• Turkhane Logo

Rejim pes etti; enflasyonla mücadele rafa kalktı!

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin son açıklamaları şunu net olarak gösterdi; iktidar kontrolden çıkan enflasyonla mücadeleyi tamamen bıraktı.

06:12 12 Nisan 2022 Salı
Rejim pes etti; enflasyonla mücadele rafa kalktı!
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin son açıklamaları şunu net olarak gösterdi; iktidar kontrolden çıkan enflasyonla mücadeleyi tamamen bıraktı.


Market baskınları ya da KDV indirimleriyle enflasyonun düşmeyeceğini iktidar temsilcileri de biliyor. Enflasyon, aralık ve ocak aylarında ‘baz’ etkisiyle düşene kadar millete ‘sabır’ tavsiye edilecek. Kasımda en iyi ihtimalle yüzde 70’lerdeki enflasyon oranı ocak ayında yüzde 50-55’e gerileyince de ‘başarı’ hikayeleri yazılmaya başlanacak…AKP rejiminin temel özelliği hiç bir yıkıcı soruna ‘kalıcı’ çözümler üretememesi. Enflasyon da bunlardan biri. Türkiye’de hayat pahalılığı dayanılmaz boyutlara ulaştı. İnsanlar ev kiralarını, elektrik ve doğalgaz faturalarını ödeyemez hale geldi.

BURAK ARZOVA: BU KADARINI İLK KEZ YAŞIYORUM


​KaranlıktakiAydınlıkten Yusuf Derelinin haberine göre Ekonomi profesörü Burak Arzova, dün çok önemli bir paylaşımda bulundu. Arada kaynadı bu tweet. Şöyle yazdı Arzova: “Yaşım müsait ne enflasyonlar gördüm ülkede ancak hayatın bu kadar pahalı hale geldiğini ilk defa yaşıyorum. Neye bütçem yetse fiyatı yarın artar diye resmen stokçu oldum. Enflasyonda baz etkisi ile iyileşme bekleyenlere saygılarımı sunuyorum.”

Durum işte bu kadar vahim…

İktidar temsilcileri özellikle son 7-8 aydır enflasyonun geçici olduğunu söylüyordu. Ancak sonunda Nureddin Nebati, ‘geçici’ olmadığını birinci ağızdan itiraf etti. Önceki gün yaptığı açıklamada, “Enflasyon yavaş yavaş yoluna giriyor ve aralık ayından itibaren bu ülkede her ay enflasyonun nasıl düştüğünü hep beraber göreceğiz ve yürüyeceğiz. İşler daha iyi olacak.” dedi.

Söz konusu açıklama, enflasyonun aralık ayına kadar yükselmeye devam edeceği anlamına geliyor. Peki enflasyon aralık ayında nasıl düşecek?

Baz etkisiyle…

OCAK 2023’TE YILLIK ENFLASYON YÜZDE 50’NİN ÜZERİNDE GELECEK

Geçtiğimiz yıl aralıkta aylık enflasyon yüzde 13,58, bir sonraki ay (ocak) enflasyonu ise 11,10 gelmişti. Bu yılın aralık ve ocak ayları eklendiğinde önceki yılın aralık ve ocak rakamları düşecek. Bu nedenle enflasyon rakamlarının aralık ayından sonra düşme ihtimali yüksek.

Ancak sorun şu ki bu durumda bile yıllık enflasyonun Ocak 2023’te yüzde 50’nin altına düşme ihtimali yok. Bu aydan itibaren her ay yüzde 2 artsa, kasım ayında yıllık yüzde 73 civarında bir enflasyon rakamına ulaşıyorsunuz. Baz etkisiyle bu oran aralıkta yüzde 63 civarına, ocakta ise yüzde 55’lere düşüyor.

Velev ki yüzde 50 olsun! Bugün 100 liraya aldığımız ürün için bir yıl sonra 150 TL ödeyeceğimize sevinmeli miyiz? Avrupa’da yıllık enflasyon yüzde 7,5-8!

BİR ÖYLE BİR BÖYLE!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dün yine enflasyon konusunda konuştu. Enflasyondaki artışın geçici olduğunu savundu. Enflasyonu yıl sonunda makul bir seviyeye getireceklerini iddia eden Nebati, “Biraz sabır.” dedi.

İki gün önce zımnen enflasyonun aralık ayına kadar yükselmeye devam edeceğini söylemişti ki öyle olacak. Dün ise ‘geçici’ dedi. Ardından da ‘yıl sonunda makul bir seviyeye’ çekeceklerini anlattı.

Öncelikle iktidar temsilcileri hiç bir şey yapmasa bile aralık ayından itibaren enflasyon baz etkisiyle zaten düşecek.

İkinci olarak enflasyonda ‘makul seviye’ nedir?

Tüm dünyada kabul edilen makul oran yüzde 1-2 arası… TÜİK’e göre Türkiye’de yıllık enflasyonun mayıs ayında yüzde 70’e dayanma ihtimali yüksek. Ocakta ise en iyi ihtimalle yüzde 50’nin üzerinde olacak.

Makul oran yüzde 50 mi?

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, enflasyonun geçici olduğunu, fiyat artışlarının küresel nedenlerden ve fırsatçılardan kaynaklandığını savunmuştu.

Dolayısıyla ortada çözülmesi gereken bir sorun yok!

Son güncelleme: 06:12 12.04.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı