• Turkhane Logo

Almanya'da enerji fiyatları düşüyor

Almanya'da Ocak ayında enflasyon yüzde 2,9 olarak kayıtlara geçti. Enerji ürünlerinin fiyatları yıllık bazda yüzde 2,8 düşüş gösterdi.

13:45 10 Şubat 2024 Cumartesi
Almanya'da enerji fiyatları düşüyor
Almanya'da Ocak ayında enflasyon yüzde 2,9 olarak kayıtlara geçti. Enerji ürünlerinin fiyatları yıllık bazda yüzde 2,8 düşüş gösterdi.

Federal İstatistik Dairesi, Almanyada Ocak ayında enflasyonun yıllık bazda yüzde 2,9 olarak belirlendiğini duyurdu. Bu, Haziran 2021deki yüzde 2,4ten beri kaydedilen en düşük enflasyon oranı oldu.

Federal İstatistik Dairesi geçen ay sonunda da Ocakta enflasyonun yüzde 2,9 olarak kayıtlara geçeceği tahmininde bulunmuştu.Bugünkü verilerle söz konusu oran kesinlik kazandı.

Enflasyonun en büyük tetikleyicisi olan enerji fiyatları, Ocakta geçen yılın ayına kıyasla yüzde 2,8 oranında düştü. Hane halkının kullandığı enerjinin fiyatı yüzde 3,4 düşerken akaryakıt fiyatları da yüzde 2 oranında geriledi. Bölgesel ısıtma sistemi fiyatları ise bir önceki yıla göre yüzde 13,3 pahalandı.

Federal İstatistik Dairesinin verilerine göre, gıda fiyatları da Ocakta yıllık bazda yüzde 3,8 arttı. Daire Başkanı Ruth Brand, bunun hâlen genel eflasyonun üzerinde bir oran olduğunu, ancak artış hızının net bir şekilde yavaşladığını belirtti. Gıda fiyatlarındaki yıllık artış Kasımda yüzde 5,5; Aralıkta ise yüzde 4,5 olarak kaydedilmişti.

Brand, Enerji ürünlerindeki fiyatlarda gözle görülür bir düşüş var. Gıda fiyatlarındaki artış da yavaşlamaya devam ediyor açıklamasında bulundu.

Almanyada beş ay üst üste düşüş trendi gösteren enflasyondaki gerileme geçen Aralıkta son bulmuştu. Enflasyon, Aralık 2023te yüzde 3,7 olarak saptanmış, yıl sonundaki bu artışın nedeninin Almanyada 2022nin Aralık ayında devletin vatandaşlara verdiği enerji maliyeti desteğinin 2023te uygulanmamasından kaynaklandığı belirtilmişti.

Rusyanın Ukraynayı işgalinden sonra yaşanan enerji krizine bağlı olarak artan enerji fiyatlarına karşı haneleri rahatlatmak için devlet bir defaya mahsus olarak 2022de doğal gaz ve enerji giderlerinin bir bölümünü üstlenmişti.

Son güncelleme: 13:45 10.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı