• Turkhane Logo

Beş yılda yağdan dört kilo kaybettik

Ekim alanlarının daralması, kuraklık gibi etkenlerle üretimi azalan ayçiçek yağı pandemi döneminde fiyatı en çok artan temel gıda ürünlerinin başında yer aldı.

09:37 10 Eylül 2021 Cuma
Beş yılda yağdan dört kilo kaybettik
Ekim alanlarının daralması, kuraklık gibi etkenlerle üretimi azalan ayçiçek yağı pandemi döneminde fiyatı en çok artan temel gıda ürünlerinin başında yer aldı.


Son 5 yılda fiyatı 5 kat artan ayçiçek yağı üzerinden gıda fiyatlarındaki artışa yönelik halkın tepkisi artıyor. Sektör temsilcileri ise fiyat odaklı bir tartışma yerine Türkiye’nin üretimi artıracak önlemler alması hususuna dikkat çekiyor.

Pandemi gündeminde ayçiçek yağında yüksek fiyat artışları yaşanmıştı. Fiyatlara yansıyan zam sonrası üretici bu yıl daha fazla ekim yapsa da ekilen ürünü kuraklık vurdu. Hanelerin temel ihtiyaçlarından ayçiçek yağı üzerinden gıda fiyatlarındaki artışa yönelik halkın tepkisi devam ediyor.


2016’dan bu yana ay çiçek yağ fiyatları yaklaşık 5 kat arttı. 5 yıl önce 27 TL olan 5’lik ayçiçek yağının 1 litre fiyatı 28 TL’den satılıyor.

/ /

FİYATTA AZALMA OLMAZ

Adana’da bu sene yaklaşık 650 bin dönüm ekilen yağlık ayçiçeğinde kuraklık nedeniyle düşük rekolte bekleniyor. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, rekoltenin fazla olmaması nedeniyle yağ fiyatlarında da bir azalma olmasını beklemediklerini söyledi.

VERİM DÜŞTÜ

Adana Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 10’nu karşılıyor. Geçen seneler dönüm başında 350 kilograma kadar verim alınan üründe bu sene en fazla 200-250 kilogram arasında verim alınması öngörülüyor. Bazı kırsal bölgelerde ise kuraklık nedeniyle biçerdöver girmeyecek yerlerin olduğu belirtiliyor.



SEKTÖRÜN ÖNERİLERİ

Üretim düşüklüğüne dikkat çeken sektör temsilcileri  ise fiyat odaklı bir tartışma yerine Türkiye’nin üretimi artıracak önlemler alması hususuna ağırlık veriyor. Bunun için atılacak ilk adım sulama yatırımlarının tamamlanması. Ayçiçeği tohumunda, ham yağda dışa bağımlı olan Türkiye, fiyatları kontrol edemiyor.

Yapılacak yanlış bir müdahale gelecek yıl için üretimi artırma beklentisi kötü yönde etkileyebilir. Temsilciler hem üreticiyi hem de tüketiciyi koruyacak bir politikanın uygulanmasını hayati derecede önemli görüyor. Destekleme primi, mazot ve diğer desteklerin artırılması sektöre rahatlık sağlayabilir.

Son güncelleme: 09:37 10.09.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı