• Turkhane Logo

Doları bilerek yükselttiler, yeni rota 15 TL

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla 13 TL’yi aşan doların bilerek yükseltildiği ortaya çıktı.

14:24 26 Kasım 2021 Cuma
Doları bilerek yükselttiler, yeni rota 15 TL
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla 13 TL’yi aşan doların bilerek yükseltildiği ortaya çıktı.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin getirdiği dolarları yüksekten bozdurmak için kurdaki yükselişe seyirci kalındı. Ekonomistler dolardaki yeni rotayı 15 lira olarak belirledi.

Ekonomik kriz sebebiyle AKP Hükumeti zor günler geçiriyor. 15 Temmuz’un finansörü olmakla suçladığı Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelecek 10 milyar dolara muhtaç kalan Erdoğan Hükumeti, Abu Dabi’nin paralarını yüksekten bozdurmak için kurdaki yükselişi tetikledi. Piyasanın tepkisine rağmen faizin indirileceğini sürekli tekrar etti.

FAİZ YÜZDE 20’YE ÇIKMAZSA DOLAR DÜŞMEZ


Erdoğan’ın düşük faiz yüksek ihracat odaklı yeni ekonomi modelini değerlendiren uluslar arası finans kuruluşları da arka arkaya raporlar yayınladı. Goldman Sachs, Merkez Bankası’nın politika faizini 600 baz puan artırarak yüzde 14’ten yüzde 20’ye çıkartmak zorunda olduğunu raporlaştırdı. Aksi halde doların yönünün yukarıya doğru olduğuna işaret etti.

VATANDAŞ BANKADAKİ PARASINI ÇEKECEK

Societe Generale ekonomistlerinin hazırladığı raporda ise “hiperenflasyon” uyarısı yapıldı. Türk lirasına olan güvenin azalmasıyla insanların bankalardan varlıklarını çekebileceği vurgulandı. Raporda, finansal piyasalardaki istikrarın bozulduğu vurgulanarak, Türk lirasındaki değer kaybıyla ürünlere gelen zamlara yenilerinin ekleneceği aktarıldı.

YENİ BİR FAİZ İNDİRİMİ OLURSA

Alman Deutsche Bank ise yatırımcıların geçen haftaya kadar agresif bir faiz indirimini fiyatladıklarını fakat şu an halihazırda 100 baz puanlık acil bir faiz artırımına göre pozisyonlanmaya başladıklarını açıkladı.

Uluslar arası kuruluşların faiz yükselme beklentisi sonrası piyasalar Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun 16 Aralık toplantısına kilitlendi. Aralık toplantısında da faiz indirimi yapılması halinde doların önce 15 lira yolculuğuna başlayacağı tahmin ediliyor.

Son güncelleme: 14:24 26.11.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı