• Turkhane Logo

Koç’un Türk Traktör’ünde işten çıkarmalar başladı!

Koç Holding bünyesindeki Türk Traktör'de haftalık çalışma gününün düşürülmesi ve ücret kesintisi yapılması kararının ardından fabrika yönetimi, sözleşmeli personeli işten çıkarmaya başladı.

15:19 16 Temmuz 2018 Pazartesi
Koç’un Türk Traktör’ünde işten çıkarmalar başladı!
Koç Holding bünyesindeki Türk Traktör'de haftalık çalışma gününün düşürülmesi ve ücret kesintisi yapılması kararının ardından fabrika yönetimi, sözleşmeli personeli işten çıkarmaya başladı.




Türk Traktör yönetimi, yurt içi satışlarının düştüğünü gerekçe göstererek haftalık çalışma gününü bir gün düşürme kararı almış ve ücretlerde kesinti yapılacağını açıklamıştı. İşçilerin işten çıkarılmayacağını ifade eden fabrikada örgütlü Türk Metal Sendikası ve fabrika yönetiminin açıklamasının aksine sözleşmeli personelin büyük bir bölümünün işten çıkarıldığı öğrenildi.


Evrensel gazetesinin aktarımına göre; haftalık çalışma gününün düşürülmesi ve o günün ücretinden kesinti yapılması kararı işçiler tarafından tepki ile karşılanmış, fabrika yönetimi bu kararın 24 Haziran seçimleri ardından uygulanmayacağını ifade etmişti. Aynı uygulamaya seçimlerin ardından devam eden fabrika yönetimi, işten çıkarmaların yaşanmayacağına dair taahhüdüne de uymadı. Sözleşmeli personelin işlerinden çıkarıldığına dikkat çeken işçiler, kendilerine “İsteyen çıkabilir”denilerek baskı uygulandığını ifade etti.

‘TÜRK METAL SENDİKASI ORTADA YOK’

Yaklaşık iki aydır devam eden uygulamanın genişletileceğine ve işten çıkarılacaklarına dair endişelerinin bulunduğunu ifade eden işçiler,“Çıkmak isteyen çıksın” baskısının sürdüğünü açıkladı. İki yıldır Türk Traktör’de çalışan genç bir işçi açıklamalarda bulunarak, “Herkes atılma korkusunu ensesinde hissetmeye başladı” dedi ve açıklamalarına şöyle devam etti:

Yanı başımızdaki genç sözleşmeli arkadaşları işten attılar. İşsizlik almış başını gidiyor, biz de işimizden olmaktan tedirginiz. Önce askere gitmeyenleri, sonra sırayla geride kalanları tek tek işten atacaklar bu gidişle. Sendikadan da hiç ses yok, işten çıkarma olmayacak sadece ücretlerden belli bir kesinti olacak dediler ama herkes atılma korkusunu ensesinde hissetmeye başladı.

‘PATLAMAYA HAZIR BİR ORTAM VAR’ 

Başka bir işçi ise, “Tazminatları açmış, çıkmak isteyen çıksın diyor. Herkes bu kadar borca batmışken, işsizlik almış başını gitmişken, kriz kapıdayken kim işten çıkabilir ki?” diye sordu. Bir diğer işçi ise, şöyle konuştu:

Burada iş yok diye bir ara Sincan OSB’deki fabrikaya 90 tane Türk Traktör işçisini gönderip belli bir süre çalıştırdıktan sonra geri alacaklarını söylediler. Yüzyılın sözleşmesini imzaladık derken, şimdi geriye hiçbir şey kalmadı. Patates, soğan derken; vergi dilimine girince de maaşlardan kesinti olunca evdeki ekonomi iyice zora girdi. Bir de üstüne ücretlerden ve söylemedikleri halde benim dahil kimilerinin ikramiyelerinden de kesinti söz konusu oldu. Şimdi herkeste bir sessizlik var ama en ufak bir şeyde patlamaya hazır bir ortam da var.

Son güncelleme: 15:19 16.07.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı