• Turkhane Logo

Yüksek enflasyon bir para birimini daha tarihe gömdü

Uzun yıllardır yüksek enflasyonla boğuşan Afrika ülkesi Zimbabve, altın ve dövize endeksli yeni para birimini uygulamaya koydu. Ülkede yıllık enflasyon martta yüzde 55,3 ile Türkiye'deki oranın altında yer aldı.

22:31 06 Nisan 2024 Cumartesi
Yüksek enflasyon bir para birimini daha tarihe gömdü
Uzun yıllardır yüksek enflasyonla boğuşan Afrika ülkesi Zimbabve, altın ve dövize endeksli yeni para birimini uygulamaya koydu. Ülkede yıllık enflasyon martta yüzde 55,3 ile Türkiye'deki oranın altında yer aldı.

Zimbabve Merkez Bankası, yüksek enflasyonla mücadele etmek ve ülke ekonomisini istikrara kavuşturmak amacıyla altın destekli yeni bir yapılandırılmış para biriminin lansmanını yaptı.

Merkez Bankası Başkanı John Mushayavanhu, Zimbabve Altınının kısaltması olan ZiGin, geçen yıl büyük değer kaybı yaşayan Zimbabve dolarının yerini alacağını söyledi.

Para politikası beyanını sunan başkan Bugünden itibaren bankalar mevcut Zimbabve doları bakiyelerini yeni para birimine çevirecekler, dedi.

Zimbabve doları sene başından bu yana yüzde 70 değer kaybederken, ülkede yıllık tüketici enflasyonu yüzde 55,3 seviyesinde bulunuyor.
FAİZ YÜZDE 130DAN YÜZDE 20YE ÇEKİLDİ

Ayrıca bankanın politika faizi oranının da yüzde 130dan yüzde 20ye indirileceğini duyurdu.

Euronewsin haberine göre Mushayavanhu, ZiGnin döviz ve başta altın olmak üzere değerli metallerden oluşan bir rezerv sepeti tarafından tamamen sabitleneceğini ve tamamen destekleneceğini ekledi.

Mushayavanhu, Zimbabvelilerin eski paralarını yeni paraya çevirmek için 21 günü olduğunu söyledi.

Yeni banknotlarda, eski banknotlarda zaten görülen Zimbabvenin ünlü Denge Kayalarının yanı sıra, basılmakta olan altın külçelerinin çizimi de yer alıyor.

Resmi verilere göre Zimbabve, ocak ayındaki tüm ihracatın neredeyse yüzde 25ini oluşturan değerli metal ile geniş altın yataklarına sahip.
100 TRİLYON DOLARLIK BANKNOT ÇIKARMIŞLARDI

Yükselen fiyatlar, hiperenflasyonun kontrolden çıktığı ve merkez bankasının artık bir koleksiyon parçası olan 100 trilyon dolarlık banknot bile çıkardığı 2008 yılını hatırlattı.

Hükümet sonunda yerel para birimini terk etmek ve yasal ödeme aracı olarak ABD dolarını benimsemek zorunda kalmıştı.

Zimbabve doları 2019da yeniden canlandırıldı, ancak önceki dönemiyle hemen hemen aynı sorunlarla karşılaştı.

Çoğu Zimbabveli iş yapmayı, ödeme almayı ve birikimlerini ABD doları cinsinden tutmayı tercih ediyor. Ülke içindeki ticari işlemlerin yüzde 80den fazlasının döviz cinsi olarak yapıldığ tahmin ediliyor.

Hükümet daha önce ekonomiyi istikrara kavuşturmak için altın para basmak ve altın destekli dijital para birimini piyasaya sürmek de dahil olmak üzere çeşitli yöntemlere başvurmuş ancak bunlar çok az sonuç vermişti.

Son güncelleme: 22:31 06.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı