• Turkhane Logo

İşsizler iş bulma umutlarını kaybediyor

İŞKUR’un istihdam verilerini değerlendiren CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, işsizlerin iş bulma ümitlerinin azaldığını, gerçek beka sorununun işsizlik olduğunu söyledi.

19:01 11 Ekim 2020 Pazar
İşsizler iş bulma umutlarını kaybediyor
İŞKUR’un istihdam verilerini değerlendiren CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, işsizlerin iş bulma ümitlerinin azaldığını, gerçek beka sorununun işsizlik olduğunu söyledi.


CHP Milletvekili Veli Ağbaba, yazılı bir açıklama ile Türkiye İş Kurumu(İŞKUR) tarafından hazırlanan istihdam verilerini değerlendirdi. Ağbaba işsizlikteki tabloyu “Türkiye’de gerçek beka sorunu işsizliktir” sözleriyle yorumladı.

İŞ ARAYANLAR ELİ BOŞ DÖNÜYOR


Türkiye’de iş bulma umudunun kalmadığını vurgulayan Ağbaba, “İŞKUR’a göre, işsizlik ödeneği almak için ilk 8 ayda başvuran işsiz sayısı 1 milyon 138 bin 725 kişiye ulaştı. İş başvurusunda yüz yüze görüşmeye çağrılmada dahi 1 yılda yaşanan azalma yüzde 77 oranında” dedi.

İŞ BULMA ORANLARI DÜŞTÜ

İş başvurusu yapıp, iş bulanların sayısı da resmi rakamlara göre yüzde 50 azaldı. Son bir yılda en az 922 bin işsiz ise İŞKUR’un kendisine iş bulamayacağına ikna olup iş aramaktan vazgeçti.

İŞVERENLER İŞÇİ ARAMIYOR

2019 Eylül ayında işverenlerin 188 bin açık iş başvurusunda bulunduğunu, Eylül 2020’de bu rakamın 120 bin 281’e gerilediğini aktaran Ağbaba, “Bu verilere göre ekonomik dar boğazda olan işverenlerin artık işçi aramadığı sonucu açığa çıkmaktadır. Sonuç olarak, işverenlerin işçi aramaması ilerleyen süreçlerde istihdamın daha da azalacağına işaret etmektedir” dedi.

Ülke genelinde işsizliğin devasa boyutlara ulaştığını ve her ay iş arayanların sayısının gerilediğini öne süren Ağbaba, “TÜİK verilerinde ümitsiz işsizlerin sayısındaki artışı, İŞKUR verilerinde de görüyoruz. İŞKUR’un Eylül ayı verilerine göre kayıtlı işsiz sayısı geçtiğimiz yıla oranla yüzde 22 oranında azalarak, 4 milyon 53 binden 3 milyon 131 bin kişiye geriledi. Son bir yılda en az 922 bin işsiz İŞKUR’un kendisine iş bulamayacağına ikna olup iş aramaktan vazgeçmiş durumda” değerlendirmesinde bulundu.

Resmi rakamlara göre iş görüşmelerine çağrılma oranı da yüzde 78,8 azaldı.

Son güncelleme: 19:01 11.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı