• Turkhane Logo

Emekli ikramiyesi dediler ama 400 bin kişiye vermediler

AKP iktidarının emeklilere ikramiye vereceklerine dair seçim öncesinde duyurduğu bin liralık para 400 bin emekliye verilmedi.

07:37 13 Haziran 2018 Çarşamba
Emekli ikramiyesi dediler ama 400 bin kişiye vermediler
AKP iktidarının emeklilere ikramiye vereceklerine dair seçim öncesinde duyurduğu bin liralık para 400 bin emekliye verilmedi.

İktidarın emeklilere bayram ikramiyesi olarak verdiği 1000 TL’nin bankaların emekli sandığına tabi olanlara yatırılmaması, çifte standart tartışması başlattı. Şekerbank, İş Bankası, Akbank ve Yapı Kredi emeklisi yaklaşık 400 bin kişi ikramiye alamadı. Banka yönetimleri “Hazine’den yardım alamadık, bütçemiz yok” açıklaması yaptı.

Hükümetin emeklilere Bayram ikramiyesi olarak ‘1000 TL’ ödeneceği açıklamasının ardından milyonlarca emeklinin paraları geçen hafta yattı. Ancak ‘her emekliye bin TL ikramiye’ sözü lafta kaldı. Hükümet, Bayram ikramiyesinde bankaların Emekli sandığına tabi olan emeklilere çifte standart uyguladı. Alınan bilgiye göre Hazine karşılamadığı için bazı banka emeklileri Bayram ikramiyesi alırken bazıları alamadı. Aralarında Şekerbank, İş Bankası, Akbank, TEB ve Yapı Kredi’nin olduğu bankaların emeklileriBayram ikramiyesinden yararlanamayanlar arasında yer aldı. Banka yönetimlerinden gerekçe olarak “Hazine’den yardım alamadık, bütçemiz yok” dendi. Oysa Resmi Gazete’de 18 Mayıs 2018 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren 7143 sayılı torba kanunun 23. maddesine göre, Ramazan bayramı ve Kurban bayramında verilecek biner TL Bayram ikramiyesi ödemeleri için gerekli olan tutar hazine tarafından ödenmek zorunda.

Hazine karşılamıyor


Türkiye’de sosyal güvenlik sisteminde, Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ve Bağ-Kur’un yanı sıra, bu kurumlarla aynı işleve sahip vakıf-sandık kuruluşları da yer alıyor. Bu da 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun Geçici 20. maddesinde düzenlenmiş durumda. Söz konusu maddeye göre kurulan banka, sigorta, borsa özel sandıkları da SSK veya Bağ-Kur gibi birer sosyal güvenlik kuruluşu sayılıyor.

7143 sayılı torba kanunun 23. maddesine göre SSK Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerine Hazine’den yapılan ödeme nedeniyle sosyal güvenlik kurumlarına ilave bir yük getirilmiyor. Dolayısıyla da mali yapıları olumsuz yönde etkilenmiyor. Ancak 506 sayılı kanunun geçici 20’nci maddesi kapsamında bulunan sandık emeklileri ilgili kanunun kapsamı dışında tutulduklarından bu ödemeden yararlanamıyor. Hazineden karşılamak yerine sandıkların kendi kaynaklarından ödenmesi isteniyor.

400 BİN MAĞDUR

Sandık emeklilerinin sayısı ise 350–400 bini buluyor. Hükümet tarafından emekliler arasında ayrımcılık yapıldığına işaret eden bir Emekli , bu durumun sosyal hukuk devleti ilkesine aykırı olduğunu vurguladı. Vakıf-sandık emeklileri sandık yöneticilerinin insafına bırakıldığını belirtti.
(Cumhuriyet)


 

Son güncelleme: 07:37 13.06.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı