• Turkhane Logo

Merkez Bankası hileyle para basıp kâr adı altında hükümete mi aktarıyor?

Cumhuriyet Halk (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak hile yapılarak Merkez Bankası'nın (TCMB) kârının yüksek gösterildiğini ve Hazine'ye bu yöntemle fazladan 22,8 milyar TL aktarıldığını iddia etti.

15:45 02 Şubat 2020 Pazar
Merkez Bankası hileyle para basıp kâr adı altında hükümete mi aktarıyor?
Cumhuriyet Halk (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak hile yapılarak Merkez Bankası'nın (TCMB) kârının yüksek gösterildiğini ve Hazine'ye bu yöntemle fazladan 22,8 milyar TL aktarıldığını iddia etti.

Sözcü Gazetesinin haberine göre, TCMBnin döviz kuru değerlemesinin yapıldığı hesaptan, kâr ve zararın takip edildiği hesaba 20 milyar liranın üzerinde para aktarıldığını, bu yöntemle MBnin kârının olduğundan yüksek gösterildiğini ve bu kârdan da Hazineye aktarılan paranın suni bir yöntemle şişirildiğini kaydetti.

Öztrak, bu işlemin para basmaktan farklı olmadığını ifade ederek, Kısa vadeli siyasi çıkarlar için Türkiyenin uzun dönemde para politikasının güvenilirliğini sarsacak bu tür işlemlerin sonu hep hüsran olmuştur. yorumunu yaptı.
Konuyu Meclis gündemine de taşıyan Öztrak, Hazine ve Maliye Bakanına konuyla ilgili soru önergesi yöneltti.
40 MİLYAR TL HİSSEDARLARA DAĞITILDI
Soru önergesine göre, TCMB 2020 yılı ocak ayında olağanüstü toplanarak 35,2 milyar lirası geçen yıla ait kâr payı ve 5,3 milyar lirası da önceki yıldan kalan ihtiyat akçesi olmak üzere toplam 40 milyar liranın üzerinde parayı hissedarlarına dağıttı.
MB bilançosunda, geçen yılın ekim ayından bu yana öngörülmeyen hareketler olduğunu ifade eden Öztrak, 2019un son 2,5 aylık döneminde döviz kurunda anlamlı bir değişme olmamasına rağmen MBnin kur farkından kaynaklanan hesap hareketlerinin izlendiği “Değerleme” hesabında 20 milyar liralık bir düşüş yaşandığını belirtti. 
Aynı dönemde MB karının izlendiği “Diğer Kalemler” hesabında ise 22,8 milyar liralık bir artış gerçekleşti.
Öztrak şu soruları yöneltti:
*2018 ve 2019 yıllarında Hazine nakit gelirleriyle, Merkezi Yönetim Bütçe gelirleri arasındaki olağanüstü farkın sebebi nedir? 2018 ve 2019da Bütçe geliri olarak tahakkuk etmemiş gelirler, Hazine tarafından nereden ve nasıl tahsil edilmiştir? 
*Merkezi yönetim bütçe dengesi ile nakit dengesi arasında geçişi sağlayan “Emanet ve Avans hesapları” 2019da neden sıfır (0) bakiye vermiştir?
*15 Ekim-31 Aralık 2019 tarihleri arasında TCMBnin net döviz pozisyonu artarken ve dolar kurunda anlamlı bir değişiklik olmamışken TCMB değerleme hesabında gerçekleşen yaklaşık 20 milyar liralık gerilemenin sebebi nedir? 
*15 Ekim-31 Aralık 2019 tarihleri arasında TCMBnin kâr ve zarar gelişmelerinin izlendiği Diğer Kalemler Hesabındaki 22.8 milyar liralık artışın sebebi nedir?
*15 Ekim-31 Aralık 2019 arasında, bazı muhasebe işlemleriyle gerçekleşmemiş değerleme farkları, gerçekleşmiş gibi gösterilerek TCMBnin dönem kârına aktarılmış mıdır?
15 Ekim-31 Aralık 2019 tarihleri arasında TCMB ile kamu bankaları veya Hazine arasında, TCMBnin net döviz pozisyonunu değiştirmeyecek şekilde aynı gün içinde gerçekleşen döviz alım-satımları yapılmış mıdır?
*Bu işlemler neticesinde Hazinenin 2020deki finansman ihtiyacı olduğundan ne kadar düşük gösterilmiştir? 
*TCMBnin karşılıksız para basması neticesini doğuran bu operasyonların enflasyonu azdıracağını ve TCMBnin itibar ve güvenilirliğine zarar verdiğini düşünüyor musunuz?

Son güncelleme: 15:45 02.02.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı