• Turkhane Logo

Zelenskiy: Savaş bitene dek ambargoların kalkmasından bahsedilemez

Ukrayna Cumhurbaşkanı, Vlolodimir Zelenskiy, İstanbul'daki barış görüşmelerinden gelen ilk sinyallerin

09:02 30 Mart 2022 Çarşamba
Zelenskiy: Savaş bitene dek ambargoların kalkmasından bahsedilemez
Ukrayna Cumhurbaşkanı, Vlolodimir Zelenskiy, İstanbul'daki barış görüşmelerinden gelen ilk sinyallerin

3:49 Ukrayna Ordusu: Rus birliklerinin çekilmesi bir aldatmaca

Ukrayna Genelkurmayı, Rus birliklerinin çekilmesinin büyük ihtimalle bir aldatmaca olduğunu söyledi. Facebookta paylaşılan günlük güncellemede, Rus birliklerinin Kiev ve Çernihivden uzaklaşmaya devam ettiği belirtildi. Rusya, operasyonların doğudaki Donbas bölgesine odaklanacağını açıklamıştı.

Ancak Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, çekilmelerin büyük ihtimalle birlik rotasyonu olduğunu ve Ukrayna Ordusunu nereye konuşlanacakları konusunda aldatmayı amaçladığını belirtti.

Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü John Kirby de, Rus birliklerinin kentten uzaklaşmasına karşın, Kieve yönelik tehdidin devam ettiğini söylemişti. Güncellemede ayrıca, Rus birliklerinin Donestkte ateşe ve saldırılara devam ettiği vurgulandı. Novokarlivka ve Luhivskede Rus güçlerinin konumlarını güçlendirdikleri ve mayınlama yaptıkları ifade edildi.


0:56 Zelenskiy: Savaş bitene dek ambargoların kalkmasından bahsedilemez

Ukrayna Cumhurbaşkanı, Vlolodimir Zelenskiy, İstanbuldaki barış görüşmelerinden gelen ilk sinyallerin olumlu olduğunu, ancak Rus mermilerinin patlama seslerini boğmadığını söyledi. Zelenskiy, ülkesinin sadece müzakerelerden çıkacak somut sonuçlara güvenebileceğini vurguladı.

Zelenskiy ayrıca, Ukraynanın, hala daha fazla saldırı düzenleme potansiyeli olan Rus saldırısı karşısında savunma uğraşlarını azaltmayacağı vurguladı. Ukrayna lideri, Rusyanın Kiev yakınlarındaki operasyonlarını azaltma çağrısı konusunda ihtiyatlı oldunu söyledi ve Durum daha kolaylaşmadı dedi. Zelenskiy, savaş sona erene kadar da Rusyaya yönelik ambargoların kalkmasından söz edilemeyeceğini belirtti. Ukrayna lideri Bu savaş bitene dek, bizim olanı geri alana dek ambargo meselesi gündeme bile gelemez diye konuştu.


00:45 Bidendan İstanbul değerlendirmesi: Rusyanın atacağı adımları göreceğiz
ABD Başkanı Joe Biden, İstanbul’da yapılan görüşmeler için temkinli bir değerlendirmede bulundu. Biden, Kremlin’i işaret ederek, “Atacakları adımları görene dek, buna fazla bir anlam yüklemiyorum” dedi. Biden ilk değerlendirmesinde şunları kaydetti:

“Önerdikleri şeyleri yapacaklar mı göreceğiz. NATO üyesi dört müttefikimizin liderleri ile bugün bir görüşme yaptım. Aramızda, (Rusya’nın) ne gibi bir öneri ile geleceklerini bekleme konusunda bir ortak anlayış var.”

Kremlin, müzakerelerin devamı için Kiev ve Çernihiv’de askeri faaliyetlerini azaltacağını açıklamıştı. Türk tarafı, müzakerelerin başından bu yana en büyük ilerlemenin kaydedildiğini söylüyor. Ukrayna tarafı ise iki liderin görüşmesi noktasında ilerleme sağlandığını kaydetti. İstanbul’daki Rusya heyeti ise Ukrayna’nın tarafsızlık ve garantörlük dahil tekliflerinin Kremlin’de değerlendirileceğini açıkladı.


00:38 Ukraynadan savaşa destek anlamına gelen Z sembolünü yasaklama çağrısı
Ukrayna, işgale verilen desteğin simgesi olarak Rusya’da yayılan Z sembolünün yasaklanması ve suç kapsamına alınmasını istiyor. Bu sembol, Rus askeri araçları üzerlerine boyanmış beyaz Z işaretlerine dayanıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putini ve orduyu destekleyenler Z harfinin etrafında toplanıyor, savaş karşıtları ise Zyi yeni gamalı haça benzetip eleştiriyor.

Gamalı Haçı yakından hatırlayan Almanya’nın bazı şehirleri Z sembolünü yasakladı. Berlin, Bavyera ve Aşağı Saksonya eyaletlerinde, Z sembolünü destek amaçlı kullanınan biri 3 yıla kadar hapisle cezalandırılabilir. Ülkenin içişleri bakanlığı da işgale destek sembolünün, kovuşturma konusu olabileceğini duyurdu. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba, Z sembolünün, savaş suçu, bombalanan şehirler anlamına geldiğini söyledi. Litvanya da sembolü yasaklamayı değerlendiren ülkeler arasında bulunuyor.


00:29 Ukrayna müzakere heyeti başkanı Podolyak İstanbuldaki görüşmelerin ardından açıklama yaptı
Ukrayna müzakere heyeti başkanı ve Devlet Başkanı Danışmanı Mihail Podolyak, İstanbuldaki görüşmelerin ardından açıklama yaptı. Podolyak İstanbul, Rusya Federasyonunun dikkate aldığı bazı önemli antlaşma noktalarını düzeltmeyi mümkün kıldı. Güvenlik Garantisi Antlaşması, aslında teoride değil de pratikte topraklarımızı ve egemenliğimizi korumak için etkili bir araç elde etmeyi içeriyor.

Belirli yasal yükümlülükleri bulunan nükleer bileşenlere sahip olanlar da dahil olmak üzere önde gelen ordular, Ukrayna topraklarındaki herhangi bir çatışmaya müdahale etmek ve silah tedarik etmek için dünyada garantör ülkeler haline geliyor diyelim.

Bu antlaşma, şu anki durumda etkili olmayan eski küresel güvenlik modelini tekrar gözden geçirmeye başlamaya ve daha verimli modellere geçmeye izin vermeli. Ukrayna kesinlikle, küresel güvenlik mimarisi reformunun başlatıcısı olarak güçlü görünüyor dedi.

Podolyak, Ukraynanın, Kırımın ilhakı üzerindeki müzakerelerin 15 yıla yayılması hakkındaki önerisini de açıkladı. Bu, Kırım konusunun müzakere gündemine dönmesi demek. Rusya önceden bunu kategorik olarak reddediyordu dedi. Kırım meselesinde karşılıklı askeri gerginliğin tırmanmasının reddedilmesi, savaşın genel olarak durdurulmasının anahtarıdır sözlerini ekledi.


00:26 Ukraynanın Yılan Adasında direnişiyle ünlenen sınır muhafızına ödül
Ukraynanın Yılan Adasının savunmasına katılan ve Rus muharebe gemisine karşı savaşmadan teslim olmayı reddeden Ukraynalı sınır muhafızı Roman Gribova Çerkasi Liyakatı unvanı verildi. Bölgesel askeri yönetimin başkanı Igor Taburetsin açıklamasına göre Roman, Rus gemisinin hangi yöne gitmesi gerektiğini söyleyen ifadenin yazarı oldu.

Taburets, Telegram üzerinden: Abartmadan söylüyorum, efsanevi askeri kahramanımızı anavatanımıza davet etmekten onur duydum. Roman, Yılan Adasının savunmasına katıldı. Çerkasi sakini, diğer kardeşleriyle birlikte tüm dünyaya Ukraynalıların direncini, gücünü yenilmez ruhunu gösterdi diye yazdı. Savaşın ilk esiri değişimi 24 Martta gerçekleşti. Her iki taraftan 10ar asker ülkelerine döndü.


00:13 Rusya-Ukrayna heyetleri İstanbulda görüştü, Ukrayna Türkiyenin garantör ülkeler arasında olmasını istedi
Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin İstanbulda Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisinde bugün yaptıkları görüşme sona erdi. Görüşmelerin yapıcı geçtiğini açıklayan Rusya heyeti Ukraynanın önerilerini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putine iletecek. Ukraynanın garantör olarak görmek istediği ülkeler arasında Türkiye de var.


00:11 Dolmabahçe zirvesi sonrası dünyadan hangi açıklamalar geliyor?
İstanbul’daki görüşmelerin uluslararası yankıları da gelmeye başladı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya’nın barış konusunda samimi bir çaba gösterdiğine yönelik işaret görmediğini söyledi. ABD Başkanı Biden, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere liderleri ile, gelişmeleri değerlendiren bir görüşme gerçekleştirdi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ateşkesin yaptırımların kaldırılması konusunda yeterli olmayacağını söyledi.

00:08 Hollanda, 17 Rus vatandaşını casusluk suçlamasıyla sınır dışı ediyor

Hollanda, ülkenin güvenlik birimlerinin raporları sonrası, 17 Rusu casusluk suçlamasıyla sınır dışı ediyor. Açıklama Hollanda Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Söz konusu 17 Rus, diplomat sıfatıyla bu ülkeye girmişti.

Hollanda Dışişleri Bakanı’nı açıklaması şu şekilde: “AIVD ve MIVD’ın elindeki bilgilerin, Rusya temsilciklilerinde diplomat olarak akredite olmuş söz konusu kişilerin gizlice istihbarat görevlisi olarak çalıştıklarını göstermesi üzerine bu karar verildi”

Hollanda’da AIVD iç istihbarat örgütü, MIVD ise askeri istihbarat örgütü olarak görev yapıyor. Benzer şekilde, Belçika 21, İrlanda Cumhuriyeti de 4 Rusya temsilcilik çalışanının ülkeden ayrılmasını istedi.


00:03 Rusya heyet başkanı Medinskiy, Ukraynanın AB üyeliğine ilişkin ne söyledi?

Dolmabahçedeki Rusya - Ukrayna zirvesi sonrası en dikkat çekici açıklamalardan biri Rusyanın Ukraynanın AB üyeliğine karşı değiliz şeklinde Rus medyasına yansıdı. Ancak BBC Rusça Servisi, Rusya heyeti başkanı Medinskiynin görüşme sonrası Rus medyasına yaptığı açıklamanın videosunda, bu konuda net bir duruş ortaya koymadığını aktarıyor.

Medinskiynin açıklamasında, Ukraynanın AB üyelik girişimine Rusyanın karşı çıkmaması talebinin dile getirildiği aktarılıyor. Ukrayna, işgalin başlamasından birkaç gün sonra ABye üyelik başvurusunu resmen iletmişti.

Son güncelleme: 09:02 30.03.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı