• Turkhane Logo

Aile hekimlerinin yüklü miktardaki parası nerede?

Ekonomik krizin kamudaki ilk mağduru “Aile Hekimleri” oldu. Ödemelerini zamanında alamayan “Aile Hekimleri”, iş yerlerindeki masrafları ceplerinden karşılamak zorunda kalıyor.

08:58 15 Şubat 2019 Cuma
Aile hekimlerinin yüklü miktardaki parası nerede?
Ekonomik krizin kamudaki ilk mağduru “Aile Hekimleri” oldu. Ödemelerini zamanında alamayan “Aile Hekimleri”, iş yerlerindeki masrafları ceplerinden karşılamak zorunda kalıyor.

Henüz ocak maaşını alamayan aile hekimleri hastalarla uğraşmak yerine, esnafla borç harç pazarlığına vakit ayırmak zorunda kalıyor. İstanbul Aile Hekimleri Derneği, yetkililere, “Aile hekimlerinin yüklü miktardaki parası nerede?” diye sordu.

Dün, Medyabold Haber’in gündeme taşıdığı aile hekimlerinin cari ve maaş ödeme krizinin, son bir yıldır devam ettiği ortaya çıktı.

Aile hekimleri, sağlık il müdürlükleri tarafından cep telefonlarına gönderilen SMS mesajı ile ocak ayı maaş ve cari ödemelerinin gecikeceğinden haberdar edilmiş ve Medyabold Haber konuyu ülke gündemine taşımıştı.


HASTALARA VERİLEN HİZMETLER AKSIYOR

İstanbul Aile Hekimleri Derneği (İSTAHED) bugün yaptığı açıklamada, “Başta elektrik, su, telefon, ısınma, tamirat, medikal ve sarf malzeme giderleri ile çalıştırdığımız personellerin maaşları ve sigorta ödemeleri ile ilgili olarak karşılaşılan sorunlar verilen hizmeti olumsuz etkilemektedir.” denildi.

Aile hekimlerinin hastalara vakit ayırmak yerine kurum ihtiyaçlarını karşılamak için esnafla pazarlığa oturduğu ve pek çok tıbbi malzemenin ödeneksizlikten alınamadığı öğrenildi. Devletin verdiği ödenekler kurum ihtiyaçlarını karşılamaya bile yetmezken, bir de ödemelerin aksaması, pek çok doktoru, aile hekimliğini bırakma noktasına getirdi.

Aile hekimlerinin en az üçte birinin, devletin ödeme sorunları yüzünden mesleğini bırakmayı planladığı ifade edildi.

CARİ ÖDEMELER ZAMANINDA VERİLSİN

İSTAHED açıklamasında, “Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nde belirtilmiş olup, söz konusu Yönetmeliğin 22 inci maddesinde, ‘Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Elemanları’na yapılacak ödemeler, çalışılan ay sonuçlarının müdürlüğe bildiriminden itibaren on beş gün içinde yapılır’ hükmünün yer aldığını belirterek; Aile Hekimleri’ne yapılacak bir ödeme unsuru olan Aile Sağlığı Merkezi Giderleri’nin diğer ödeme unsurlarından ayrı bir şekilde her ayın 8’i itibariyle Aile Hekimleri’nin hesaplarına aktarılmasına karar verilmiştir.” ifadelerine yer verildi.

Harcamaları karşılamaya yetmeyen ödemelere değinen İSTAHED açıklamasında, “Aile Sağlığı Merkezlerinde kullanılan malzemelere gelen zamların ve hatta devletin kiralara uyguladığı yüzde 46’lık zammın altında bir artışın yanında, bir de zamanında ödenmiyor olması Aile Hekimlerini zor durumda bırakmaktadır.”

TİCARET ERBABI DEĞİLİZ, HEKİMİZ!

Derneğin açıklamasında aile hekimlerinin ticaret erbabı olmadığına vurgu yapıldı. Aile hekimlerinin, en önemli kamu hizmetlerinden birini, “koruyucu sağlık hizmeti” sunduğu belirtilen açıklamada, “Aklımızda sadece hastalarımız ve onların sağlığı olması gerekirken ödeyemediğimiz Aile Sağlığı Giderleri’ni düşünmek hizmet sunum kalitesinde sorunlara yol açmaktadır.” denildi.

AİLE HEKİMLERİNİN PARASI NEREDE?

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Sorunun çözümü için irtibata geçtiğimiz yetkililerden Aile Hekimleri’nin yüklüce bir miktar parasının nerede olduğu konusunda kesin yanıt alamamaktayız. İSTAHED olarak Aile Sağlığı Merkezleri’mizin işletilmesinin devamında aksamalar yaşanmaması, halkımız ve çalıştırdığımız personeller için mağduriyetlerin oluşmaması ve birinci basamak sağlık hizmet sunumunun devamı için yetkilileri göreve çağırıyoruz.”
 

Son güncelleme: 08:58 15.02.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı