vatandaşların tepkilerine sebep olan “Sinop Nükleer Güç Santrali” hakkında çok önemli iddialar gündeme taşındı.

Japan Times gazetesindeki habere göre, Türkiye’nin anlaşma imzaladığı  Mitsubishi firması, nükleer santrali yapmaktan vazgeçti.


Gazetenin haberinde, “Hitachi’nin İngiltere’deki projeyi durdurma kararıyla birlikte, Mitsubishi Heavy Industries’in Türkiye’deki planından vazgeçtiği bildirildi.” ifadelerine yer verildi.

Oda TV’de yer alan haberde, Dünyada nükleer santralleri kurma yetkinliğine sahip birkaç firmadan biri olan Hitachi’nin Hindistan, Vietnam ve Birleşik Krallık’taki projelerini de askıya aldığı belirtiliyor.

Öte yandan geçen ay BBC Türkçe’den Ilgın Yorulmaz’ın sorularını yanıtlayan Mitsubishi yetkilisi Daisaku İşii, Japonya hükümetinin ve şirketlerinin projeden çekilme niyetinde olduğu iddialarını yalanlamıştı.

MALİYETLER ÇOK ARTTI

Japonya basınına yansıyan bilgilere göre 11 Mart 2011’de Fukuşima Nükleer Santrali’ndeki kaza ve sızıntı sonrası, yurtiçi-yurtdışı santrallerin inşasında eski güvenlik protokollerinin değiştirilmesi ve yenilerinin eklenmesi, Sinop gibi projelerinin maliyetlerini büyük ölçüde arttırdı.

Mitsubishi, fizibilite çalışmasının detaylarını “ticaret sırrı” sayıyor ve paylaşmıyor.

44 MİLYARLIK MALİYETİ TÜRKİYE KABUL ETMEDİ

Ancak şirketin hesapladığı 2 trilyon yenlik (18 milyar dolar) ilk maliyetin, bu yılın Temmuz ayında sundukları son gözden geçirilmiş maliyet raporunda 5 trilyon yene (44 milyar dolar) çıkmasını, Türkiye’nin kabul etmediği belirtiliyor.

Japon tarafının ise projenin artan maliyetini karşılamak için elektrik fiyatlarını artırmayı teklif ettiği ancak Türk tarafının kamuoyundan gelecek tepkiler nedeniyle buna yanaşmadığı iddia ediliyor.

Bazı çevreler yaz ayında yaşanan Dolar-TL kurundaki dalgalanmaların da Türkiye’deki projeyi sekteye uğratan bir başka faktör olduğunu düşünüyor.

SİNOPLULAR HABERLERİ SEVİNÇLER KARŞILADI

Öte yandan, Sputnik Türkiye’nin haberine göre, Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül ve Sinop halkı nükleer santralden vazgeçildiği haberlerini sevinçle karşıladı.

Başkan Ergül, İnceburun bölgesinde Fransızlarla nükleer güç santrali kuracak Japon şirketin, projeyi askıya aldığına dair Japon medyasında haberlerin yer aldığını belirterek, ” Bu kadar güzel bir doğa parçası olan, cennetin üzerine bir cehennemi koymak gibi nükleer santral sevdasından vazgeçtiklerini duydum. Mutlu oldum. Buna gerekçe olarak ekonomik sebepleri gösteriyorlar.” dedi.

ANLAŞMA 2013TE İMZALANDI

Türkiye’nin en kuzeyi olan Sinop’un İnceburun bölgesinde, Japon ve Fransız iş birliğiyle yapımı planlanan Sinop Nükleer Güç Santrali için 3 Mayıs 2013’te anlaşma imzalandı.

4 aşamalı planlanan 4 bin 480 megavat kurulu güce sahip olacak 20 milyar dolar maliyetli santralin yapımına karşı çıkan Nükleer Karşıtı Platformu üyeleri, yıllarca birçok eylem düzenlenmişti.

Buna rağmen santral inşaatına başlanmış ve 650 bin ağaç kesilmiş, Sinop’un eşsiz sahillerinde doğaya büyük zararlar verilmişti.

ŞEHİR HALKI KARARA ÇOK SEVİNDİ

Öte yandan kent sakinlerinden Nevzat Çınar, Sinoplu olarak habere çok sevindiğini söyledi. Çınar, “Sinop halkı buna çok sevinecek. Bize getirisi olabilir ama Sinop’a vereceği büyük zarar da önemli. O yüzden yapılmaması çok hayırlı olur. O yüzden de bence hem ülke açısından hem Sinop açısından hayırlısı bu. Çünkü dünya nükleeri bırakıyor, Türkiye nükleere başlıyor.” dedi.

Vatandaşlardan Cengiz Demirel ise santralin yapımından vazgeçildiği haberlerini aldıklarını belirterek, “Türkiye’de dövizde yaşanan artışının maliyeti yükseltmesi gerekçe gösteriliyor diye duyduk. Türkiye’de dövizdeki bu dalgalanmanın hayırlı olduğu tek iş bu oldu. Nükleer santrale ben şiddetle karşıyım. Bu sadece uluslararası nükleer lobinin bir faaliyetidir.” ifadelerini kullandı.
 

Son güncelleme: 20:18 22.01.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı