• Turkhane Logo

Herkes kanalı konuşurken AKP...

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümeti

15:17 10 Ocak 2020 Cuma
Herkes kanalı konuşurken AKP...
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümeti

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, kamuoyunun sınırlı derecede haberdar olabildiği yeni bir düzenlemeyi bugünkü köşesine taşıdı. 
Toker, kamulaştırma davalarından bundan sonra hak sahiplerine ödenecek bedelin azalacağını belirtti.
Toker,  “Geçen yılın sonunda Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) kabul edilerek yürürlüğe giren kanun değişikliği, kamulaştırılma sonrası değer kazanan gayrimenkullerde şirketler lehine, hak sahibi vatandaşlar aleyhine düzenleme öngörüyor. dedi. 
İDARE ADINA TESCİL TARİHİ ESAS ALINACAK
Yeni düzenlemeye göre, davalarda gayrimenkulün değeri belirlenirken, idare adına tescil edildiği tarih esas alınacak.
Toker, “Bu, daha sonraki bir tarih olacağı için, taşınmazın ilk sahibi daha sonra üzerine AVM, rezidans vs yapılan yapılar sebebiyle ortaya çıkan yüksek değerden yararlanamayacak. tespitinde bulundu. 
Değer belirlemede TÜİKin açıkladığı TEFE/ÜFE/Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hak sahibine ödenecek. diyen Toker, Bu, yapılacak ödemelerin olması gerekenin çok altına düşmesi anlamına geliyor. ifadelerini kullandı. 
Bu madde ile gayrimenkulüne kamulaştırma yolu ile el konulan mülkiyet sahipleri yargıya gittiğinde, arazi ne kadar değerlenmiş olursa olsun son değer üzerinden ödeme yapılması engellenecek.
AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz ile Marmara Denizi arasında 45 kilometre uzunluğunda 125 metre genişliğinde İstanbul Boğazına paralel bir kanal açacak. Erdoğana yakın isimlerin ve Katarlıların proje güzergâhında ucuza arsa topladığı ortaya çıkmıştı.
KANAL İSTANBULDA MÜTEAHHİTLERE YARAYACAK
Bunun anlamı ne mi? sorusunu yönelten Toker, Kanal İstanbul yapılacak olursa, kamulaştırılan arazi üzerinde iş yapan müteahhitler servetini büyütürken, kamulaştırılan taşınmazları için yargıya giden vatandaşlar dava açtıklarında sadece Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre artış alabilmesi demek. tespitinde bulundu. 
Toker değişikliğin Kanal İstanbul Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun tartışıldığı günlere tekabül eden 25 Aralık 2019da yapılmasını manidar buldu.

Son güncelleme: 15:17 10.01.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı