• Turkhane Logo

Sadeleştirme adı altında Elektrik faturasına gizli zam

2018’de bir ailenin aylık elektrik faturası en az 100 TL olacak...

18:17 06 Ocak 2018 Cumartesi
Sadeleştirme adı altında Elektrik faturasına gizli zam
2018’de bir ailenin aylık elektrik faturası en az 100 TL olacak...

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) 1 Ocak 2018’den itibaren geçerli elektrik tarifelerini inceleyerek yaptığı açıklamada, 4 kişilik bir ailenin 230 kilovat saatlik asgari tüketim için ödeyeceği aylık faturanın 100 lirayı aştığını ortaya koydu. Elektrik zammının büyük bölümünün enerji maliyetinden değil, dağıtım bedelinden kaynaklandığına dikkat çekilen açıklamada, 2018 yılında başka hiç zam yapılmasa bile yalnızca konut kullanıcıları üzerinden 2.3 milyar TL daha fazla tahsilat yapılacağı kaydedildi.

Açıklamada hükümete elektriğin bir kamu hizmeti olduğunu göz ardı etmemesi ve bir an önce kamu yararını gözeten enerji politikalarını ortaya koyma çağrısı yapıldı.

‘SADELEŞTİRME’ ADI ALTINDA ZAMLAR GİZLENİYOR’

EPDK`nın ‘sadeleştirme’ adı altında tarife kalemlerini 2016 yılı başından itibaren gizlemeye başlaması nedeniyle yapılan zamda kayıp ve kaçak bedeli, iletim bedeli, dağıtım hizmeti bedeli, çıplak enerji maliyeti, perakende satış hizmet bedeli gibi kalemlerde yapılan artışları ayrı ayrı değerlendirmek mümkün olamıyor.

ESAS ZAM ‘DAĞITIM BEDELİ’ KALEMİNE

Ancak EPDK`nın açıkladığı tarifeler incelendiğinde; yapılan zammın büyük bölümünün çıplak enerji maliyeti ve perakende satış hizmetini kapsayan ‘Perakende enerji bedeli’ zammından kaynaklanmadığı görülüyor. Perakende enerji bedelinde, yüzde 6.86-7.13 oranları arasında tarife gruplarına göre değişen artışlar yapılırken, ‘kayıp ve kaçak, iletim, dağıtım’ bedellerini kapsayan ‘Dağıtım bedeli’ kalemine ise yüzde 10.56-15.29 arasında değişen zam uygulandı. Böylece
dağıtım şirketlerinden enerji alan kullanıcıların vergi ve fon kesintileri hariç birim elektrik bedelleri ortalama yüzde 8.41 ile 8.91 oranları arasında zamlandı.

Konutlar için bu zam oranı yüzde 8.9 olurken, vergi ve fon kesintilerinin yapıldığı kalemdeki artışın daha sınırlı tutulmuş olması nedeniyle küçük bir oynama ile kullanıcılar faturalarında zammı yüzde 8.8 olarak görecekler. İktidar, vergi gelirlerinde oluşacak kaybı göze alarak dağıtım şirketlerinin daha fazla zam beklentilerini karşılamak üzere hareket etti; ‘perakende enerji bedeli’nin fatura içindeki yüzde 65.1 olan payını yüzde 63.9`a indirdi, ‘dağıtım bedeli’ payını yüzde 34.9`dan yüzde 36.1`e çıkardı.

Son güncelleme: 18:17 06.01.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı