• Turkhane Logo

Durmuş Yılmaz: 'Yaklaşan cisim çarpmak üzere, ülke IMF kapısına dayandı'

Merkez Bankası eski Başkanı Yılmaz, ekonomik krizle ilgili yeni değerlendirmelerde bulundu. Yılmaz “Daha önce bir cisim yaklaşıyor demiştim, şimdi o cisim bize çarpmak üzere” dedi.

16:43 11 Ekim 2018 Perşembe
Durmuş Yılmaz: 'Yaklaşan cisim çarpmak üzere, ülke IMF kapısına dayandı'
Merkez Bankası eski Başkanı Yılmaz, ekonomik krizle ilgili yeni değerlendirmelerde bulundu. Yılmaz “Daha önce bir cisim yaklaşıyor demiştim, şimdi o cisim bize çarpmak üzere” dedi.




Türkiye ekonomik krizde ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan “kriz yok” iddiasında. Zam üstüne zam haberlerinin yanısıra pahalılaşan hayat standartları, her gün gelen konkordato ilan eden şirket haberleri... Ekonomik kriz sektörleri olumsuz etkiliyor.


Merkez Bankası eski Başkanı ve İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz İktidar mart ayındaki seçime kadar ayağını sürüyor ama bu sizi oraya götürmeyebilir; götürse bile mart ayından sonra mutlaka bir kaynak bulmaya gideceksiniz, gideceğiniz yer de IMFdir dedi.

TBMMde Kalkınma Bankasıyla ilgili kanun teklifi, üzerinde konuşan Yılmaz, şöyle dedi:

Bu iktidar ülkeyi toplamda 6 yıl IMFyle birlikte yönetti. IMF ev ödevlerinin yapılıp yapılmadığını kontrol etti, o günkü kurdan 28 milyar dolarlık bir tutarı serbest bıraktı. Bu paranın 24 milyarını bu iktidar kullandı. İktidara geldiğinizde kucağınızda bir borç bulmadınız, bulduğunuz bir program vardı, onu uyguladınız. Ama bugün sanki IMFyle anlaşmayı siz uygulamamışsınız gibi, bu harcamaları siz yapmamış gibi topluma yanlış bilgi veriyorsunuz.

2002de IMF programıyla iktidara geldiniz ama 16 yılın sonucunda ülkeyi getirdiğiniz nokta 2002deki durumdur. 2002de TÜFE yüzde 29,75; ÜFE yüzde 30,84 idi. Bugün geldiğimiz nokta itibarıyla sizin yüzde 30,84 olarak aldığınız Toptan Eşya Üretici Fiyatları Endeksi yüzde 46. Neredeyse 1,5 katı. 11 Kasım 2002de Merkez Bankası’nın gecelik borç alma faizi yüzde 44, borç verme faizi yüzde 51 idi. Bugün sanayicinin, tüccarın, iş adamının muhatap olduğu faiz yüzde 40lara dayanmış durumda. İhracatçıya ödemeniz gereken KDV, 40 milyar doları aştı.

İnşallah olmaz ama göreceksiniz bu ülke IMFnin kapısına dayandı diyen eski Merkez Bankası Başkanı, şöyle devam etti: 

Kurtarmak için zaman hâlâ var. Danışmanlık hizmeti satın aldığı şirket bu parayı sağlayamaz. IMF büyük sermayenin temsilcisi. Büyük sermayenin çıkarlarını düşünür ve ona göre plan-proje koyar önünüze, nitekim 2001 krizinde olduğu gibi. Şu anda can havliyle fiyat artışlarını vesaireyi ortadan kaldırabilmek için birtakım tedbirler alıyorsunuz. Bu tedbirlerin ekonomi kitabında hiç yeri yok. Bunlar narh ekonomisiyle, kontrollerle vesaireyle çözülecek işler değil.”

Durmuş Yılmaz “Bugünden gerekli tedbirleri alın ki daha güçlü bir pazarlık yapabilmek için masaya oturmanın imkânlarını arayın. 2002de ne devraldıysanız, bir iki tane gösterge hariç, ona geri döndünüz. Bunun adı krizdir; ‘Kriz yok demek bizatihi krizin kendisidir” dedi.

 

Son güncelleme: 16:43 11.10.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı