• Turkhane Logo

Merkez Bankası, ABD Merkez Bankası'ndaki altınları sıfırladı

ABD Merkez Bankası'nda (FED) Türkiye Merkez Bankası'na (TCMB) ait altınların çekildiği öğrenildi. ABD'nin İran yaptırımının delinmesinden dolayı uygulayabileceği 'ambargo'dan dolayı altınların çekildiği iddia edildi.

12:00 14 Mayıs 2018 Pazartesi
Merkez Bankası, ABD Merkez Bankası'ndaki altınları sıfırladı
ABD Merkez Bankası'nda (FED) Türkiye Merkez Bankası'na (TCMB) ait altınların çekildiği öğrenildi. ABD'nin İran yaptırımının delinmesinden dolayı uygulayabileceği 'ambargo'dan dolayı altınların çekildiği iddia edildi.

Sözcü yazarı Zeynep Gürcanlı, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının ABD Merkez Bankasındaki (Fed) altınları hesabında bulunan altınları sessiz sedasız çektiği ortaya çıktı diye yazdı. Bu gelişmeyi manidar olarak değerlendiren Gürcanlı, ABD Hazine Bakanlığı cezaya karşılık bu altınlara el koyabilir endişesiyle mi çekildi? diye sordu.

Gürcanlı, ABDdeki Zarrab/Atilla davasıyla bağlantılı olduğunu söylediği gelişme hakkında şunları yazdı: 

Zarrab/Atilla davasının geldiği nokta, sadece bir ya da birkaç kişi, siyasi parti, banka ya da üst düzey yetkiliyi etkileme aşamasını çoktan geçti. AKP hükümetinin -belki de kendi açıklarını ifşa etmemek için- bilerek ya da bilmeyerek ihmal ettiği tüm hukuki önlemler nedeniyle, tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını tehdit eder hale geldi.

Atilla hakkındaki hapis cezası kararının ardından sıra Türkiyede “yaptırım delme suçuna dahil olmuş” Türk bankalarına ceza kesmeye gelecek. Türkiyenin içinde bulunduğu derin ekonomik krize bir de ABD Hazine Bakanlığının Türk bankalarına yazacağı kimbilir kaç milyar dolarlık ceza eklenecek.
AKP hükümeti elbette yaklaşan tehlikenin farkında.

Seçim tartışmaları arasında kaybolan çok kritik bir bilgi geçenlerde kamuoyuna sızdı; Türkiye Merkez Bankasının ABD Merkez Bankasındaki (FED) hesabında bulunan altınları sessiz sedasız çektiği ortaya çıktı.
Merkez Bankası, FEDdeki 30 bin civarındaki altını 2017 yılının sonunda çekip, başka kurumlara aktardı.

Sizce de Türkiye Merkez Bankasının FEDdeki hesapları “sıfırlaması” manidar değil mi? Acaba FEDdeki altınlar “ABD Hazine Bakanlığı cezaya karşılık bu altınlara el koyabilir” endişesiyle mi çekildi?
Amerikalılar Türk bankalarına ne ceza yazacak bilmiyoruz. Ama kamu bankalarına yazılacak o kimbilir kaç milyar dolarlık cezaları, üstelik bu ekonomik kriz ortamında,  ben, siz, hepimiz, bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ödeyecek.
Tam bu aşamada şu akla gelebilir; Cezayı ödemezsek ne olur?

Yanıt basit; ABD, ceza ödenmediği taktirde alacağı önlemlerle tüm Türk bankacılık sektörünü, bununla bağlantılı olarak tüm Türk ekonomisini felç edebilir. Yani sadece Türkiye değil; herhangi bir ülkede hiçbir hükümet, “kapalı ekonomiye” geçmeden böylesi bir cezayı ödememezlik edemez.
Sırf geldiğimiz bu durum bile, “TAMAM” demek için yeterli gerekçe değil mi?

YAZININ TÜMÜNE ERİŞMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

 

Son güncelleme: 12:00 14.05.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı