• Turkhane Logo

LGS, OKS, SBS, TEOG derken sınav sistemi tekrar mı değişiyor?

İsmet Yılmaz’dan sonra Milli Eğitim Bakanı olan Selçuk’un da sistemi yeniden değiştireceği konuşuluyor.

22:47 18 Temmuz 2018 Çarşamba
LGS, OKS, SBS, TEOG derken sınav sistemi tekrar mı değişiyor?
İsmet Yılmaz’dan sonra Milli Eğitim Bakanı olan Selçuk’un da sistemi yeniden değiştireceği konuşuluyor.

Yeni Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, liselere giriş sistemini eleştirerek “Böyle sistem olmaz” dediği iddia edildi.  Sözcü Gazetesi’nden Saygı Öztürk’ün haberine göre Milli Eğitim Bakanı Prof. Ziya Selçuk, kendisinden önceki bakanın getirdiği liselere giriş sistemini beğenmedi. Yeni Bakan, sınav sisteminde köklü değişiklikler yapmaya hazırlanıyor. Oysa sistem geçen yıl Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tek bir sözüyle değişmişti.

AKP döneminde sınav sistemleri her yeni bakanla birlikte yeniden değişti. Gelen bakan gidenin yaptığını eleştirdi. ÖNCE OKS GİTTİ SBS GELDİ İşte o değişiklerden bazıları: AKP iktidarının Erkan Mumcu’dan sonra ikinci Milli Eğitim Bakanı olan Hüseyin Çelik Kolejler, Anadolu ve meslek liselerine giriş için ilköğretim  8’inci sınıfların katıldığı Ortaöğretim Kurumları Sınavı’nı (OKS), Ekim 2007’de “Öğrencilerin hayatını sınava bağladığı, fırsat eşitliğine aykırı ve disiplinsiz olduğu” gerekçesiyle kaldırdı. Yerine “dershanelere bağımlılığı azaltacağı” gerekçesiyle üç aşamalı Seviye Belirleme Sınavı (SBS) getirdi. SBS  sistemi 6, 7 ve 8’inci sınıftaki öğrencilerin her yıl sınava girmelerini gerektiren merkezi bir sınavdı. NİMET BAŞ, “SBS ÇOCUKLARI STRESE SOKTU” DEDİ, ESKİYE DÖNDÜ OKS’yi kaldırıp SBS’yi getiren Çelik’ten sonra Milli Eğitim’in başına Nimet Baş geçti. Baş, öğrencilerin SBS sistemini kaldırdı, sadece 8’inci sınıfta sınav olan eski sistemi  geri getirdi. Yeni sistemin adı SBS kaldı ama içeriği yeni bakanla tamamen değişti.

Baş, kaldırılan 3 aşamalı SBS sistemini şöyle eleştirdi: “3 aşamalı SBS çocukları fazla strese sokuyor, aileler de bu konuyu hayat memat meselesi haline getiriyordu. Ben de bir anne olarak çocuğumu bu kaygılarla yetiştirmemeye özen gösterdim. Çocuklarımız severek ve isteyerek okula gitmeliler, okullarında oyunlar oynamalılar. Gelecek eğitim öğretim yılından itibaren bazı derslerin saatleri azaltılacak. Yeteneklerini okulda geliştirebilecekleri serbest zamanlar yaratılacak. Bu sistemin dersanelere yönelimi en aza indireceğini düşünüyorum. Liselerin tamamı Anadolu Liseleri’ne dönüştürülecek. O zaman liselere sınavla değil okul başarı sistemiyle geçiş olacak.” Baş’ın istediği olmadı, dersanelere öğrenci ilgisi azalmadı.  BAŞ’I DA DİNÇER ELEŞTİRDİ Baş’ın ardından Türkiye’nin eğitim sistemi Bakan Ömer Dinçer’e emanet edildi. Dinçer de Baş’ı eleştirmekten geri durmadı,  Akşam Gazetesi’nden İsmail Küçükkkaya’ya verdiği röportajda “En ciddi problemlerden biri öğretmenler değil mi?” sorusu üzerine “Ben de öyle görüyorum. Yola da böyle çıktım. 57 bin öğretmen alıyoruz. Hüseyin Çelik ve Nimet Çubukçu dönemlerinde ve önceki bakanlar dönemlerinde kaç öğretmen alınmış?” dedi. Dinçer çok tartışılan 4 + 4  + 4 sistemini getirdi. “UYGULAMAYI BEĞENMEYEN VELİLER PKK’LI” Kendisi ise çok tartışılan 66 ayı dolduran çocukların okula başlaması düzenlemesini hayata geçirdi. Düzenlemeyi eleştiren aileleri ise PKK’lı olmakla itham etti. Dinçer’in uygulaması okullarda kaosa neden oldu. Bakan, bir yıl sonra çok savunduğu düzenlemeden vazgeçti. Dinçer 2013 yılında Bakanlıktan alındı. NABİ AVCI: ÇOK GÜZEL BOZDUK VE YAPTIK  Yerine gelen Nabi Avcı ise 2013 yılında liselere giriş sınav sistemini yeniden değiştirerek “Temel Eğitimden Orta öğretime Geçiş Sınavları” TEOG’u getirdi. Avcı eski sistem için  “ SBS iyi bir düzenleme değildi. Çocuklarımız, öğretmenlerimiz, ailelerimiz, çok zorlanıyorlardı” dedi. Eğitim sisteminde çok fazla değişiklik yapıldığı eleştirilerine ise “İyi yaptık o sınavları çok güzel yaptık. Çok güzel değiştirdik. Çok güzel bozduk ve yaptık.” diye cevap verdi.


Nabi Avcı’dan sonra Milli Eğitim Bakanı olan İsmet Yılmaz’ın ilk icraatlarından biri Dinçer döneminde getirilen 4+4+4 sistemini kaldırmak oldu. Yılmaz eski sisteme döndü ilkokul 5 yıla çıktı. Ancak sınav sistemi her dönem olduğu gibi bu dönemde de değişti.
Avcı’nın övdüğü TEOG sınavları da 2017’de bir gecede Erdoğan’ın tek bir sözüyle tarihe karıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan 2017 eylül’ünde katıldığı bir canlı yayında “Ben TEOG olayını istemiyorum ve bunu da artık yanlış buluyorum. TEOG’un kaldırılması lazım. Biz TEOG’la mı geldik? Ne TEOG vardı, ne bir şey vardı. Okursun, sene içinde notların bellidir, bu notlarınla beraber yürürsün.” dedi.

Ertesi gün Avcı’dan sonra Milli Eğitim’in başına gelen İsmet Yılmaz TEOG’un kalktığını açıkladı. Apar topar gelen ve bu sene ilk kez uygulanan yeni sistem, okulları nitelikli, niteliksiz diye kategorize etti, nitelikli okullara girmek isteyen öğrencilerin sınava başvurması istendi, geri kalan öğrencilerin adrese dayalı yerleştirileceği ifade edildi. Şimdi Yılmaz’dan sonra Milli Eğitim Bakanı olan Selçuk’un  da sistemi yeniden değiştireceği konuşuluyor. Milli Eğitim de “Her bakanla bir yeni sistem” geleneği bozulmadan devam ediyor.

AKP hükümetleri ilk kez Hüseyin Çelik zamanında, 2004 yılında liselere giriş sınavını (LGS) OKS diye değiştirdi. Aynı dönemde Talim Terbiye Kurulu Başkanı olan Ziya Selçuk idi.

Şimdiki sınav sistemini eleştiren Ziya Selçuk’un 14 yıl öncesine gidip yeniden OKS benzeri bir sınav getirip getirmeyeceğini zaman gösterecek.

Son güncelleme: 22:47 18.07.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı