• Turkhane Logo

Eğitimde kayıt parası: Okullar ticarethaneye çevrildi

Öğretmen ve yöneticilerinin “keyfi ve hukuksuz” atandığı gerekçesiyle eğitimcilerin tepkisini çeken proje okullar, fahiş kayıt ücretiyle gündeme geldi.

09:00 14 Ağustos 2023 Pazartesi
Eğitimde kayıt parası: Okullar ticarethaneye çevrildi
Öğretmen ve yöneticilerinin “keyfi ve hukuksuz” atandığı gerekçesiyle eğitimcilerin tepkisini çeken proje okullar, fahiş kayıt ücretiyle gündeme geldi.





Cumhuriyet’ten Merve Kılıç’ın haberine göre, sınavla proje okulu kazanan bir öğrencinin velisinden 12 bin TL kayıt parası istendi. Veli, devlet okuluna kayıt yaptırırken asgari ücretten fazla para istenmesine isyan etti.



Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, sadece proje okullarından değil diğer devlet okullarından da kayıt için fahiş ücretler istendiğini belirterek, “2002 öncesi eğitim yatırımları için bütçeden yüzde 17.1 pay ayrılırken 2023’te bu oran yüzde 9.1’e düştü. Bütçesinin yüzde 80’inden fazlası personel giderlerine ayrılan MEB’in, devlet okullarını kendi hallerine bırakmış hali devam ediyor” dedi.



Eğitimin bir ayrıcalık haline gelerek satın alınır bir hizmete dönüştüğünü vurgulayan Özbay, “AKP iktidarında özel okulların oranı yüzde 1’den yüzde 20’ye yükseldi. Devlet okullarında bile velilerden para istenir hale geldi” ifadelerini kullandı.



Özbay, bakanlığın okullara gönderdiği ödeneklerin okulların ihtiyacına cevap olmadığını belirterek “Kamusal eğitim anlayışının ve sosyal devlet ilkesinin terk edildiğini gösteren bu tablo, ‘yasak’ olduğu halde devlet okullarında ‘bağış’ adı altında kayıt parası toplanmasının da esas nedeni. Bu anlayış yüzünden bir veli için devlet okullarına çocuğunu kaydetmek de orada okumaya devam etmesini sağlamak da ciddi bir maliyet haline geldi” diye konuştu.



“60 binden aşağı kayıt yapmayız”



Denizli’de bir devlet okulunun kayıt için 30-40 bin lira istediğini, Ankara ve İstanbul’da 60 bin TL’den aşağıya asla kayıt yapmayacağını söyleyen idarecilerin olduğunu bildiklerinin altını çizen Özbay, Ankara’da geçen yıl kayıt parası nedeniyle 65 okul müdürüne soruşturma açıldığını anımsattı.



Özbay, “‘Kayıt parası uygulaması da okulların paraya ihtiyacı da yok’ demek, gerçeği tamamen saptırmaktır. Bu çirkin tablonun sorumlusu, okul yönetimlerini tüccara çeviren MEB’dir” dedi.

Son güncelleme: 09:00 14.08.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı