• Turkhane Logo

Zelenskiy: ABD bize ihanet etmeyecektir

Ukrayna lideri Zelenskiy, ABD Kongresine takılan mali yardımlarla ilgili

02:14 20 Aralık 2023 Çarşamba
Zelenskiy: ABD bize ihanet etmeyecektir
Ukrayna lideri Zelenskiy, ABD Kongresine takılan mali yardımlarla ilgili

DW Türkçede yer alan habere göre Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülkesinin Rusyaya karşı yürüttüğü savaşta ABD ve Avrupa Birliğinin (AB) desteğinin süreceğine inandığını söyledi.

Zelenskiy, başkent Kievde bugün düzenlediği yıl sonu basın toplantısında Ukraynadaki savaşa ilişkin açıklamalarda bulundu.

ABD Kongresinde Ukraynaya yönelik yardımların Cumhuriyetçiler tarafından engellenmesine atıfta bulunan Zelenskiy, Eminim ki ABD bize ihanet etmeyecektir dedi.

Rusyanın geçen yıl Şubat ayından bu yana devam eden saldırılarına karşı Ukraynanın savunmasında maddi desteğin çok önemli olduğuna işaret eden Zelenskiy, Amerikalı ortaklarımız bu yardımı beklediğimizi bilmeliler. Bunun ne için gerekli olduğunu, durumu nasıl etkileyeceğini ayrıntılarıyla biliyorlar şeklinde konuştu.

ABD Senatosunda çoğunluğa sahip olan Cumhuriyetçiler, Aralık ayının başında Ukrayna ve İsraile yardım öngören 106 milyarlık paketin oylamaya sunulmasını engellemişti. Paket, Ukraynaya 61,4 milyar dolar, İsraile ise 14,3 milyar dolar yardım öngörüyordu.
Trumpın kazanması savaşı etkiler

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ABDde 2024 yılında yapılacak seçimleri eski Başkan Donald Trumpın kazanması halinde bunun Ukraynadaki savaşı da etkileyebileceğini söyledi. Zelenskiy, Kim olursa olsun müstakbel başkanın Ukraynaya yönelik politikası daha mesafeli ve daha tasarruflu olursa, kanımca bunların savaşın gidişatında da güçlü etkileri olur şeklinde konuştu. Zelenskiy, Trumpın kazanması halinde de Ukraynaya karşı kuşkusuz daha farklı bir politika izleyeceğini söyledi.
Orban ile görüşmeyi planlıyor

Ukrayna Devlet Başkanı basın toplantısında, ABnin de 50 milyar euroluk ek mali yardımları yakında onaylamasını beklediğini söyledi. AB liderleri geçen hafta Brükseldeki zirvede Ukraynanın ABye üyeliği için müzakerelerin başlamasına onay vermişti. Ancak Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Ukraynaya 50 milyar euroluk ek mali yardımları veto etmişti.

Orban ile görüşmek istediğini belirten Zelenskiy, Komşu ülkeleriz ve sorunlarımıza çözüm bulmaya çalışıyoruz, ama bunun için de bir toplantı yapmamız gerekiyor dedi.
Rusya ile müzakereleri reddetti

Ukraynada savaşın ne zaman biteceğini kestiremediğini ifade eden Zelenskiy, Rusya ile olası müzakereleri de reddetti. Zelenskiy, Rusyanın bu konuda bir talebi olduğunu görmüyorum. Eylemlerinde bunu görmüyorum. Gördüğüm tek şey söylemlerindeki kibir ve cinayet şeklinde konuştu.

Son güncelleme: 02:14 20.12.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı