• Turkhane Logo

Nereye harcandığı bilinmeyen deprem vergisi yüzde 7.5’ten yüzde 10’a çıkarıldı

AKP, akıbeti merak konusu olan deprem vergisine zam yaptı. AKP döneminde kalıcı hale getirilen vergi yüzde 7,5’ten yüzde 10’a çıkarıldı.

14:48 30 Ocak 2021 Cumartesi
Nereye harcandığı bilinmeyen deprem vergisi yüzde 7.5’ten yüzde 10’a çıkarıldı
AKP, akıbeti merak konusu olan deprem vergisine zam yaptı. AKP döneminde kalıcı hale getirilen vergi yüzde 7,5’ten yüzde 10’a çıkarıldı.


1999 yılında yaşanan Marmara Depremi’nden sonra hayata geçirilen, 2003 yılında AKP iktidarı tarafından kalıcı hale getirilen ve deprem vergisi olarak bilinen Özel İletişim Vergisi, Cumhurbaşkanlığı kararıyla arttırıldı. Deprem vergisi yüzde 7.5’ten yüzde 10’a çıkarıldı.

35 MİLYAR DOLAR TOPLANDI


Türkiye’de “deprem vergisi” olarak anılan ve konuşma, mesajlaşma, internet gibi iletişim hizmetlerine uygulanan Özel İletişim Vergisi (ÖİV) oranları yüzde 7.5’ten yüzde 10’a yükseltildi. 1999 yılında Gölcük Depremi’nin ardından 1 yıllığına geçici olarak getirilen Özel İletişim Vergisi, 2003 yılında AKP hükumeti döneminde kalıcı hale getirildi. 22 yılda 70 milyar TL’nin (35 milyar dolar) üzerinde Özel İletişim Vergisinden gelir elde edildi.

DEPREM PARALARI NEREYE GİTTİ?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçen yıl Ekim ayında meydana gelen İzmir depremi sonrası 1999 depreminin ardından toplanan ve o dönemki kurlarla 35 milyar doları bulan verginin akıbetini sordu. Kılıçdaroğlu, “Depremden sonra özel iletişim vergisi sürekli hale geldi. Şu ana kadar toplanan para 35 milyar dolar. 35 milyar dolarla siz İstanbul’da, İzmir’de yaşanacak depremdeki can kaybını en aza indirgersiniz. Soruyoruz nereye gittiğini cevap vermiyorlar. Nereye gitti bu paralar?” dedi.

HARCANMASI GEREKEN YERE HARCADIK

CHP liderinin deprem paralarının akıbeti ile ilgili sorusuna cevap veren AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “Harcanması gereken yere harcadık. Bundan sonra da Bay Kemal’e bu tür şeylerin hesabını vermeye zamanımız yok. Bütün bu harcamalar nasıl yapılıyor, bunlara bakmıyor ki” dedi.

PARALAR HAZİNEYE AKTARILDI

AKP’li Naci Bostancı ise deprem vergilerinin Hazine’ye aktarıldığını ve farklı ihtiyaçlar için kullanıldığını söyledi. Bostancı, 35 milyar dolar olduğu belirtilen deprem vergisi paralarıyla ilgili, “Bütçede paralar toplanır, ihtiyaca göre de harcanır. Dolayısıyla deprem vergileri adı altında bunlar toplanacak ve devlete gönderilecek tarzında bir düzenleme söz konusu değildir, bütçenin mantığına aykırıdır. Bütçeden haberdar olanlar bunu bilirler” dedi.

DUBLE YOLLAR İÇİN HARCANDI

Dönemin AKP’li Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in deprem paralarının nereye harcandığı yönündeki soruya verdiği cevapta toplanan vergilerin sağlık, eğitim, duble yollar gibi halkın ihtiyacını karşılamak için kullanıldığını söyledi. Şimşek, uluslararası vergi uygulamalarında da ‘tek bir harcama için vergi toplanması’ mantığının doğru bulunmadığının altını da çizdi. Maliye Bakanı, bu vergilerin kendilerinden önceki hükumet döneminde ‘geçici’ olarak çıkarıldığını; ancak daha sonra yine kendilerinden önceki hükumet tarafından ‘kalıcı’ hale getirildiğini anlattı. Şimşek, kendi hükumetleri döneminde ‘deprem’ adı altında bir vergi uygulamaya koymadıklarını, mevcut şekliyle vergi alımına devam ettiklerini söyledi.

 

Son güncelleme: 14:48 30.01.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı