• Turkhane Logo

[ANALİZ] Yabancı swapın intikamını alıyor

Hazine Bakanı Berat Albayrak'ın

13:18 28 Mart 2019 Perşembe
[ANALİZ] Yabancı swapın intikamını alıyor
Hazine Bakanı Berat Albayrak'ın

TURKHANE | ANALİZ- Hükümetin piyasa dengelerini hiçe sayan kararlarla suni şekilde düşürmeye çalıştığı ABD Doları/TL kuru yeniden yükselişe geçti. 
Ağır bir bedel ödenmesine rağmen TLde kalıcı bir toparlanma emaresi görülmemesi Yabancılar swap tuzağının intikamını alıyor. şeklinde yorumlanıyor.

DOLAR 5,62 TLYİ GÖRDÜ
Seçime kadar doları 5,50 TLnin altında tutma taktiği fiyasko ile sonuçlandı. Faizler yükseldi, Borsa İstanbul çakıldı. 
5,62 TL’ye kadar yükselen dolar Türkiye saati ile 12:05’te 5,58 TL’den satıldı. TL’nin dolara mukabil günlük kaybı yüzde yüzde 5’e yaklaştı.  

ABD Doları 28 Martta öğleden önceki işlemlerde 5,62 TLye kadar yükseldi.
Yüzde 4 artan euro da 6,30 TL’yi aştı. Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi 92 bin puanın üzerinde tutunmaya çalışsa da hisse senetleri satış baskısı altında. Uluslararası piyasalarda Türk Lirası cinsi varlıklar elden çıkarılıyor. 
SWAP FAİZİ YÜZDE 1.300’Ü BULDU   22 Mart Cuma gününe 5,46 TL civarında başlayan ABD Doları aynı gün 5,84 TLye kadar yükselmişti. 2018 yılı ağustos ayından sonraki en sert yükselişe Merkez Bankası’nın verdiği cevap tansiyonu daha da yükseltti.
Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın “Yabancı bankalara TL likidite sağlanmayacak” talimatı ile haftalık repo ihalesini iptal edilmişti. İçeride TL bulamayan bankalar, dolar-TL takası yapmak için İngiltere’nin başkenti Londra’ya akın etmişti. 
LONDRADA KIZILCA KIYAMET KOPTU
95 milyar liralık repo havuzunun kapatılması sebebiyle Londra’daki havuz talebi karşılaşayamadı ve TL swap faizleri yüzde 1.300’e kadar tırmandı. 
Yabancı bankaların dolarda açık pozisyonlarını kapatmaması için engeller çıkarılması piyasalarda, Yatırımcı Türkiyede mahsur kaldı. şeklinde yorumlandı. Yabancı bankaları TL yok. talimatı verildiği haberi dün Financial Times gazetisinde yer aldı. 
Yabancı banka ve fonlar, TL bulmak için ellerindeki hisse senetlerini sattı. Akbank ve Garanti Bankası yüzde 20 düştü.
YABANCI YATIRIMCI, BORSA İSTANBULDA SATIŞA GEÇTİ
Dolar 5,32 TL’ye kadar gerilese de yabancı yatırımcı Borsa İstanbul’da hisse senetleri satmaya başladı. Sert satışların etkisiyle BİST 100 endeksi 5 günde yüzde 15 düştü. Hazine faizleri de yüzde 21’in üzerine çıktıı. 
Dün gün içinde yaşanan kayıplar yüzde 6’yı aştı. BIST 100 Endeksi günü yüzde 5in üzerinde düşüşle tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 7nin üzerinde, holding endeksi yüzde 5in üzerinde değer kaybetti. 
TÜRKİYENİN RİSK PRİMİ ZİRVEDE
Kredi temerrüt takası (CDS) primi 458 puan ile 2018 eylül ayından beri en yüksek seviyeleri gördü.  
Garanti Yatırım Koordinatörü Tufan Cömert piyasalarda dün yaşanan hareketin yurtdışında swap piyasasında TL likiditesinin tamamen kurumasıyla yabancıların ellerindeki diğer TL varlıklarını satmalarından kaynaklandığını söyledi.

Son güncelleme: 13:18 28.03.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı