• Turkhane Logo

Ekonomistler yorumladı: İflaslar kaçınılmaz, bu noktaya nasıl gelindi?

Türkiye ekonomisi, derin bir krize doğru yuvarlanırken ekonomistlerin öngörü ve analizleri de halkın en çok rağbet ettikleri arasında yer alıyor.

17:56 28 Aralık 2018 Cuma
Ekonomistler yorumladı: İflaslar kaçınılmaz, bu noktaya nasıl gelindi?
Türkiye ekonomisi, derin bir krize doğru yuvarlanırken ekonomistlerin öngörü ve analizleri de halkın en çok rağbet ettikleri arasında yer alıyor.





Hazine Eski Müsteşarı Mahfi Eğilmez, Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Selva Demiralp, BETAM Direktörü Seyfettin Gürsel ve Hazine Eski Müsteşar Yardımcısı Hakan Özyıldız, Mesele Ekonomide son durum analizi yapıyorlar.


Bugünkü ekonomik sorunların kaynağı 2001 krizi sonrası uygulanan ekonomi politikalar mı, 2008de değişen ekonomi politikaları mı? sorularını yanıtlayan ekonomistler, yanlış uygulamaların Türkiyeyi buraya taşıdığını söylüyorlar.

Mahfi Eğilmez, yapısal reform sorunlarına dikkat çekerken eğitimde büyük bir kayıp yaşandığının altını çiziyor. 2003 sonrası yapılanlara dönersek durumu toparlayamayız diyen ekonomist, Bizim bir yargı sorunumuz var, bağımsız olmayan bir adalet sorunumuzu tüm dünya konuşmaya başladı. Demokrasi sorunumuz var. Olay sadece ekonomi ile sınırlı değil. Bir yabancı yatırımcı bu şartlarda bu ülkeye gelmez görüşünü dile getiriyor.

Türkiyenin en parlak dönemini 2005 ile 2009 arasında yaşadığını hatırlatan Eğilmez, o dönem AB ile müzakerelerin başladığına vurgu yapıyor.




Prof. Selva Demiralp ise 2001 krizinden Türkiyenin gerekli dersleri aldığını söylüyor. Bugün kamu yerine özel sektörün borcunun çoğaldığını belirten Demiralp, dış borçta yüzde 60lara varan rakamlardan bahsedildiğini kaydediyor.

Ağırlıklı olarak borçların inşaata kanalize edilmesinin bugün yaşananların temelini oluşturduğunu ifade eden ekonomist, Bu noktada ne yapılabilir sorusuna özel sektörün bu yükü kaldıramayacağını ve birtakım iflasların kaçınılmaz olduğunu söylüyor ve ekliyor:

Somut adımlar atılmadıkça bir ilerleme kaydedilemez.

Prof. Seyfettin Gürsel, 2001den bu yana bol likidite dönemi yaşandığını ve AKPnin de buradan oy devşirdiğini öngörüyor. Bugün Türkiyede dışa bağımlı bir ekonomi modeli yaratıldığını söylüyor.

Hakan Özyıldız ise 15 sene öncesini sorumlu tutmanın yanlış olduğunu düşünüyor. Teknik olarak o dönem güçlü ekonomiye geçiş programının uygulandığını hatırlatan Özyıldız, bir yenileme gerçekleşmediğini ve bol likidite tuzağına düşüldüğünü benzer şekilde dile getiriyor.

 

Son güncelleme: 17:56 28.12.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı